11 obiecte si locuri istorice uimitoare

0
1181
12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai-5

1. Pesterile Longyou

12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai

Localizate in Zhejiang, China, sunt o serie de 36 de pesteri subterane ce masoara, in total, 30000m². Acestea dateaza din anul 250 I.Hr., din timpul dinastiei Qin a Chinei. Constructia acestora nu a fost documentata in nici-un document din acea perioada. Utilitatea lor ramane, deocamdata, un mister. Exista ipoteze conform carora, ele au fost construite pe post de catacombe, desi nu a fost gasit nici un spatiu dedicat inmormantarilor.

2. Manuscriptul Voynich

12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai-2

Numit dupa Wilfrid Voynich, omul care a descoperit aceasta carte in Italia, manuscriptul a lasat academicii fara cuvinte inca de la inceputul anilor 1900. Manuscriptul dateaza din secolul 15, insa nimic asemanator nu a fost gasit in acea perioada. Varietatea desenelor botanice sugereaza faptul ca manuscriptul ar fi fost un ghid farmaceutic, insa in chiuda numeroaselor incercari de a-l descifra, continutul acestuia este un mister.

3. Sferele de piatra din Costa Rica

12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai-3

In 1940, fermierii din Disquis Delta, Costa Rica au descoperit peste 300 de sfere de piatra a caror dimensiuni variaza intre 3cm si 3m. In momentul descoperirii lor, pietrele formau linii si alte forme geometrice.

4. Poarta Soarelui

12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai-4

Spatiul arheologic al Tiahuanaco, Bolivia facea parte dintr-un port maritim, inainte ca nivelul apei sa se retraga. Figurile astronomice insemnate in aceasta sugereaza ca era folosita pe post de calendar. Scopul adevarat al acestei structuri ramane un mister.

5. Monumentul Yonagumi

12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai-5

In apropierea coastei Yunagumi din Japonia, se afla o formatie de roci subacvatice. Initial, se credea ca acestea erau formatii naturale, insa, o inspectie mai atenta a dezvaluit numeroasele insemnari pe care aceasta le prezinta. Aceasta descoperire sugereaza faptul ca formatia de roci este, de fapt, artificiala are peste 5000 ani vechime.

6. Tunelele din Epoca de Piatra

12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai-6

O serie de tuneluri subterane mai vechi de 12000 ani au fost descoperite prin toata Europa. Desi neconectate intre ele, tunelele se intind din Marea Britanie, pana in Turcia. Aceasta descoperire dezvaluie faptul ca arhitectura oamenilor din Epoca de Piatra era mai sofisticata decat era considerat pana in prezent.

7. Gobekli Tepe

12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai-7

Ruinele acestui templu de dateaza din anul 9000 I. Hr. au fost descoperite in Urfa, Turcia in anii 1960 si ar putea fi primul templu construit vreodata de oameni. Teoria acceptata in privinta civilizatiilor antice este aceea conform careia cladirile religioase au fost construite dupa aparitia asezarilor permantente. Aceasta descoperire contrazite in totalitate aceasta teorie, deoarece templul este mai vechi decat cea mai apropiata asezare de oameni. Desi acesta a fost construit cu 6000 ani inaintea inventiei scrisului, exista totusi simboluri indescifrabile inscriptionate pe peretii acestuia.

8. Rongorongo

12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai-8

26 de tablete de lemn si alte artefacte au fost gasite pe Insula Pastelui. Acestea contin scrisuri indescifrabile ce constau in forme geometrice sau forme arbitrare si se speculeaza ca acestea dateaza inca din secolul 13. Din pacate, tabletele raman indescifrabile, iar semnificatia lor, un mister.

9. Dodecaedrul roman

12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai-9

Un dodecaedru este o forma 3D cu 12 fete in forma de pentagon. Acesta au fost gasite raspandite pe tot teritoriul fostului imperiu roman, insa nu exista nici o scriere pe tema acestora ce dateaza din acea perioada. Desi exista numeroase speculatii pe tema utilitatii acestora, folosul si originea lor raman necunoscute.

10. Fulachtai Fiadh

12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai-10

Cunoscut si sub numele de movila arsa, acestea sunt regasite prin toata Irlanda, de obicei, in apropierea unei surse de apa. Folosul acestor mici „piscini” de apa este necunoscut, insa numele acestora da unele indicii. „Fulacht” este un cuvand irlandez ce se refera la un loc de gatit in aer liber, insa putine unelte de gatit sau resturi au fost gasite in apropierea acestora.

11. Discul faistos

12-lucruri-incredibile-de-care-nu-stiai-11

Acesta este un disc de lut vechi de 4000 ani, gasit in anii 1900 in Creta. Datarea cu carbon sugereaza ca acesta este produsul civilizatiei Minoan. Unii cred ca inscriptia de pe acesta este o consemnare a alfabetului lor, insa nimeni nu a reusit sa identifice sau sa traduca limba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.