Încă din cele mai vechi timpuri, omul a fost fascinat de fenomenele naturii şi ceea ce nu a reuşit să explice, de la boli la erupţii vulcanice, a pus pe seama divinităţii. Fenomene mai rare, eclipsele de Soare, au fost greu de înţeles, considerându-se a fi manifestări ale zeilor.
Totuşi, există lucruri despre eclipse care nici măcar astăzi nu sunt cunoscute tuturor. Citiţi în continuare câteva curiozităţi.
1. Record de durată! Cea mai lungă eclipsă totală de soare din ultimii 100 de ani a fost în 2009, pe 22 iulie. A putut fi admirată din India, Nepal, Butan şi China. Faza de întuneric total a durat până la 6 minute şi 29 de secunde.
2. Dacă vi se pare că umbra norilor de pe sol se mişcă repede, nu aţi auzit de viteza cu care se deplasează umbra Lunii pe suprafaţa Pământului : 5000 de mile pe oră (sau peste 8000 de km/oră)
3. De ce Luna acoperă complet Soarele în timpul eclipsei? Explicaţia ţine de mărimea lor. Soarele este de 400 de ori mai mare decât Luna, dar (o fi doar coincidenţă) este şi de 400 de ori mai departe de Pământ (comparativ cu distanţa dintre Lună şi Pământ). Astfel, văzute de pe Pământ, cele două corpuri cereşti par a avea aceeaşi dimensiune.
4. Singurul loc din sistemul solar unde poate fi admirată o eclipsă este Pământul. Totuşi unele planete au şi ele parte de fenomene spectaculoase. Pe Jupiter poate avea loc o eclipsă triplă în acelaşi timp, deoarece are mai mulţi sateliţi. Fenomenul poate fi observat de pe Pământ cu ajutorul unui telescop.
5. În China termenul pentru eclipsă este „shih”, care înseamnă a mânca. În China antică, oamenii credeau că Soarele este devorat în timpul unei eclipse. Tot aici a fost consemnată prima eclipsă astronomică. Se întâmpla în jurul anului 1000 î.e.n.
6. Luna se îndepărtează de Pământ! Acest fenomen este dovedit şi s-a estimat că peste 600 de milioane de ani, Luna va fi atât de îndepărtată încât nu vom mai vedea o eclipsă totală de soare. Probabilitatea ca o eclipsă de soare să fie vizibilă de două ori din acelaşi loc este de 360 de ani, totuşi în Carbondale, Illinois, va putea fi observată o eclipsă de soare în 2017, iar în 2024 va putea fi admirată cea dea doua.
7. Diferenţa dintre o eclipsă de Soare şi una de Lună, referitor la locul de vizionare este: eclipsa de Soare poate fi observată doar de-a lungul unei fâşii înguste de Pământ unde umbra Lunii cade perpendicular, în schimb, noaptea, o eclipsă de lună poate fi admirată de pe toată partea întunecată a Pământului.
8. Eclipsa de lună se produce atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt aşezate pe o axă, în această ordine. La o eclipsă de lună, mereu faza lunii va fi de „lună plină”.
9. Eclipsele de lună se întâmplă destul de frecvent, cel puţin de două ori pe an.
10. Selenelionul este un tip particular de eclipsă. El apare atunci când Luna este eclipsată, însă Soarele este vizibil. Se poate observa la apus sau la răsărit. Mai este cunoscut şi sub denumirea de eclipsă orizontală.