De ce vânătăile au de regulă culoarea albăstruie?

0
1387
Vanatai

Cu toţii suntem familiarizaţi încă din copilărie cu vânătăile care ne apar pe piele în urma diverselor traumatisme. Cu toate acestea, unele vânătăi îşi păstrează culoarea albăstruie până dispar definitiv, iar altele trec prin mai multe nuanţe de culoare până reuşim să scăpăm de tot de ele. Care sunt secretele din spatele vânătăilor?

De regulă vânătăile de pe piele apar în urma unu traumatism exterior de tipul unei lovituri, căderi etc. Sunt frecvente în perioada copilăriei, când ne jucăm, cădem sau ne luptăm cu alţi copii. La maturitate apar mai rar, cei afectaţi de ele fiind în mod normal sportivii profesionişti şi cei pasionaţi de sporturi de contact.

Acest tip de vânătăi are cel mai adesea culoarea albăstruie şi se datorează spargerii vaselor de sânge situate în şi dedesubtul pielii. Vânătăile necunoscute, care nu apar în urma traumatismelor, indică cel mai adesea o afecţiune a sistemului circulator sangvin, mai ales dacă sunt acompaniate de sângerări ale nasului şi gingiilor.

Vânătăile apar mai des în rândul persoanelor vârstnice deoarece pielea acestora devine tot mai subţire pe măsură înaintării în vârstă, iar ţesutul care protejează vasele de sânge devine tot mai subţire. Iniţial, o vânătaie are culoarea roşiatică, dar şi-o va schimba în diverse nuanţe de albăstrui sau purpuriu în decurs de câteva ore de la traumatism.

Culoarea ei se va transforma apoi în gălbui sau chiar verzui în decursul următoarelor zile până la dispariţia ei totală. Deoarece după un traumatism rezultat în vânătaie pielea nu este zgâriată sau tăiată, organismul nu riscă nicio infecţie.

Trebuie să fim foarte atenţi la vânătăi atunci când acestea sunt acompaniate de umflături şi dureri mari, apar uşor sau fără motiv, vânătaia nu dispare la două săptămâni de la apariţie sau se bănuieşte o fractură sub acea vânătaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.