Alimente care interacţionează cu efectul medicamentelor

0
1669

Există câteva alimente pe care trebuie să le eviţi atunci când urmezi un tratament medicamentos, deoarece interacţiunea din ele poate să-ţi pună sănătatea în pericol.

Iată care sunt alimentele şi medicamentele care nu trebuie combinate, potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi:
Grapefruitul
1. Grapefruitul interacţionează cu peste 200 de medicamente. El blochează descompunerea medicamentelor şi împiedică eliminarea lor, precum şi a toxinelor, explică specialistul în nutriţie.
Nu consuma grapefruit dacă urmezi un tratament cu: Medicamente anxiolitice, de tip Xanax (benzodiazepine), buspironemedicamente; antidepresive: Zoloftantialergenice; antihistaminice: Allegra (cetirizine); antivirale: Saquinavir mesylate (inhibitor de proteaze), antiaritmice, cardiace: Cardarone (amiodarone), Quinidinaboli de inimă, accident vascular cerebral, anticoagulante: Coumadin (warfarina), anisindiona, dicumarolimunosupresoare: Cydosporinaepilepsie: Tegretol
(carbamazepine),cancer: Tamoxifen, Vincristine, vinblastine, ifosfamide, etoposide, cyclofosfamideHIV-SIDA: Viracept (nelfinavir, inhibitor de proteaze), Norvir (ritonavir, inhibitor de proteze), tratamente pentru prostată: Proscar (finasteride, dutasteride, duagen), maladii cardiace, hipertensiune arterială, blocanţi ai canalelor de calciu: Adalat (nifedipine), inhibitor al canalelor de calciu), Plendil (felodipine), Verapamil (inhibitor al canalelor de calciu), disfuncţii erectile: Viagra (sildenafilcitrat), Cialis (tadalafil), hipercolesterolemie: Zocor, Crestor, Lipitorastm şi emfizem: Wellbutrin (teofilina, aminofilina), bronhodilatatori xantinici, antialgice: Codeina (narcotic),antibiotice: Eritromicina, Claritromicina, Itraconazol (antifungic), hormoni, estradiolstimulenţi: cafeina, efedrinaanticoncepţionale.
vinul
2. Brânzeturile fermentate, vinul, berea nu se asociază cu antidepresivele.
Brânzeturile fermentate sunt caşcavalul, telemeaua, brânza de burduf, Camembert, Roquefort, ne spune prof. dr. Mencinicopschi care atrage atenţia că acestea, vinul roşu şi berea dacă sunt combinate cu antidepresive pot să declanşeze crize severe de hipertensiune arterială.

Carnea de ton
Carnea de ton

3. Carnea de ton, niciodată în combinaţie cu medicamente pentru tuberculoză.
În asociere cu un tratament cu izoniazidă (care se administrează în tuberculoză), carnea de ton poate să dea reacţii alergice.
Carnea la gratar
Carnea la gratar

4. Carnea la grătar scade efectul paracetamolului. Carnea pregătită la grătar scade eficacitatea următoarelor tratamente:antiasmatice (aminofilină, teofilină, zileuton), analgezice (fenacetină, paracetamol), anxiolitice-sedative (diazepam), antiaritmice (propanolol, verapanol), antidepresive
(imipramidă, amitriptilină), antipsihotice (haloperidol, clopazină), inhibitoare virale utilizate în HIV-SIDA (ritonavir).
consumul de dulciuri
consumul de dulciuri

5. Dulciurile nu se asociază cu tratamente pe bază de cortizon. Specialistul în nutriţie avertizează că alimentele dulci nu trebuie asociate cu tratamentele pe bază de cortizon, deoarece cresc riscul de apariţie a diabetului zaharat.
produse-lactate
produse-lactate

6. Produsele lactate nu se asociază cu tetraciclina. Nu consuma lapte, iaurt, brânză când iei antibiotice, în special tetraciclină. „Ionii de calciu, magneziu şi fierul conţinute în lapte împiedică absorbţia tetraciclinelor din tractul digestiv”, atenţionează prof. dr. Mencinicopschi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.