Orase subterane

De-alungul istoriei, incaperile subterane au fost folosite pe post de adaposturi in vreme de razboi, refugii fata de catastrofe naturale, si spatii religioase. Multe dintre acestea contin infrastructura complexa, precum scoli si biserici subterane. Vom trece prin lista un numar de astfel de adaposturi subterane atat cele construite in lumea antica, cat si cele construite relativ recent, in timpul Razboiului Rece.

1. Derinkuyu

orase subterane derinkuyu

Numeroase orase subterane au fost sapate in roca vulcanica a regiunii Cappadocia – Turcia. Cel mai impresionant dintre acestea este Derinkuyu. Aceasta constructie subterana dateaza din secolul 8 I.Hr. si a fost construit, cel mai probabil, pe post de refugiu pe timp de razboi.

Acest complex subteran insumeaza 18 etaje ce contin cai de ventilare, fantani, bucatarii, scoli, prese de ulei, saune, o vinarie si suficient de mult spatiu pentru a acomoda 20.000 oameni.

In caz de atac, fiecare etaj al complexului poate fi sigilat prin mai multe usi de piatra. Istoricii cred ca constructia acestei fortarete subterant a fost inceputa de catre Hititi sau Firigieni, iar, mai tarziu, constructia a fost continuata de mai multe organizatii de oameni, incluzand Imperiul Bizantin. In ciuda istorii sale indelungate, complexul a fost uitat pana in anul 1960, cand un localnic a descoperit unul dintre tunele in timp ce isi renova casa.

2. Naours

orase subterane naours

Localizat in Nortul Frantei, orasul subteran Naours cuprinde 3,2km de tunele si peste 300 de camere, toate la adancimea de 30m sub pamant. Sapaturile au inceput in sec. 3, cand romanii au sapat o cariera de piatra. In era medievala, acesta a devenit un sat subteran deoarece oamenii il foloseau pe post de adapost pe timp de razboi si invazii. Acesta a avut o capacitate de pana la 3000 de oameni si cuprinde capele, grajduri, fantani si brutarii.

Aceste pasaje subterate au fost sigilate timp de decenii pana in secolul XIX, cand au fost redeschise in scop turistic.

3. Mina de sare Wieliczka

orase subterane mina de sare wieliczka

Cunoscuta si sub numele de Catedrala Subterana de Sare, aceasta este un complex subteran imens ce cuprinde camere, pasaje si statui localizate pe marginea orasului Krakow. Locul dateaza din anii 1200, cand minerii au descoperit sare gema. In timpul urmatoarelor secole, in aceasta roca, a fost sapata o retea de tunele si galerii de se intind pe o lungime de 300m. Cand nu erau ocupati sa sape dupa „aurul alb”, muncitorii construiau o colectie uimitoare de capele, candelabre si bazoreliefuri, inclusiv o replica indetaliata a lucrarii Cina cea de Taina a lui Leonardo Da Vinci.

Mina nu mai produce sare din 2007, la 700 ani dupa deschiderea sa, insa ramane o atractie turistica.  Aceasta gazduieste o spa ce profita de proprietatile terapeutice a microclimei minei, bogata in sare.

4. Orasul subteran al Beijing

orase subterane beijing

In anii ’60 si ’70, cand exista riscul izbucnirii unui razboi nuclear intre SUA si URSS, guvernul Chinei a ordonat constructia unui adapost imens impotriva radiatiilor nucleare. Cunoscut si sub numele de Dixis Cheng, adapostul sapat manual era, teoretic, capabil de adapostirea a aprox. 1 milion de oameni, timp de 4 luni.

Adapostul cuprinde camere si tunele izolate impotriva radiatiilor nucleare, ce se serpuiesc prin subteran pe o lungime de zeci sau chiar sute de km2. Unele pasaje erau suficient de mari pentru a permite trecerea tancurilor, iar altele gazduiau scoli, spitale, locuri de depozitare a hranii, restaurante si chiar si un ring de skating si un teatru cu 1000 locuri.

Desi nu a fost folosit, adapostul exista si in ziua de azi, ascuns sub locuintele si companiile orasului. Majoritatea sunt izolate, insa unele au fost deschise la inceputul anilor 2000, ca atractii turistice.

5. Lalibela

orase subterane lalibela

In sec. 12, un rege foarte religios a ordinat constructia a 11 biserici crestine in satul Lalibela din Etiopia. Acest „nou Ierusalim” a fost stilizat din cap pana in picioare. Ele au fost sculptate din roca vulcanica, ceea ce le ofera o infatizare de parca au crescut din pamant. Cladirea cea mai impresionanta este Biserica Sf. Gheorghe, ce a fost sculptata dintr-o bucata monolitica de piatra aflata intr-un sant la 30m adancime. Apoi, a fost conectata de restul complexului printr-o retea subterana de pasaje, pesteri si catacombe. Legenda spune ca constructiile au durat doar 24 ani, insa expertii in istorie cred ca, de fapt, constructiile au fost realizate in mai multe faze de-a lungul a mai multe secole.

Satul care gazduieste aceste cladiri este considerat un loc sfant de catre Biserica Ortodoxa a Etiopiei.

Categorii:   Istorie

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.