Nasterea industrializarii

0
1306
revolutia industriala

Expertii sunt, in general, in dezacord in ceea ce priveste Revolutia Industriala. Lucrul de care, insa, nu se indoieste nimeni este ca industrializarea duce la schimbari enorme din toate punctele de vedere. Aceste schimbari isi fac simtite prezenta in domeniul economic, tehnologic, sfera sociala, urbanizare si tratamentul proletariatului. Lucrurile care pun aceste schimbari in miscare nu inceteaza niciodata din a uimi cercetatorii. Acestia se intreaba mereu daca exista un set de conditii prealabile care creaza posibilitatea industrializarii. Aceste conditii prealabile tind sa aibe implicatii in ceea ce priveste populatia, agricultura, industria, transportul, negotul, finante si materiale prime.

Agricultura

Ca furnizor al materialelor prime, sectorul agricultural era strans legat de sectorul industrial. In perioada preindustriala, agricultura este opcupatia primara a populatiei. Inainte de industrializarea Marii Britanii, ea producea un surplus atat de mare de hrana, incat era poreclita granarul europei datorita exporturilor imense.

Industria

In perioada preindustriala a unei tari, industria se manifesta doar pe scara mica. In ciuda acestui fapt, industriile traditionale produc suficient de mult pentru a satisface cererea interna a unei tari. Printre aceste industrii se numara industria de lana, care este o industrie cheie care poate produce profituri enorme.

Populatia

Natura populatiei are implicatii asupra cererii de bunuri si furnizarea de forta de munca ieftina. In perioada imediat dinaintea industrializarii, exista o crestere constanta a populatiei si o schimbare de mentalitate a acesteia. Aceasta schimbare de mentalitate isi face simtita prezenta, cel mai mult, in clasele superioare si mijlocii ale societatii. Ea consta in starnirea interesului fata de gandirea noua, stiinta, filozofie si cultura.

Transport

Existenta modalitatilor de transport este vitala pentru industrializare, deoarece aceasta necesita mobilitatea bunurilor si materiilor prime.

Negotul

Acesta este piatra de capatai a revolutiei industriale. Negotul asigura o cerere constanta de bunuri si materiale prime. Aceasta cerere starneste profiturile industriilor si, ca rezultat, dezvoltarea lor.

Fintante

Prosperitatea negotului duce la aparitia unei noi clase de oameni cu posibilitati financiare, dornici de a investi in industrie.

Materii Prime

Desi limitata de metodele traditionale, extractia materialelor prime este preocuparea primara a oricarei industrii.

Toti acesti factori considerati necesari pentru industrialiare au fost prezenti in Marea Britanie, in anul 1870. Ca rezultat, ea a fost prima tara din lume ce s-a industrializat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.