Care sunt cei mai mari copaci din lume?

0
1697
Sequoia

Cei mai mari copaci din lume trăiesc în Pădurea Giganţilor, o pădure montană situată la altitudinea de 1.800 metri în Parcul Naţional Sequoia din statul american California. Pădurea respectivă acoperă o suprafaţă de doar 7,6 kilometri pătraţi şi este celebră în lumea întreagă pentru arborii de Sequoia care cresc aici.

De fapt, cinci dintre cei mai masivi 10 arbori care cresc azi în lume se găsesc în Pădurea Giganţilor. Cel mai mare dintre aceşti arbori este celebrul General Sherman, cum a fost botezat de către americani. Copacul aparţine speciei Sequoia gigant (Sequoiadendron giganteum) şi deşi nu este cel mai înalt copac din lume (titlu care aparţine unui arbore sequoia cu lemn roşu din statul Carolina de Nord), nici cel mai gros arbore din lume (titlu care aparţine baobabului african), Generalul Sherman este cel mai masiv şi mai greu arbore din lume, cu înălţimea sa de 83,8 metri, diametrul de 7,7 metri şi un volum total estimat la circa 1,487 metri cubi. Experţii estimează că vârsta sa este cuprinsă între 2.300-2.700 ani.

Cu toate că Generalul Sherman este cel mai mare arbore din prezent, el nu este cel mai mare copac descoperit vreodată de oameni. Acest titlu aparţine lui Crannell Creek Giant, un sequoia cu lemn roşu (Sequoia sempervirens) care creştea lângă Trinidad, California, copac care atunci când a fost tăiat, în anul 1940, era cu 15-25% mai mare decât Generalul Sherman. Pădurea Giganţilor este situată la 4,8 kilometri de satul Wuksachi, cea mai apropiată aşezare umană din zonă, fiind legată de acesta prin numeroase poteci şi trasee montane. Întreaga rezervaţie este situată într-o zonă liniştită, cu ploi dese pe parcursul întregului an, fapt care conform specialiştilor este unul dintre factorii care au favorizat creşterea arborilor de sequoia de aici.

Regiunea a fost locuită din cele mai vechi timpuri de către triburile Monachee ale amerindienilor. În trecut, pe timpul verii, aceste triburi migrau în părţile înalte pentru a face schimburi comerciale cu triburile vecine lor. Autorităţile americane au decis ca din anul 1890, Pădurea Giganţilor să fie inclusă în Parcul Naţional Sequoia pentru a fi ocrotită astfel de frenezia tăietorilor de lemne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.