Sfaturi pentru o inima mai sanatoasa

0
1171

Inima ta lucreaza non-stop pentru tine pe parcursul intregii vieti, asa ca ai grija de ea. A face schimbari minore in rutina ta zilnica poate avea efecte mari asupra sanatatii tale.

„Este a si cum ai fi descoperit fantana tineretii”, spun doctorii. „Oamenii care urmeaza aceste sfaturi, nu numai ca traiesc mai mult, ci se si ferest de bolile cardiovasculare pe o perioada mai mare de timp”. Nici macar nu este nevoie sa le urmezi pe toate. Daca urmezi macar un singur sfat, iti poti scadea riscul de imbolnavire. Bineinteles, cu cat urmezi mai multe dintre aceste indicatii, cu atat mai bine, insa incearca sa te tii macar de una.

1. Asigura-te ca dormi sapte ore pe noapte

somnul de noapteData viitoare cand te gandesti sa stai tarziu noaptea, gandeste-te la cat de confortabila iti va parea perna dimineata.

Conform unui studiu, adultii tineri si de varsta mijlocie prezinta mai putin calciu in artere (calciul in artere este un semn al bolilor cardiace) decat cei ce au dormit mai putin de 6 ore sau mai mult de 9 ore.

Calitatea somnului este, de asemenea, un factor. Cei care au spus ca au dormit bine au avut arterele mai sanatoase decat cei care au spus ca nu.

Daca nu poti sa adormi nopatea, nu poti dormi intreaga noapte, sau nu te simti odihnit(a) dupa o noapte de somn, ideal este sa te consulti cu un medic.

2. Limiteaza-ti tensiunea sangelui

verificarea presiunii sangelui in timpul unei consultatii medicaleAcea manseta pe care medicul ti-o strange in jurul bratului  in timpul consultatiei medicale este importanta. Iti masoara cantitatea de sange ce-ti trece prin vene cu fiecare bataie a inimii.

Daca presiunea sangelui tau este prea mare forta pe care o exercita asupra peretilor vaselor tale de sange, poate crea leziuni cicatrizate ale acestora. Acestea ingreuneaza circulatia sangelui si oxigenului de la si inspre inima. Inima este, apoi, nevoita sa pompeze mai tare si oboseste mai repede. Aceasta problema poate duce la insuficienta de oxigen.

Este bine sa iti verifici presiunea sangelui la fiecare 3-5 ani daca ai intre 18-35 ani sau anual daca ai peste 40 ani sau daca ai o tensiune ridicata.

Limiteaza-ti consumul de sare, de alcool, incurajeaza-te sa urmezi o alimentatie sanatoasa (fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, etc.), ai grija la stres si fi activ(a) fizic. Aceste schimari sunt, de multe ori, suficient pentru a-ti aduce tensiunea inapoi la valori normale.

3. Consuma mai putine grasimi saturate

alimente ce contin grasimi saturatePentru a-ti proteja arterele iminii, este indicat consumul cu moderatie a grasimilor saturate. Aceste grasimi sunt gasite in carne si produsele lactate cu concentrarii mari de grasime (precum branza). Este bine sa consumi cantitati mai mici din aceste produse si cu concentratii mai mici de grasime.

De asemenea, renunta complet la grasimile nesaturate, care sunt prezente in unele alimente procesate. Acestea iti maresc nivelul de colesterol. Daca, pe eticheta unui produs, gasesti cuvantul „hidrogenat” sau „hidrogenat partial”, asa stii ca acel produs contine grasimi nesaturate.

Daca au trecut mai mult de 4 ani de la ultimul tau test de colesterol, este indicat sa-ti faci cat mai reped o programare pentru a face urmatorul test.

4. Asigura-te ca nu suferi de diabet

test de diabetMilioane de oameni sufera de diabet fara stirea lor. Acest lucru este riscant deoarece, in timp, nivelul marit de zahar in sange creaza leziuni ale arterelor si te lasa vulnerabil(a) la bolile inimii.

Daca ai 45 ani sau mai mult, daca esti insarcinata sau daca suferi de obezitate si prezinti alti factori de risc al diabetului, ar trebui sa-ti testezi nivelul de zahar din sange.

Daca ai, intradevar, diabet, trebuie sa te consulti cu un medic specialist in ceea ce consta stilul tau de viata (nutritie si exercitii fizice) si tratamentele medicale de care vei avea nevoie.

Daca ai un nivel extrem de ridicat de zahar in sange (numit si prediabet), trebuie sa incepi tratamentul de urgenta.

5. Fereste-te de un stil de viata sedentar

stil de viata sedentarCel mai simplu mod de a face acest lucru este de a avea un program de 5 minute pe zi, 5 zile pe saptamana de exercitiu moderat. Prin „exercitiu moderat”, ma refer la orice activitate ce te face mai activ(a) si chiar sa-ti apara cateva picaturi de transpiratie pe corp.

Daca nu faci nimic, fa ceva. Iar daca faci ceva, fa mai mult.

Lloyd Jones – Fotbalist Englez

Monitorizeaza cat timp petreci stand jos la munca, in masina sau acasa. Trebuie sa faci ca acel timp sa fie cat mai mic.

Acum stim ca chiar daca faci exercitii fizice timp de 30 minute pe zi, a fi sendentar pe parcursul celorlalte 23 de ore si jumatate este foarte daunator inimii tale.

Monika Sanghavi

6. Consuma o alimente cat mai naturala

alimentatie naturalaInima ta functioeaza cel mai bine pe „combustibil curat”, adica mai multe alimente bazate pe plante precum fructe, legume, nuci, seminte, etc., si mai putine alimente preprocesate precum paine, paste, biscuiti sau prajituri.

Una dintre cele mai rapide metode de a-ti imbunatati alimentatia este sa renunti la bauturi pline de zahar, precum sucurile, deoarece acestora le lipseste fibra care este, de altfel, prezenta intr-un fruct adevarat.

Bem prea multe calorii, iar acele calorii nu sunt la fel de satioase precum mancarea adevarata, deci le consumam pe langa tot ceea ce mancam, insa fara niciun beneficiu nutritional

Monika Sanghavi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.