25 Interesante despre Europa

Doriți să aflați mai multe despre Europa ? Iată 25 de fapte interesante despre Europa pe care probabil nu le știai înainte de a le citi!

Pentru a face acest lucru și mai distractiv, vreau să vă provoc și dumneavoastră. Câte dintre aceste fapte din Europa ați aflat înainte de a citi acest lucru? Trimiteți rezultatul dvs. în secțiunea de comentarii!

1. Europa are cel mai mare PIB (venit pe persoană)

Unele dintre cele mai bogate țări din lume pot fi găsite în Europa, cum ar fi Luxemburg, Elveția, Norvegia, Austria și Islanda, pentru a numi câteva care au un procent de cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume.

Motivul pentru care Europa are cel mai mare PIB pe cap de locuitor ca continent se datorează faptului că multe țări au economii puternice, în timp ce celelalte continente au o mare parte din țările sărace.

2. A fost numit dupa printesa feniciana Europa

Grecii antice au împărțit lumea în trei mari unități, Europa, Asia și Libia. Există, de fapt, mai multe teorii cu privire la modul în care Europa și-a luat numele, dar una dintre cele mai populare legende este cea în care prințesa feniciană Europa a fost răpită de Zeus.

3. Europenii consumă 50% din toată ciocolata din lume

Și da, iubim ciocolata. Mai mult de 50% din producția mondială de ciocolată este vândută și consumată de europeni. Elveția are cel mai mare consum pe cap de locuitor, al doilea în Germania.

Fiecare supermarket de pe continent va vinde un fel de ciocolată.

Facts about Chocolate

Foto: Shutterstock

4. Primii oameni au sosit aici în jurul anului 38.000 î.Hr.

De data aceasta a fost cunoscută sub numele de Paleoliticul superior, iar primii europeni se presupune că provin din Asia Centrală și de Vest. Europenii au, de asemenea, cea mai mare cantitate de Neanderthal care întărește teoria neandertalilor și a oamenilor moderni amestecați din timp în timp.

Neandertalienii trăiau pe continent înainte ca oamenii moderni să vină cu aproximativ 40.000 de ani în urmă. Categoric unul dintre cele mai interesante fapte despre Europa!

Europeans

Foto: Shutterstock

5. Parul blond la om dezvoltat în Europa de Nord

Se crede că parul blond a evoluat pentru a permite o sinteză mai eficientă a vitaminei D, datorită faptului că în Europa de Nord există mai puțină lumină solară.

Oamenii de stiinta au estimat ca mutatia care a dus la parul blond in Europa sa petrecut in ultima varsta de gheata, cu aproximativ 11.000 de ani in urma.

Dar nu este unic pentru Europa de Nord, pentru că unii localnici din Insulele Solomon, Vanuatu și Fiji, precum și Berberii din Africa de Nord, au dezvoltat părul blond în cadrul populației lor.

Blonde hair

Foto: Shutterstock

6. Numărarea țărilor europene este dificilă

Dacă întrebiți câte țări există în Europa, răspunsurile pe care le obțineți pot varia de la 44 până la 64, în funcție de modul în care numărați țările și dacă țările care nu sunt complet europene trebuie incluse sau nu.

De exemplu, Rusia, Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan, Georgia au o suprafață atât pe continentul european, cât și pe continentul asiatic, mai ales pe continentul asiatic. Și Cipru și Armenia adesea contează pentru Europa, chiar dacă sunt mai aproape de Asia din punct de vedere geografic.

Pentru a face chiar mai confuz, Ciprul este un membru al Uniunii Europene. Apoi, există teritorii non-suverane care ar putea fi considerate drept țări: Guernsey, Jersey, Insula Man, Gibraltar, Akrotiri și Dhekelia, Insulele Feroe, Åland și Svalbard.

50 de țări sunt cel mai răspândit număr de răspuns, deși cu încă 5 teritorii care încă nu au fost recunoscute pe deplin.

7. Europa este de fapt formată din mai multe culturi

În timp ce europenii se pot identifica ca fiind europeni, aceștia au și identitatea lor națională sau chiar identitatea regională. Europa are unele dintre cele mai diverse culturi și tradiții conservate în lume.

Mândria națională este ridicată în mai multe țări europene.

În imaginea de mai jos, puteți vedea unele dintre diferitele costume populare. Fiecare țară europeană are propria versiune, iar multe dintre ele poartă aceste atrăgări la sărbătorile naționale sau la sărbătorile mari.

Multe regiuni din interiorul țărilor au propriile lor costume. Acesta este doar unul dintre multele lucruri interesante despre europenii!

Cultural facts about Europe

Foto: Shutterstock

8. În Europa există o pădure tropicală

Nu este același lucru cu pădurea tropicală a Amazonului, dar pădurea Perucica din Bosnia și Herțegovina este ultima pădure tropicală supraviețuitoare din Europa. Este o pădure primitivă și este permisă doar explorarea acesteia în compania unor paznici instruiți. Acesta este situat în Parcul Național Sutjeska.

9. Aproape jumătate din vinul mondial este produs pe continent

Italia, Spania și Franța sunt cele mai mari țări producătoare de vinuri din Europa și împreună reprezintă aproximativ 70% din producția totală de vinuri din lume. Dar europenii își iubesc cu adevărat vinul, iar majoritatea țărilor europene au cel puțin o mică producție de vinuri locale.

spanish facts about wine

Foto: Shutterstock

10. Ciuma a ucis aproximativ 60% din toți europenii

Mai mult de jumătate din populația europeană a murit în timpul ciumei, cunoscută și sub numele de "moartea neagră".

Sa răspândit în perioada medievală și în doar câțiva ani a distrus mai mult de 50 de milioane de oameni. Se răspândește în cea mai mare parte prin intermediul rozătoarelor infectate, în special șobolanul negru. Cele mai multe victime au murit în doar 10 zile după ce au suferit boala.

În total, se crede că ciuma a ucis până la 200 de milioane de oameni și nu este încă complet eradicată.

11. Acasă al doilea vulcan cel mai activ din lume

Muntele Etna din Italia este al doilea vulcan cel mai activ din lume și a avut câteva erupții în istoria recentă. Este un stratovolcano pe coasta de est a Siciliei din Italia.

Mount Etna

Foto: Shutterstock

12. Europenii au format civilizația occidentală

Coloniștii europeni au călătorit în întreaga lume și au "descoperit" noua lume și au adus cultura lor. Influența europeană se regăsește pe toate continentele. În SUA, Australia și Noua Zeelandă, majoritatea oamenilor "albi" sunt descendenți ai europenilor.

Multe țări din America de Sud au și strămoși europeni, în special spaniolă, portugheză și italiană.

Unele dintre cele mai influente civilizații au provenit și pe continentul european, cum ar fi grecii antice și imperiul roman.

13. Au fost lei pe continentul european

Leii europeni au dispărut în anul 1000 d.Hr. Fosilele au fost descoperite și excavate în mai multe țări din Europa de Sud și de Est. Probabil au dispărut din cauza vânătorii și a lipsei de spațiu de locuit.

Leii greci au fost folosiți în jocurile Gladiator din Imperiul Roman.

Lion

Foto: Shutterstock

14. Rusia este cea mai populată țară

În timp ce Germania este cea mai populată țară în întregime pe continentul european, aproximativ 77% din ruși locuiesc pe partea europeană a țării.

Germania are o populație de aproximativ 82,8 milioane de locuitori, însă există aproximativ 110 de milioane de ruși care trăiesc pe partea europeană a Rusiei, ceea ce ar face-o cea mai populată țară europeană.

15. Există o Uniune Europeană

Nu toate țările din Europa fac parte din Uniunea Europeană, dar 28 de state au intrat în Uniune. Și 19 dintre aceste țări utilizează moneda euro, care este moneda colectivă în cadrul Uniunii.

Cu toate acestea, nu toată lumea și-a schimbat încă monedele locale. În total, 23 de țări utilizează moneda euro ca monedă.

Uniunea Europeană este în principiu o uniune comercială care permite cetățenilor națiunilor incluse să se miște liber și să facă comerț reciproc fără taxe. Acest lucru înseamnă că orice cetățean dintr-o țară a Uniunii Europene poate să se mute într-o altă țară a UE pentru a lucra sau a trăi.

European Union

5 x Fun Facts despre Europa

 • Cel mai lung nume de oraș din Europa este Lanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogo, în Țara Galilor
 • Republica Cehă este țara cu cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor
 • Există mai multe situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO în Europa decât orice alt continent din lume
 • Cea mai înaltă toaletă se află la Muntele Blanc
 • Tomatele nu au ajuns aici decât până în secolul al XVI-lea, dar sunt acum una dintre cele mai comune legume
Random facts about Europe

Foto: Shutterstock

5 x Europa pentru copii

 • Mai mult de 200 de limbi sunt vorbite în întreaga Europă
 • Face parte din supercontinentul Eurasia (Europa și Asia)
 • Creștinismul este principala religie, deși mulți se consideră non-religioși
 • Continentul găzduiește aproximativ 11% din populația lumii, în ciuda faptului că continentul acoperă doar 3% din suprafața terestră a lumii
 • Vaticanul este cea mai mică țară din lume și acasă la Papă

petersplatsen

Fapte generale despre Europa

Mai jos sunt câteva informații generale, cum ar fi populația totală, suprafața terenului, cel mai mare lac, cel mai înalt munte și alte informații generale despre Europa care ar putea fi interesante de știut.

 • Populația totală : 741 milioane de persoane
 • Număr de țări : 50
 • Demonim : european
 • Cele mai multe limbi vorbite : engleză, germană, spaniolă, italiană, rusă, franceză, poloneză
 • Cel mai mare oraș : Istanbul
 • Speranța de viață : 75 de ani (masculi) 82 de ani (femele)
 • Cel mai înalt munte : Muntele Elbrus din Rusia – 5.642 metri deasupra mării (18.510 ft)
 • Suprafața terenului : 10,180,000 km2 (3,930,000 sq mi)
 • Cel mai mare lac : Lacul Ladoga
 • Religia : Majoritatea sunt creștini sau non-religioși. Există și o populație musulmană în creștere.
 • Fus orar : UTC-1 până la UTC + 5
Ladoga Lake

Foto: Shutterstock

Cele mai mari orașe din Europa

Dacă căutați fapte despre Europa, ar putea fi interesant să știți care sunt cele mai mari orașe. Iată o listă cu cele mai mari 10 orașe clasate după populație.

Istambul Madrid
Moscova Kiev
Londra Roma
Saint Petersburg Paris
Berlin Bucureşti

Harta Europei

Mai jos puteți vedea toate țările de pe continentul european. Atât Turcia, cât și Rusia se află și în Asia.

Europe Map

Foto: Shutterstock

Rezervați-vă călătoria

 • Faceți click aici pentru a căuta cele mai ieftine bilete de avion
 • Găsiți cele mai bune prețuri la hoteluri
 • Airbnb – Obțineți o reducere de 40 USD

Câte dintre aceste fapte din Europa ați aflat în prealabil? Trimiteți rezultatul dvs. în secțiunea de comentarii de mai jos!

Categorii:   Locatii

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.