Ce nu stiai despre Ludwig van Beethoven

0
4444
Ludwig van Beethoven

In urma cu 188 de ani, pe 26 martie, la Viena, Ludwig van Beethoven avea sa moara in locuinta-i mizera, intr-o dezordine de nedescris din cauza unei ciroze hepatice. Legenda spune ca inainte sa isi dea ultima suflare dirija o uvertura, ridica mana dreapta, stranse pumnul, apoi, lasandu-si mana sa cada, muri.

Nu a avut o copilarie fericita

Se pare ca tatal celebrului compozitor isi abuza fiul din punct de vedere psihic. O fire mai sensibila, Beethoven era certat si batut de fiecare data cand gresea o nota.

Cel mai probabil era bipolar

In timp, mai multi psihologi au studiat schimbarile bruste de comportament si trairile intense ale lui Beethoven ajungand la concluzia ca acesta era bipolar. In cele mai multe cazuri, oamenii care sufera de afectiuni cognitive au inclinatii artistice.

De inspiratie extraterestra

Pre-ganditorii pagani erau convinsi ca inspiratia lui venea din spatiu. Insusi Beethoven a devenit o parte din stele in 1977, atunci cand, odata cu lansarea sondelor Voyager, hiturile sale, impreuna cu cele ale lui Mozart, au fost desemnate melodiile reprezentative Terrei.

A fost otravit?

Chiar daca oficial compozitorul a murit de ciroza hepatica, se pare ca ceea ce i-a grabit insa sfarsitul a fost chiar tratamentul aplicat de medicul sau, Andreas Ignaz Wawruch, el insusi violoncelist si mare admirator al ilustrului sau pacient. In urma numeroaselor punctii pentru reducerea ascitei, medicul aplica pe locul prin care se preleva lichid pansamente cu saruri de plumb. Asa se proceda la inceputul secolului al XIX-lea pentru cicatrizarea ranilor.

Indragostit pana la sfarsit de prima lui iubita

Ludovic a cunoscut-o pe Jeanette in orasul sau natal, Bonn, pe cand amandoi aveau doar 17 ani. Compozitorul a fost fascinat de frumoasa femeie cu parul blond, ochi albastri, cu maniere si eleganta, dar si cu un magnestism aparte care a atras atentia toate privirile barbatilor. Dar dragostea dintre Janette si Beethoven nu a durat mult. Se pare ca mai putin de un an, pentru ca in 1787, Jeanette se caratoreste, la Koln, cu Karl von Greth, care era comandantul Regimentului 23 al armatei austriece si sa muta in Romania. Apropiatii compozitorului spuneau ca acesta nu si-a revenit niciodata, fapt care l-a facut sa nu se casatoreasca niciodata.

Primul instrument de care s-a indragostit a fost vioara

Numele lui Beethoven este mereu asociat cu pianul. Putini sunt cei care stiu, insa, ca prima dragoste a artistului a fost vioara. Dar a fost nevoit sa se lase din cauza tatalui sau care gasea sunetul scos de aceasta extrem de enervant.

A fost platit sa locuiasca in Viena

In perioada sa de glorie, tot ceea ce atingea artistul se transforma in aur. Avand in vedere notorietatea de care se bucura, el primea un salariu lunar pentru a locui in Viena. Autoritatile locale erau convinse ca acest lucru va fi benefic pentru oras.

Considerat inexpresiv

Comparativ cu alti compozitori ai vremii respective, Beethoven era considerat inexpresiv cand vedea vorba de inteviuri.

Isi punea gheata pe cap inainte de fiecare concert

O fire sensibila, Beethoven era napadit de emotii inainte de fiecare concert pe care il sustinea. El isi punea gheata pe cap de fiecare data, fiind convins ca senzatia de rece ii calmeaza demonii interiori.

Ii placea foarte mult sa se plimbe prin natura

Fiecare artist are tabieturile sale cand vine vorba de sursele de inspiratie. Beethoven se relaxa plimbandu-se de unul singur prin natura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.