Cum roteşte omida un cocon?

0
3973
Omida

Schimbarea prin care trec omizile se numeşte metamorfoză. Primul pas pentru multe omizi din molii este să îşi construiască coconi. Ele le rotesc cu ajutorul unor fire de lichid lipicios, care curge dintr-o deschizătură a buzei inferioare.

Larvele sau puii tineri de fluturi şi molii se numesc omizi. O omidă este, de fapt, o insectă în devenire. Atunci când o omidă iese din oul lăsat de fluturele-mamă sau molie, ea are dimensiuni foarte mici. Însă, omida creşte rapid şi încep să aibă loc fel de fel de schimbări.

Schimbarea prin care trec omizile se numeşte metamorfoză. Primul pas pentru multe omizi din molii este să îşi construiască coconi. Ele le rotesc cu ajutorul unor fire de lichid lipicios, care curge dintr-o deschizătură a buzei inferioare. Lichidul se întăreşte în aer şi devine firul pe care noi îl numim mătase naturală.

Unele omizi formează pungi de mătase care le sigilează. Altele rulează o frunză, întărind marginile sale cu mătasea. Multe feluri de omizi păroase îşi umflă coconii cu propriul păr. Alte tipuri de omizi, incluzând multe dintre cele din grupul fluturilor, nu îşi construiesc coconi.

Însă, toate omizile trec printr-un stadiu de odihnă, care se numeşte pupa. Pupa nu face altceva decât să se odihnească. Acest stadiu poate dura două săptămâni sau poate dura o iarnă întreagă. În această perioadă, omida se transformă într-o molie sau un fluture complet dezvoltat.

În noua sa formă de adult, el părăseşte coconul fiind umed şi slab. Pe măsură ce sângele îi curge în venele din aripi, adultul îşi flutură aripile şi le usucă. În câteva ore, atunci când aripile îi sunt puternice şi uscate, fluturele sau molia îşi începe zborul de adult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.