Rasa de caine Ciobanesc Caucazian

0
22746
Ciobanesc caucazian

Origine

In zona de origine a acestei rase de caini, arealul vast si complex (atat din punct de vedere geografic cat si demografic) acest nobil animal este denumit Kavkazskaya Ovcharka, pe scurt, KO. Vorbind despre origine, putem spune ca Ciobanescul Caucazian este una dintre primele rase de caini domesticite (oarecum) de OM, cainele pastrand si azi, in opinia expertilor, multe trasaturi dominante ale lupilor: independenta, iubire de libertate, curaj si agresivitate. Este sustinuta ideea ca stramosul direct al acestui caine mare este masivul Mastiff Tibetan, descris in 1845 de Y. William.

Dupa ce au emigrat din est, cainii strabuni s-au extins pe teritorii mari fiind utilizati pentru lupta si paza turmelor de oi. Pana la inceputul secolului XX, cand retelele de transport au acoperit mai eficient teritoriile ocupate de diferitele populatii asiatice, popoarele din Caucaz traiau relativ izolate, astfel cainii lor si-au pastrat aceleasi caracteristici observabile si azi. Acum 150 de ani insa incepea cucerirea acestui teritoriu de catre Imperiul Tarist (Rusia). Astfel cainii din rasa Ciobanesc Caucazian au inceput sa fie folositi la paza unitatilor militare, mai ales pe durata conflictului ruso-turc. Armata rusa a adoptat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea un ordin special prin care acesti caini asigurau protectia tuturor fortaretelor implicate in operatii militare (campania 1765-1774).

Ciobanesc caucazian

In 1930, la Nuremberg, sunt prezentati pentru prima data intr-o expozitie trei caini din aceasta rasa de caini, frumoasele animale castigand atentia atat a publicului cat si a presei care i-a numit „Gigantii Rosii” (cu trimitere la Rusia Rosie/Comunista, nu la culoarea blanii acestor caini) . Anii care au urmat, marcati de politica violenta de deportari practicata de URSS in zona si de marile distrugeri ale Celui De-al Doilea Razboi Mondial au afectat sever rasa. Multi crescatori de caini au realizat imperecheri aleatoriu, rezultand animale degenerate si linii de rasa compromise. Din fericire acest caine ciobanesc nu a avut soarta altor rase de caini similare ( ciobanesc mongol sau ciobanesc kirghiz), iar cu ajutorul chinologilor rusi (Ilina, Bogolyubsky, Vaysman, Mazover) s-a reusit prezervarea rasei.

Realitatea si fictiunea se contopesc in ceea ce priveste originile acestui caine si suma povestilor despre aceste animale constituie la urma urmei chiar farmecul acestei rase. Aria de „apartenenta nativa” actuala cuprinde Armenia, Azerbaidjanul, Georgia, si chiar anumite zone din Iran si Turcia, unde si in prezent exista populatii naturale de Ciobanesc Caucazian.

Ceea ce trebuie clarificat este faptul ca acesti caini nu sunt ciobanesti precum Ciobanescul German, Scottish, Shelti, etc, nu sunt caini de origine europeana produsi prin interventia omului cu scopul de a controla turma (acest tip de activitate necesitand un caine obedient cu o statura medie si corp mobil). Sunt caini de ciobani care au o origine mult mai veche, avand menirea de a apara turma de pradatori (inclusiv oameni), selectia facandu-se natural si fiind caracterizati printr-o statura impozanta, agresivitate si independenta. Numele bastinas este Volkodav (cainele lup), dar in Rusia este cunoscut sub diminutivul ovcharka care inseamna pe undeva cainele ciobanului.

Poate fi intalnit si sub denumirea de caucasian shepherd dog.

Hrana

Hranirea Ciobanescului Caucazian reprezinta un eveniment zilnic (pe langa atentie, tandrete si implicarea in diverse activitati fizice) prin care stapanul isi ia angajamentul de lider alfa si asigura cu responsabilitate o alimentatie adecvata cainelui. Deoarece cainele este o specie inrudita cu lupul(Canis lupus) el este preponderent carnivor. Pe langa alimentele de origine animala: carne de vita, porc, pui, cal, gasca, curcan, oaie, miel si peste dezosat (in cantitati nu foarte mari) se recomanda si o serie de legume (atentie la cele toxice-ex.ceapa) cum ar fi rosii, salata, spanac, cartofi (fierti in coaja si pisati), morcovi (rasi), telina, patrunjel, fasole verde si varza (nu foarte des).

Ciobanesc caucazian

Pentru a completa sursa de proteine, aminoacizi si carbohidrati sunt foarte recomandabile organele de porc si vita (ficat, rinichi, plamani), pastele fainoase, oua (de preferat fierte), cereale, lapte, branza si fructe (ocazional). Oasele reprezinta si ele o sursa favorabila de calciu insa ele trebuie sa fie de provenienta cabalina sau de vita, fara aschii si cu maduva destula. Hrana administrata trebuie sa fie bine fiarta, pentru omogenizare, iar ratia trebuie suplimentata in functie de nivelul de activitate a cainelui. La puii de Ciobanesc Caucazian tainurile vor fi 7 la numar (la 4 luni) scazand treptat la 3 pana la varsta de 2 ani (stadiul de maturitate). Pentru a pastra pofta de mancare si sanatatea cainelui este necesar zilnic min. 30 minute de plimbare in zone cu aer curat (padure, pajiste, munte, parc). Apa trebuie sa fie la discretie. Suplimentele nutritive (calciu, magneziu, fosfor, fier,etc.) se pot administra in perioada de crestere a cainelui la recomandarea medicului veterinar. O alimentatie bazata pe produse comerciale (majoritatea tratate cu chimicale) este de evitat, (duc la diverse boli de piele, alergii, constipatie), acestea fiind in discordanta cu dieta unui adevarat caine de munte.

Aspect

Un caine apartinand rasei Ciobanesc Caucazian este mare, puternic si impunator. Acesta are oasele groase si puternice si un strat gros de muschi. Greutatea optima a unui Ciobanesc Caucazian este cuprinsa intre 46-82 kg. Cu toate acestea, unele exemplare pot ajunge pana la 100 kg. Inaltimea minima a unui Ciobanesc Caucazian este de aproximativ 64 cm la femele si 68 cm la masculi.

Exista trei tipuri de Ciobanesc Caucazian:

  1. Tipul gerogian – este asemeneator ca aspect cu tipul armean, cu deosebirea ca este putin mai inalt.
  2. Tipul azer – se diferentiaza de tipul armean si georgian prin blana de dimensiuni mici.
  3. Tipul armean – acest tip are parul lung si prezinta franjuri pe membre si coada; in zona capului si a gatului acesta formeaza o coama.

Indiferent de tip, blana unui Ciobanesc Caucazian este de culoare gri sau neagra cu diverse nuante deschise precum alb, bej, maroniu sau roscat.

Capul este masiv si puternic. Cainele are fruntea lata si un bot de lungimi medii. Comparativ cu restul corpului, gatul este scurt. Urechile sunt lasate si destul de mici.

Ciobanesc caucazian

Membrele sunt inalte, groase si puternice. Acestea se termina cu labe masive si grele. Coada cainelui este purtata in jos, iar varful acesteia este usor curbat spre exterior.

Comportament

Ciobanescul Caucazian este un caine activ, cu psihic puternic, echilibrat si calm. Are un instinct de aparare puternic dezvoltat, ferocitatea si neincrederea lui fata de straini sunt caracteristici. Desi are un simt al umorului destul de dezvoltat, acest caine nu se joaca atunci cand vine vorba despre lupta, indiferent cat de inofensiva ar fi aceasta. Conditiile de viata si regulile sociale din zona in care s-a format aceasta rasa de caini nu au foarte multe in comun cu viata occidentala toleranta si democrata. Desi pare un caine mare si greoi, Caucazianul este un atlet, fiind extrem de agil atunci cand trebuie sa-si faca datoria. Isi ia in primire zona in care traieste, iar ceea ce cainele „topografiaza” trece inevitabil in proprietatea sa (pisicile din gospodarie, rufele intinse la uscat.. totul). Poate fi inimaginabil de determinat atunci cand este ” de serviciu” si e capabil sa-si dea viata pentru a-si proteja proprietatea.

Standardul FCI afirma despre Caucazian ca este banuitor si manifesta o ferocitate tipica vizavi de straini. Aceasta trebuie numai decat domolita, fapt posibil printr-un program de socializare care trebuie sa inceapa la varsta de 2 luni si sa fie continuat constant pana la 2 ani. Pe parcursul acestei perioade, cainele pui Caucazian trebuie dresat sa reactioneze firesc fata de oameni, prieteni sau straini si fata de alte animale. In general manifesta o atitudine dominanta fata de alti caini.

Ciobanesc caucazian

Dresaj

Pe timpul procesului de socializare si dresaj evitati jocurile care-i pot accentua reactiile agresive si concentrati-va mai mult pe „civilizarea” sa. Nu este in interesul nimanui sa ascuta temperamentul si asa destul de salbatic al acestui caine. Un Caucazian are nevoie de educatie, de disciplinare mai mult, caci el trebuie sa inteleaga de cand este doar un catel cine este „conducatorul haitei” in care traieste, cine este prieten, cand se produce cu adevarat o situatie de pericol, dar, mai ales, ce inseamna inofensiv. Invata usor si poate fi dresat pentru orice fel de activitate. Acest caine poate fi paznic al proprietatii, caine politist sau doar caine de companie. Dragut, comic, chiar adorabil ca pui, acest paznic innascut nu trebuie dresat sa-si ocroteasca proprietatea, caci acesta este oricum instinctul ce-i domina intreaga existenta. Catel fiind, se maturizeaza mai greu decat alte rase de caini si nu este un candidat pentru concursurile de utilitate gen „Schutzhund”. Trebuie dresat sa-si controleze reactiile, sa-si dezvolte un echilibru emotional si sa perceapa corect diferitele situatii din viata noastra cotidiana. Socializarea nu inhiba nicidecum instinctele sale naturale de paznic desavarsit, ci ii dezvolta inteligenta si intuitia.

Particularitati

Un caine de talie mare care isi va apara proprietatea pana la limita ferocitatii. Este un caine puternic, care necesita dresaj de mic pentru a tine sub control situatia permanent. Daca nu socializeaza, ca orice caine poate reactiona diferit la sunete, sperieturi, etc.

Are nevoie de spatiu cand vine vorba de miscare. MULT spatiu pentru ca este un caine MARE. Categoric NU este un caine de apartament, are negoie de o curte unde sa se miste. Se ataseaza mult de stapan, este afectiv si fata de alti caini nu iubeste strainii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.