Valea Mortii din Rusia

0
1453

Istoria acestui loc incepe inca dinainte de descoperirea lui. Valea Mortii a fost creata de natura prin fenomenele ei misterioase: eruptii vulcanice, lava topita, minerale si gaze.

valea mortii din Kamchatka

Un timp destul de indelugat, valea a ramas nedescoperita in ciuda faptului ca se afla in vecinatatea Valii Gheizerelor, o alta atractie turistica. In timpurile sovietice, un grup de oameni de stiinta aflati intr-o expeditie pentru a cerceta Valea Gheizerelor si-au asezat tabara la doar 300m distanta de Valea Mortii, fara a o observa.

Descoperirea valii

Valea Mortii din Kamchatka a fost descoperita oficial in 1975 de VS Kalyaev si vulcanologistul Leonov VL. In urmatorii 8 ani, aici au avut loc numeroase expeditii stiintifice.

Odata cu topirea zapezii din timpul primaverii, animale mici (rozatoare) si iepuri incep sa umble prin Valea Mortii in cautarea hranei. Ele mor datorita aerului otravitor si sunt mancate de animale mai mari care sunt omorate la randul lor de otrava din cadvrele rozatoarelor. In primii 8 ani de expeditii stiintifice s-au colectat aprox. 200 de cadavre de la fata locului. Un om de stiinta aproape a cazut si el victima acestui loc. El a inspirat o doza mare de gaz otravitor, care a dus la insuficienta respiratorie.

In prezent, in Kamchatka traiesc si lucreaza permanent mai multe grupuri de oameni de stiinta care culeg cadavrele animalelor din zona pentru a alte animale sa nu fie atrase si sa moara la randul lor. Acest lucru salveaza viata multor animale.

Localizare

Pe harta, Valea Mortii din Kamchatka este localizata in susul raului Geyser la poalele vulcanului Kikhpinych. Zona are o suprafata totala de 2km lungine si 500m latime.

raul geyser

De ce este valea atat de periculoasa?

In aceasta vale se regaseste o compozitie speciala de gaz care este eliberat din scoarta Pamantului. Gazul contine sulfura de hidrogen, disulfura de carbon si dioxid de carbon. Acesta nu este suficient de puternic pentru a omori instantaneu animalele. Expunerea un timp mai indelugat, insa, este o sentinta la moarte. In timpul unei expeditii, cainele unui cercetator a cazut si el victima valii.

In timpul experimentelor, cercetatorii au observat simptome severe ale gazului, precum: ameteala, dureri de cap si stari de slabiciune si de voma. Regiunea este periculoasa in special in timpul sezonelor calde, cand otrava se acumuleaza si se concentreaza. Cianura din aer omoara absolut totul, pana si mocrobii care duc la descompunerea cadavrelor.

Misterul Valii Mortii din Kamchatka nu a fost inca rezolvat de oamenii de stiinta din jurul lumii. Ea este periculoasa, fatala si misterioasa. In ciuda acestui lucru, valea este o atractie turistica populara in randurile turistilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.