25 cele mai grave cutremure din istorie

0
8347
Cutremur

Sambata, 25 aprilie 2015, Nepal a fost victima unuia din cele mai grave cutremure din istorie care a luat peste 5.000 de vieti si a distrus multe situri istorice. Desi cutremurele sunt incidente naturale care sunt cauzate de eliberarea brusca de energie in deplasarea scoartei terestre creand astfel undele seismice naturale, devastarea cauzata de acest eveniment natural este de neinteles. Unele din cele mai puternice cutremure din istorie au luat nenumarate vieti si au distrus proprietati in valoare de bilioane de dolari. De la recentul cutremur din Nepal care pana acum a luat 5.000 de vieti, pana la Port-au-Prince, Haiti, veti gasi lista cu 25 din cele mai puternice si grave cutremure din lume, atat in magnitudine cat si in victime.

25

Valdivia, Chile

Valdivia, Chile

Cand vine vorba de magnitudinea cutremurului, cutremurul din 1960 din Valdivia este cel mai puternic, cu 9,5, care este echivalent unei puteri de 178 de megatone. Acesta poate fi comparat cu 1.000 de bombe atomice care explodeaza in acelasi timp. Cutremurul nu a fost simtit doar in Valdivia, ci si in Hawaii, la o distanta de 700 de km. In timp ce doar 6.000 de oameni au decedat, pagubele materiale au fost de mai mult de 1 bilion de dolari.

24

Shaanxi, China

Shaanxi, China

Acest cutremur a fost numit uneori cutremurul cu rata de moarte cea mai mare din istorie. Incidentul a avut loc pe data de 23 ianuarie 1556, in Shaanxi, China si a devastat o suprafata de 836 de kilometri. A fost simtit in 97 de tari si dus la mai mult de 20 de metri de fisuri si alunecari de teren care au prabusit numeroase locuinte. Numarul mortilor in urma acestui cutremur a fost de 830.000, care este peste 60% din populatia regiunii. Magnitudinea sa a fost de doar 8.0 grade pe scara Richter, dar pagubele nu pot fi descrise in termenii de azi.

23

Sumatra, Indonesia

Sumatra, Indonesia

Acest cutremur a lovit fundul oceanului Indian pe 26 decembrie 2004, cu o magnitudine de 9.1-9.3 grade, si a provocat tsunamiul Boxing Day.

22

Aleppo, Syria

Aleppo, Syria

Dezastrul s-a petrecut in apropierea orasului Aleppo din Syria pe data de 11 octombrie 1138. Cutremurul, cu o magnitudine de 8.5 grade, a fost etichetat ca al patrulea cel mai devastator cutremur din lume. Catastrofele includ o biserica care s-a prabusit peste 600 de gardieni si cetateni, precum si un numar de 230.000 de vieti luate. Cateva orase din apropierea tremurului au fost distruse total si a trebuit sa fie reconstruite pentru a deveni locuibile din nou.

21

Tangshan, China

Tangshan, China

Aceasta tragedie a avut loc pe data de 28 iulie 1976 in Tangshan, Hebei, cand au fost ucisi 655.000 de oameni. Cutremurul de magnitudine 8,2 grade pe scara Richter a durat doar 10 secunde, dar a devastat zona. In plus, Tangshan este o regiune cu potential redus de cutremur, astfel incat cladirile nu erau construite sa reziste cutremurelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.