De ce sughiţăm?

0
1278
Sughit

Tuturor ni s-a întâmplat să ne apuce sughiţul ca din senin, fără să ne dăm seama ce anume l-a provocat. Acum, Harry Hill, fost doctor şi actual comediant explică de ce sughiţă oamenii,

Practic, sughiţul este un spasm al muşchiului aşezat sub piept şi deasupra stomacului. Acest muşchi subţire şi elastic stă la baza plămânilor, motiv pentru care atunci când el zvâcneşte, ne determină să luăm o gură de aer, moment în care producem zgomotul specific sughiţului. Muşchiul în cauză poartă numele de diafragma.

Majoritatea oamenilor se aleg cu sughiţuri după ce mănâncă prea repede sau consumă băuturi reci şi acidulate. Şocul acestor acţiuni face ca diafragma să tresară brusc şi să determine plămânii să tragă aer cu o viteză atât de mare încât în trecerea grăbită pe lângă corzile vocale acesta scoate sunetul specific sughiţului.

Apoi, diafragma continuă să tresară brusc pentru o vreme, dar , din fericire, în cele mai multe cazuri ea se linişteşte în câteva minute.Totuşi, a existat un caz nefericit al unui american care timp de 68 de ani a trăi cu un atac continuu al sughiţurilor.

Sursa: Gemma Elwin Harris, „Big Questions from Little People and Simple Answers from Great Minds”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.