[ad_1]
Saline, saline sau deserturi de sare sunt zone naturale în care pământul este acoperit cu sare și alte minerale. Aceste apartamente se formează în mod natural de-a lungul a mii de ani, unde apa se evaporă dintr-un lac sau dintr-un alt corp de apă. Saline pot fi găsite peste tot în lume și, pe lângă faptul că sunt o priveliște uluitoare, acestea sunt adesea folosite de turiști pentru a lua fotografii în perspectivă forțată, așa cum am discutat pe larg într-o postare anterioară.
1. Salar de Uyuni, Bolivia
La 10.582 km2 (4.086 sq mi), Salar de Uyuni nu este doar cea mai faimoasă saline din lume, ci și cea mai mare saline din lume. Salar de Uyuni este lsituat în sud-vest Bolivia, la o altitudine de 3.656 metri (11.995 ft) deasupra nivelului mediu al mării. Peisajul alb consistent nesfârșit și lipsa punctelor de referință uimește și deranjează vizitatorii. Salar de Uyuni conține între 50% și 70% din rezervele mondiale de litiu
2. Bonneville Salt Flats, Utah, Statele Unite ale Americii
Bonneville Salt Flats sunt situate nu departe de Salt Lake City. The 40 de mile pătrate (104 km2) desert de sare este o rămășiță a lacului Pleistocen Bonneville și este cea mai mare dintre multele saline situate la vest de Marele Lac Sărat, care este cel mai mare lac cu apă sărată din emisfera vestică. Bonneville Salt Flats sunt cel mai bine cunoscute pentru cursele de mașini care au loc în saline din 1914, în partea din apartamente cunoscută sub numele de Bonneville Speedway.
3. Etosha pan, Namibia
Etosha înseamnă „Marele Loc Alb” și cei 4.800 km2 (1850 de mile pătrate) este într-adevăr un teren alb imens. Uriașul salin este un albie uscată de lac în nordul Namibiei, parte a Parcului Național Etosha, unul dintre cele mai mari parcuri sălbatice din Namibia.
4. Terenul de golf al Diavolului, Parcul Național Valea Morții, Statele Unite
Devil’s Golf Course, cea mai mare salină din Statele Unite. Este situat în renumitul Parc Național Valea Morții, în California. Salina mare și-a primit numele plin de culoare dintr-o linie din ghidul din 1934 al Serviciului Parcurilor Naționale, care spunea că „doar diavolul putea juca golf” pe terenul accidentat. Salina a fost cândva un lac care s-a evaporat, iar mineralele din lac rămân la suprafață. Potrivit cercetărilor, stratul de sare are peste 1.000 de picioare (300 m) și pe alocuri ar putea ajunge până la 9.000 de picioare (2.700 m).
5. Salinas Grandes, Argentina
Salinas Grandes este cea mai mare salină din Argentina și a doua cea mai mare saline din lume, după Salar de Uyuni. Salina mare acoperă o suprafață de 6.000 km2 (2.300 mile pătrate). Este situat în partea central-nordica a țării, la poalele lanțului muntos Sierras de Córdoba.
6. Chott el Djerid, Tunisia
Chott el Djerid este un mare lac sărat în mare parte uscat din sudul Tunisiei. Este cea mai mare salină din deșertul Sahara, cu o suprafață de 5.000-7.000 km.2. În timpul verii Chott el Djerid este aproape complet uscat și poate fi traversat pe jos sau cu mașina, dar acest lucru este considerat foarte periculos, deoarece crusta de sare se poate rupe. Chott el Djerid și-a câștigat recunoașterea mondială atunci când a fost folosit ca locație de filmare în Razboiul Stelelor seria (aici, în imagine, setul Lars Homestead din Razboiul Stelelor)
7. Makgadikgadi Pan, Botswana
Makgadikgadi Pan este una dintre cele mai mari saline din lume. Această salină a fost cândva un lac imens, care s-a secat în urmă cu câteva mii de ani și a lăsat în spate un mare deșert de sare. Tehnic vorbind, tigaia Makgadikgadi nu este o singură tigaie de sare, ci mai degrabă multe tigăi cu nisip deșert între ele. În cea mai mare parte a anului, zona este complet uscată și acoperită cu o crustă de argilă sărată, dar atunci când plouă, apa se poate acumula la suprafață și atrage animalele sălbatice
8. Salar de Arizaro, Argentina
Salar de Arizaro este o mare sărată din Argentina, care acoperă o suprafață de 1.600 km² (617 sq mi). Este a doua cea mai mare salina din tara dupa Salinas Grandes. Este situat în lanțul muntos Anzi, în nord-vestul Argentinei, lângă granița cu Chile. Cono de Arita este o piramidă vulcanică de 122 de metri (400 de picioare) înălțime, despre care se credea că a fost creată de om. Potrivit rămășițelor arheologice găsite în con, locul era un centru ceremonial înainte de sosirea incașilor.
9. Salar de Atacama, Chile
Salar de Atacama este cel mai mare salin din Chile și al treilea ca mărime din lume (după Salar de Uyuni și Salinas Grandes), acoperind un teren de 3.000 km.2 (1.200 mile pătrate). Această salină este situată la o altitudine foarte mare de aproximativ 2.300 de metri (7500 ft) deasupra nivelului mării. Laguna Cejar este un mic lac situat în mijlocul Salarului de Atacama și are o concentrație de sare suficient de mare pentru a permite un efect de plutire, similar cu Marea Moartă din Israel și Iordania
10. Lacul Namak, Iran
Lacul Namak este un lac sărat situat în apropierea orașului Qom. Suprafața lacului este de 1800 km² (700 sq mi), dar este aproape în întregime uscată, cu doar aproximativ 1 km² (0,38 sq mi) cu apă, care are o adâncime mai mică de 1 metru (3,2 ft)
[ad_2]