La prima vedere, un caine mare si indimidant precum Boerboel ar parea un bun caine de paza. Parerea nu ar fi gresita, insa aceasta rasa este la fel de bine cunoscuta si pentru personaliatea calma si iubitoare, in special fata de copii.
Acesti cani gigantici au fost imperecheati de fermierii din Africa de Sud pentru a alunga hienele, leii si multe alte animale salbatice periculoase, dar sa fie si buni tovarasi in acelasi timp.
Numele de Boerboel, pronuntat „Burbul”, vine din limba olandeza, si inseamna „Caine de ferma”. El mai este cunoscut si sub numele de:
- Mastiff Sud-African
- Boerboel Sud-African
- Borbull
- Bole
Desi au o personalitate docila, nu faceti greseala de a-i considera caini usor de manuit. In special pentru stapanii fara experienta. Acesti caini sunt confidenti, teritoriali si tind sa roada si sa traga de obiecte. Ei au nevoie de un stapan cu experienta care are la dispozitie si spatiul in care sa tina un caine atat de mare.
Fizicul unui Boerboel
Un Boerboel este imens si extrem de muscular. El cantareste cat un Mare Danez, chiar daca sunt mai mici de statura.
Masculii masoara intre 61-71 cm inaltime, iar femelele 56-63 cm inaltime.
Un boerboel masoara, de obicei, intre 50-91kg. Unii pot fi chiar si mai mari.
Aceasta rasa este, in general, sanatoasa si prezinta foarte putine probleme genetice. Problemele de care pot totusi suferi sunt:
- displazia cotului
- boli ale inimii
- conditii care afecteaza pleoapele
- hiperplazia mucoasei vaginale
- dilatare gastrica
Blana lor poate fi colorata in diferite nuante de rosu, maro sau negru. Unii au si pete albe, in special pe gat, fata si labe.
Este considerat un defect daca mai multe de 30% din blana lor este alba.
In ciuda marimii lor, ei sunt extrem de agili si au nevoie de exercitiu zilnic.
Personaliatea unui Boerboel
Ei sunt jucausi, inteligenti si doresc sa-si multumeasca stapanul. Sunt cel mai fericiti atunci cand au ceva de facut. Fie munca de teren, a sta de paza, sau a face competitie cu alti caini, activitatile care le dau posibilitatea de a-si arata puterea si agilitatea ii fac extrem de fericiti.
Un boerboel iubeste familia stapanului, inclusiv copii, desi uneori pot fi prea protectiv. Aceleasi instince care-i fac buni caini de paza ii pot face agresivi si teritoriali daca nu sunt dresati sau bine socializati.
Nedresati, au tendite agresive fata de oamenii straini si alti caini.
Cu alti caini, ei pot fi competitivi si agresivi, in special cu cei de acelasi sex. Acest instinct poate fi combatat prin socializarea timpurie a cainelui. Chiar si asa, Boerboel se potriveste cel mai bine atunci cand este singurul caine al casei.
Ingrijirea unui Boerboel
- Blana scurta, fina si stralucitoare naparleste usor si nu necesita multa ingrijire.
- Alimentatia trebuie compusa luand in considerare faptul ca acesta este un caine enorm ce are nevoie de un nivel moderat de exercitiu fizic. Nevoile lor in materie de nutritie variaza odata cu varsta. Cele mai evidente schimbari se vad intre varstele de tinerete-maturitate-batranete.
- Ingrijirea cainelui consta nu numai in nevoile lui fizice, ci in stimularea nevoilor psihologice. Aceasta se face prin joaca si exercitiu fizic.
- Urechile trebuie verificate si curatate saptamanal pentru a evita aparitia infectiilor si a parazitilor, iar ghiarele taiate la 2 saptamani.