10 taifunuri cele mai distructive – 10 cele mai multe astăzi

0
346

[ad_1]

Un termen general pentru a descrie o structură rotativă, coordonată de nori cu furtuni – care începe peste ape subtropicale sau tropicale cu o circulație atmosferică închisă la nivel scăzut. Ciclonii tropicali se referă atât la taifunuri, cât și la uragane.

Uraganul este destinat ciclonilor tropicali care se formează în Pacificul de Nord-Est și Oceanul Atlantic de Nord. Taifunurile, pe de altă parte, sunt cicloni tropicali care se formează în nord-vestul Oceanului Pacific. Sunt văzuți ca fiind mai distructivi în comparație cu uraganul, deoarece au lovit țările asiatice puternic populate. Iată o compilație a celor 10 dintre cele mai grave taifunuri vreodată.

1. Nina

Cele mai distructive taifunuri - Nina

La 30 iulie 1975, al patrulea cel mai mortal taifun înregistrat care se încadrează în categoria 4 a fost taifunul Nina. Distrugerea acestui taifun nu a venit de la vânturile sale distructive, ci de inundațiile cauzate de distrugerea barajului Banqiao situat în orașul Zhumadian, provincia Henan din China. Unele baraje mai mici s-au prăbușit și din cauza distrugerii barajului Banqiao, care a provocat mai multe pagube, iar numărul deceselor înregistrate a fost de 229.000 de persoane.

2. Haiphong

Cele mai distructive taifunuri - Haiphong

Pe 8 octombrie 1981, Haiphong a fost printre cele mai catastrofale și al treilea cel mai mortal taifun înregistrat din istorie. Categoria sa este necunoscută, deoarece a avut loc înainte de progresele meteorologice din secolul al XX-lea. Cu toate acestea, se știa că acest taifun enorm a ajuns în Golful Tonkin, care a devastat Haiphong, Vietnam și zona de coastă învecinată, care a ucis 300.000 de oameni.

3. Haiyan

Cele mai distructive taifunuri - Haiyan

În noiembrie 2013, super taifun Haiyan a aterizat în Asia de Sud-Est, în special în Filipine. Un taifun de categoria 5 înregistrat vreodată în lume, cu o viteză a vântului de 195 mile pe oră sau 315 kilometri pe oră, ucigând 6.300 de oameni și cel mai mortal taifun înregistrat vreodată în Filipine.

4. Ida

Cele mai distructive taifunuri - Ida

La 20 septembrie 1958, taifunul Ida, al șaselea cel mai mortal taifun din Japonia, a ruinat 2.118 clădiri și a spălat poduri de cale ferată, precum și 244 de drumuri. Mareee de două picioare au distrus peste 120.000 de câmpuri de orez. Râurile Arakawa, Kano și Meguro s-au inundat și apoi s-au revărsat spre chei și au distrus case, magazine, altare religioase și depozite de marfă. Pe lângă moartea a 1.269 de persoane, a lăsat și 12.000 de persoane fără locuințe.

5. Sara

Cele mai distructive taifunuri - Sarah

În Coreea de Sud și Japonia, categoria 5 super taifun Sarahploaia și vânturile puternice au aterizat și au distrus casele a mii de oameni, au distrus recoltele în valoare de milioane de dolari, au provocat inundații grave și mii au rămas fără adăpost. Nu a existat un număr oficial privind numărul de victime, unele surse spun că au fost 840 de morți, în timp ce altele au afirmat 1.869 de victime.

6. Vera

Cele mai distructive taifunuri - Vera

Printre taifunurile care au trecut în Japonia, Vera a fost cel mai mortal și cel mai puternic taifun aterizat vreodată. Sa întâmplat în 20 septembrie 1959. O furtună de categoria 5 a părăsit această țară cu un total de 1,5 milioane de persoane fără adăpost, ucigând 5.500. Vânturile puternice, ploile abundente și valurile enorme au ruinat recoltele, au distrus case și au inundat râuri.

7. Nancy

Cele mai distructive taifunuri - Nancy

Nancy, un super taifun de categoria 5, a lovit Japonia și Guam pe 12 septembrie 1961. Acest taifun deține cel mai lung rang de taifun de categoria 5 din emisfera nordică. A lovit pământul cu un vânt de 215 mph și a ucis 191 de vieți.

8. Megi

Cele mai distructive taifunuri - Megi

Termenul Megi este cunoscut în Coreea ca „somn”. Super categoria 5 taifunul Megi a aterizat pe 8 octombrie 2010, în Filipine și este printre cele mai puternice taifunuri înregistrate. Următoarele acestui taifun au afectat 23 de provincii, 17 orașe și peste 2 milioane de oameni. Pe lângă 69 de morți în Taiwan și Filipine, a distrus și infrastructura, agricultura și peste 148.000 de case.

9. Wanda

Cele mai distructive taifunuri - Wanda

Un taifun de categoria 2, Wanda, a lovit Hongkong-ul de la 27 august 1962 până la 1 septembrie 1962, cel mai puternic ciclon tropical înregistrat vreodată în Hong Kong. Deși este doar categoria 2, taifunul a ruinat peste 2.000 de bărci și a lăsat fără locuințe 72.000 de oameni. Au fost pierdute în total 130 de vieți.

10. Pentru odihnă

Cele mai distructive taifunuri - Forrest

Acesta este unul dintre cicloanele cu cea mai rapidă mișcare înregistrate vreodată. Pe 19 septembrie 1983, super-taifunul său de categoria 5 s-a dezvoltat peste Pacificul de Vest. A părăsit Japonia cu peste 46 000 de case avariate. Deși nu a fost atât de distructiv, a luat 21 de vieți.

Daunele lăsate de aceste taifunuri expun vulnerabilitatea oamenilor atunci când vine vorba de calamități naturale. Tehnologia care ar putea ajuta oamenii să se protejeze de aceste taifunuri devastatoare încă lipsește. Cu toate acestea, cercetările continue sunt în desfășurare.

[ad_2]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.