Atât cercetătorii, cât şi oamenii de ştiinţă s-au întrebat asupra vârstei singurului satelit natural al Terrei. Vârsta Lunii, devine aşadar cu atât mai interesantă, cu cât cercetările de ultimă oră au scos la iveală un fapt nebănuit: Luna este cu mult mai „bătrână” decât se credea în mod obişnuit.
Noile descoperiri cu privire la geneza astrului nopţii par să rexolve misterele legate de teoriile conform cărora Luna şi Terra ar avea aproximativ aceeaşi vârstă. Astronomii şi geologii au estimat că Luna s-a format acum circa 4,527 miliarde ani în urma unei coliziuni de proporţii gigantice dintre un corp planetar de dimensiunile aproximative ale palnetei Marte din prezent şi Terra, planeta noastră. Coliziunea dintre planeta denumită Theia şi Terra a fost atât de puternică încât savanţii estimează că în urma impactului plantea noastră s-ar fi topit parţial. În urma coliziunii, viitoarea Lună s-a format în timp din conglomerarea resturilor rezultate din Terra şi Theia, resturi care au gravitat unele în jurul altora pentru a se uni şi a forma astfel o nouă planetă – Luna. Mai multe teorii recente, sugerează de fapt că Terra ar fi suferit mai multe astfel de coliziuni devastatoare, coliziunea cu Theia fiind ultima de asemenea proporţii din istoria Pământului.
Cu toate acestea, mulţi savanţi cred că Theia avea o compoziţie chimică mult diferită de a Terrei, doar că strict la nivelul atomilor, Terra şi Luna sunt identice, după cum crede Seth Jacobson, astronom în cadrul Observatorului Cote d’Azur din Nisa, Franţa.
Noile cercetări efectuate în decursul anului curent au confirmat cu o acurateţe de 99,9% că Luna s-a format cu 96 milioane de ani după formarea sistemului nostru solar. Cercetările confirmă de asemenea că Luna a apărut în urma coliziunii dintre corpul stelar Theia şi Terra.