Nu va veti mai pierde niciodata fisierele cu acest dispozitiv fara fir

0
840
dispozitiv Network Attached Storage

Aceasta tehnologie aparuta si tot imbunatatia inca din anii ’90 este o binecuvantare pentru cei ce trebuie sa pastreze, in siguranta, o cantitate mare de documente digitale.

Dispozitiv NAS (Network Attached Storage)
Dispozitiv NAS (Network Attached Storage)

Aceasta tehnologie, numita NAS, consta intr-un simplu dispozitiv pe care-l veti pastra la dumneavoastra acasa. Dispozivul se conecteaza la reteaua de WiFi si va da posibilitatea de al accesa de pe computer, laptop, smartphone sau orice alt dispozitiv care se poate conecta la internet.

Dispozitivul functioneaza ca un mini-computer in care puteti insersa mai multe Hard Diskuri.

Avantaje

Avantajul acestui dispozitiv fata de un stick USB sau un Hark Disk extern este faptul ca:

  • NU trebuie sa-l carati cu dumneavoastra
  • NU trebuie sa aveti grija de el sa nu se piarda sau deterioreze
  • oricand aveti nevoie, puteti accesa dispozitivul de oriunde ati fi si sa upload-ati sau download-ati orice aveti nevoie de pe el
  • dispozitivul poate primi mai multe conexiuni simultan, spre deosebire de un stick USB, care poate fi accesat doar de pe calculatorul la care este atasat

Mai mult, daca tineti pe el filme sau muzica, acestea pot fi accesate si vizionate direct de pe el, printr-un stream. Asta insteamna ca de pe smartphone-ul dumneavoastra ce are o capacitate de abia cativa GB, puteti accesa TB intregi de fisiere media, oricand si de oriunde.

La prima vedere, stocarea fisierelor dumneavoastra pe un serviciu de Cloud ar parea mai atractiva. Aceste servicii, insa, au marele dezavantaj ca sunt mult mai incete si, de regula, foarte restrictionate. Aceste servicii online se bazeaza pe abonamente lunare/anuale, iar daca va pierdeti login-ul sau conexiunea la internet, nu va mai puteti accesa datele. Un dispozitiv NAS, insa, va stocheaza datele pe un Hard Disk fizic pe care puteti oricand sa-l scoateti din dispozitv si sa-l contectati la calculator.

Dezavantaje

Viteza

De regula, transferul de date prin internet este mult mai incet decat cel al unui stick sau Hard Disk USB conectat direct la calculator. Un port USB 3.0 poate atinge viteze de transfer mult mai mari decat chiar si o contexiune broadband de 1GB poate oferi.

Accesibilitate

Nu toate NAS-urile pot fi accesate prin internet. Multe sunt restrictionate doar la reteaua locala. Asta inseamna ca le puteti accesa doar daca sunteti contectat la aceeasi retea de WiFi. Pentru a putea profita la maxim de un astfel de dispozitiv, trebuie sa alegeti cu atenti un model care poate fi configurat sa pooate fi accesat din afara retelei locale.

Pretul

Dispozitivele NAS tind sa fie mult mai scumpe decat Hard Diskurile externe.

Dupa cum am mentionat deja, nu toate dispozitivele NAS pot fi accesate din afara retelei locale. Iar cele care pot, sunt de regula mai scumpe.

Realizarea conexiunii prin internet

  1. conexiune NAS prin internetTrebuie sa activati orice functie de acces la distanta suportata de dispozitiv. FTP se numara printre ele. Conectati-va la interfata web a dispozitivului si cautati optiunea FTP. Activati-o si tineti minte portul pe care il foloseste. Acesta este, de regula, portul 21 si nu trebuie schimbat fara un motiv intemeiat.
  2. conexiune NAS prin internetProtocolul WebDav este o alternativa al protocolului FTP, care va da posibilitatea de a accesa dispozitivul NAS ca si cum ar fi un dispozitiv local. Daca NAS-ul dumneavoastra are suport pentru acest protocol, activati-l. Acesta va va oferi 2 optiuni: HTTP si HTTPS. A doua optiune foloseste o conexiune criptata, pentru siguranta. Tineti minte porturile folosite de ambele conexiuni.
  3. conexiune NAS prin internetPasii 1 si 2 ofera conturilor de utilizatori de pe dispozitivul dumneavoastra NAS, dreptul de a se conecta prin intermediul protocoalelor pe care tocmai le-ati activat. Ei nu au insa acess la toate folderele si fisierele de pe dispozitiv. Verificati permisiunile tuturor conturilor de utilizator si asigurati-va ca pot accesa fisierele si folderele de care au nevoie. Tineti minte ca contul Guest nu poate accesa dispozitivul NAS, deoarece ar prezenta un risc de securitate.
  4. Trebuie sa va configurati router-ul pentru a accepta conexiuni catre dispozitivul NAS. Conectati-va la unealta de configurare web a router-ului dumneavoastra si gasiti optiunea de port forwarding, cunoscuta si sub numele de virtual servers. Aparasi butonul de adaugare pentru a adauga o noua regula. Routerul dumneavoastra ar trebui sa vina preconfigurat cu anumite servicii. De aceea, ar trebui sa puteti alege dintr-o lista, optiunea FTP. In caz contrar, va trebui sa va creati propriul serviciu. Pentru a crea acest serviciu, vi se va cere sa introduceti porturile de intrare si de iesire (cele pe care le aveti de la pasii 1 si 2), iar la protocolul de trafic, trebuie sa selectati optiunea TCP. Trebuie sa indicati routerului unde trebuie sa trimita traficul, introducand IP-ul local al dispozitivului NAS.
  5. conexiune NAS prin internetPentru a va conecta la dispozitivul NAS din afara retelei locale, trebuie sa aflati IP-ul extern al retelei. Daca IP-ul extern este dinamic (se tot schimba), va trebui sa folositi un serviciu de DNS Dinamic. Acesta va va crea o adresa web catre reteaua dumneavoastra (de genul homeftp.net). Apoi, in router, introduceti-va numele de utilizator, parola si domeniul. Acum, va puteti accesa reteaua locala accesand acest domeniu in locul adresei de IP externa.

Acum, va puteti conecta la dispozitivul dumneavoastra de NAS de oriunde in lume, prin intermediul internetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.