10 evenimente obervate doar o sigura data in istorie – #1 te va da pe spate

0
996
10-evenimente-obervate-doar-o-sigura-data-in-istorie-7

10. Cometa West

10-evenimente-obervate-doar-o-sigura-data-in-istorie

Visibila in luna martie a anului 1976, cometa West, a fost numita dupa astronomul Richard West, care a observat-o pentru prima data. Aceasta efectueaza o orbita completa in jurul soarelui la fiecare 250000 ani.

9. Evenimentul Carrington

10-evenimente-obervate-doar-o-sigura-data-in-istorie-2

Evenimentul Carrington a fost o furtuna geomagnetica cauzata de o eruptie solara pe 1 septembrie 1859. Eruptia a fost observata de Richard Carrington si a lovit Pamantul in urmatoarea zi, luminand cerul de seara cu aurore vizibila pana in Jamaica.

Cel mai nelinisitor lucru este modul in care firele de telegraf din toata lumea au facut scantei si au luat foc. Char si cele deconectate de la sursele lor de elecricitate puteau inca transmite mesaje datorita curentilor electrici cauzati de eveniment. Pana in acea zi oamenii nu erau constienti de eruptiile solare.

Desi eruptiile solare sunt dese, Evenimentul Carrington a fost unic datorita a 2 lucruri: Eruptia a fost uriasa si a lovit Pamantul. Daca un eveniment asemanator s-ar intampla in zilele noastre, ar cauza daune intre 1-2 trilioane de dolari.

8. Eradicarea unei boli

10-evenimente-obervate-doar-o-sigura-data-in-istorie-3

Cand obiectivul de a eradica variola a fost setat in 1967, existau intre 10-15 milioane de cazuri de variola ce cauzau 2 milioane de morti anuale, alte cateva milioane de desfigurari si sute de mii de cazuri de orbire. Desi a durat peste un deceniu, boala a fost declarata ca fiind eradicata in anul 1979.  Este singura boala care a fost exterminata de oameni.

Inainte de aceasta realizare, boala a afectat omenirea timp de peste 3000 ani. Pentru exterminarea acesteia a fost nevoie de eforturile coordonate a mai multor tari din toata lumea.

7. Vizitarea celor doi giganti de gheata ai sistemului solar

10-evenimente-obervate-doar-o-sigura-data-in-istorie-4

Singurul obiect artificial care a ajuns vreodata pe Uranus sau Neptun a fost Voyager 2. In timpul zborului acestuia pe langa Uranus, Voyager 2 a ajuns la 81,4km apropiere. Avand doar 5 ori si jumatate la dispozitie pentru a studia acest gigant, a descoperit faptul ca atmosfera lui consista in proportie de 85% din hidrogen si ca planeta are cu 10 luni mai mult decat se credea. Zborul pe langa Neptun, a produs la fel de multe surprize.

6. Capturarea unor nave de razboi, de catre cavalerie

10-evenimente-obervate-doar-o-sigura-data-in-istorie-5

In iarna anului 1795, temperaturile erau atat de scazute incat flota olandeza de nave de razboi a fost intepenita de apa inghetata in jurul ei. Acest lucru a dat francezilor oportunitatea de a le asalta calare pe cai. Ca rezultat, 14 nave au fost capturate.

5. Groapa New Hebrides

10-evenimente-obervate-doar-o-sigura-data-in-istorie-6

Pare ca sunt putine locuri pe Pamant ramase neexplorate, asta nu include si oceanele. Oceanele Pamantului gazduiesc aprox. 30 de gropi maritime a caror mistere abia au inceput sa fie explorate. Un exemplu al acestui lucru este Groapa New Hebrides, o groapa in forma de taietura de 7 km lungime ce se afla la 1600 km in nordun Noii Zeelande, care a fost vizitata doar o singura data, de un submarin fara pilot.

Aceasta expeditie, ce a avut loc la sfarsitul anului 2013, a descoperi faptul ca nu toate gropile maritime se aseamana. Specii de pesti extrem de abundente in alte gropi maritime sunt complet absente in New Hebrides. Pe de alta parte, tiparii, care sunt foarte rari in alte gropi, sunt extrem de abundenti in aceasta.

4. Un om vindecat de HIV

10-evenimente-obervate-doar-o-sigura-data-in-istorie-7

In jur de 35 milioane de oameni au murit datorita acestei boli si alti 37 milioane de oameni traiesc inca cu aceasta boala. Pare surprinzator, dar un singur om a scapat vreodata de aceasta. Numele lui este Timothy Brown. Vindecarea a fost realizata printr-un transplant de maduva de la un donator ce prezenta o mutatie genetica ce facea celulele imunitare, rezistente la infectia cu HIV. Insa, datorita naturii acesei vindecari, este foarte greu de duplicat procesul, iar oamenii de stiinta inca cauta remedii mai practice.

3. Secarea cascadei Niagara

10-evenimente-obervate-doar-o-sigura-data-in-istorie-8

Desi, in mod normal, fluxul acesteia de curgere este de aprox. 568000 litri de apa in fiecare secunda, in anul 1969, aceasta a fost secat (artificial) timp de mai multe luni datorita unor lucrari.

Nesurprinzator, in timpul acelor luni au fost inregistrate cresteri ale turismului. Aprox. 90000 de oameni au vizitat cascada seaca in doar 1 weekend.

2. Un uragan in partea sudica a Atlanticului

10-evenimente-obervate-doar-o-sigura-data-in-istorie-9

Desi furtunile tropicale sunt foarte rare in sudul atlanticului datorita lipsei conditiilor favorabile formarii acestora, in luna martie a anului 2004, una dintre aceste rare furtuni s-a transformat intr-un ciclon cunoscut sub numele de Ciclonul Catarina. Acesta este singurul uragan inregistrat vreodata in partea de Sud a Atlanticului.

1. O inundatie de bere

10-evenimente-obervate-doar-o-sigura-data-in-istorie-10

O fabrica de bere din Londra anului 1814 era in posesia unui tanc de fermentatie de 7 metri inaltime. Acesta, se afla in procesul de fermentatie, cand unul dintre inelele de fier care sustinea strucrura a cedat. O ora mai tarziu, intregul tanc de fermentatie a cedat, dezlantuind cei 1,2 milioane de litrii de bere dinauntru.

In urma acestui eveniment, 8 oameni au murit inecati cu bere, iar cativa oportunisti au murit in zilele urmatoare de la intoxicarea cu alcol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.