Cel mai mare jaf din istoria bancilor.

0
1376

Cel mai mare jaf din istoria bancilor. Modul prin care hackerii au furat un miliard de dolari, fara sa atinga bancomatele

https://www.youtube.com/watch?v=KHntNop0hUc&feature=youtu.be

Hackeri ramasi deocamdata anonimi au dat cea mai mare spargere din istoria bancilor. Cu ajutorul unui virus greu de detectat, infiltrat in calculatoarele institutiilor financiare din intreaga lume, au furat in 2 ani un miliard de dolari.

Au fost atacate si banci din Romania, spune compania de securitate online care a descoperit spargerea. Spectaculos este ca hackerii reuseau sa scoata banii din bancomate fara sa le atinga. Si n-au fost prinsi pana acum.

Asta se vede si in niste imagini filmate in Ucraina. Functionarii bancii au fost surprinsi sa vada cum bancomatul, fara sa fi fost atins, a inceput din senin sa arunce pe jos toti banii. Mai tarziu au inteles ca au fost tinta unui atac fara precedent.

Nu a fost singura banca pagubita. In doi ani, de cand au inceput atacurile, hackerii au jefuit mai bine de 100 de banci din peste 30 de tari. Este vorba de SUA, Rusia, China si practic toata Europa. Sergey Golovanov, angajatul unei companii de securitate cibernetica din Rusia, este printre primii care a anchetat spargerea virtuala. Spune ca au existat atacuri si asupra bancilor din tara noastra.

Romania se afla printre aceste tari. Dar nu putem sa spunem nimic despre bancile sau institutiile financiare care au avut de suferit. Aceasta informatie este confidentiala„, a spus Golovanov.

Citeste si: Cati bani iti iau bancile ca sa-ti administreze finantele. Topul comisioanelor la cele mai mari banci din Romania. INFOGRAFIC

Dar cum operau infractorii cibernetici? Mai intai trimiteau un e-mail cu un virus special, numit Carbanak. Functionarul bancii descarca fisierul infectat. Era suficient ca virusul foarte greu de detectat sa se raspandeasca in sistemul informational al bancii si sa ajunga pe calculatorul unui administrator. Ulterior inregistra si transmitea toate informatiile afisate pe calculatorul administratorului. Cu alte cuvinte, avea acces la conturi pe care le putea goli, facea plati uriase pe internet, ori scotea bani din bancomate de la distanta.

Dupa ce spargeau calculatoarele care administreaza reteaua de ATM-uri, hackerii le programau rand pe rand sa scoata bani fara sa introduci cardul. De pilda, stabileau o ora foarte tarzie, 2 sau 3 noaptea, cand aparatul isi golea sertarele de bancnote. Persoana care colecta banii nu trebuia sa atinga bancomatul.

Noi ii numim carausi de bani. Doar s-a apropiat de el si au inceput sa iasa banii. I-a luat si a plecat„, a spus Chris Doggett, analist de securitate.

In imaginile camerelor de supraveghere se vede clar o persoana care se plimba noaptea prin preajma bancomatului. Dintr-odata bancomatul ii da bani. Dar sa stiti ca sunt sanse infime sa mergeti pe langa un bancomat, iar acesta sa va dea pur si simplu bani„, a adaugat Sergey Golovanov.

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica nu a comentat deocamdata atacurile.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.