Lacul care transforma animalele in statui de piatra

0
1870

vultur calcificatLacul Natron din Tanzania este unul din cele mai pasnice lacuri din Africa. In acelasi timp, este sursa a unora dintre cele mai uimitoare poze luate vreodata.

Apele alcaline ale Lacului Natron au un pH de 10,5/14 si este atat de caustin incat poate arde pielea si ochii animalelor. Aceasta alcalinitate se datoreaza carbonatului de sodiu si altor minerale care ajung in lac de pe dealurile care-l inconjoara. Carbonatul de sodiu conserva cadavrele animelelor care au avut ghinionul de a muri in acest lac. Egiptenii foloseau aceasta substanta pentru mumificare.

La apropierea de malul lacului, se poate vedea o priveliste inspaimantatoare: cavadrele calcificate ale unei mari varietati de pasari. Se speculeaza ca aceastea au murit datorita reflectivitatii inalte a suprafetei lacului, care le face sa plonjeze accidental in apa.

Lacul care transforma animalele in statui de piatraLacul este un loc de imperechere pentru o specie de Flamingo pe cale de disparitie. De asemenea, este habitatul unor anumite specii de alge si bacterii. In afara de aceastea, lacul este ostil formelor de viata.

Lacul are o culoare rosie datorata bacteriilor care traiesc in el si este extrem de fierbinte. Temperatura apei poate atinge 60°C.

Nivelul de conservare ale animalelor din lac este uimitor. Fiecare detaliu a fost conservat, pana la varful limbii unui liliac sau la micile fire de par de pe fata acestuia.

Un fotograf care a fotografiat animalele a declarat ca acestea sunt tari ca piatra. Nu a gasit nici o posibiliate de a le indoi o aripa sau a le intoarce capul pentru a face o poza mai buna.

cadavrul calcificat al unui liliacLacul Natron este un lac sarat. Apa curge in el din diferite izvoare, insa nu poate scapa din lac decat prin evaporare. Apa se evapora, insa sarea si alte minerale din ea ramane si se acumuleaza constant in lac. Acelasi fenomen se poate regasi si la Marea Moarta si Marele Lac Sarat din Utah, SUA.

Spre deosebire de Marea Moarta si Marele Lac Sarat, Lacul Natron este extrem de alcalin. Apa contine cantitati mari din chimicalul natron (de unde vine si numele de Lacul Natron).

Pasarile migratoare plonjeaza des accidental in aceste ape, intalnindu-si sfarsitul. Datorita reflectivitatii mari ale suprafetei apei, lacul este greu de vazut din aer. Chiar si un pilot de elicopter a cazut victima acestei iluzii optice. Epava elicopterului a fost rapid corodata de apele lacului.

In timpul sezonului uscat, apele se retrag, iar carcasele neinsufletite si conservate chimic ale pasarilor care si-au intalnit sfarsitul in acest lac ies la suprafata. Oameni care au fost personal la fata locului au ramas uimiti vazand stoluri intregi de pasari moarte si „mumificate” pe malul raului.

Contactul cu apa din acest lac este foarte periculos. Apa este atat de caustica incat daca aveti cea mai mica rana sau taietura rezulta intr-o experienta extrem de dureroasa. Nimeni nu ar putea inota prin aceste ape.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.