20 de mituri din cartile de istorie pe care le credem in continuare

0
1219

20.  Grecii au creat calul troian pentru a cuceri Troia

Adevar: Scopul a fost real – de a cuceri Troia. Dar, din nefericire, darul insidios al lui Danais nu exista. In schimb, grecii au creat un motor unic de asediu care seamana cu un cal. Asa au reusit sa sparga zidul si sa intre in oras.

calul troian

19.  Arhimede a descoperit principiul sau când se afla in baie

Adevar: De fapt, apa care a plutit din cada de baie nu are nimic de-a face cu faimoasa forta plutitoare descoperita de Arhimede. Aceasta metoda permite doar masurarea volumului. Cu toate acestea, nu este exclus ca Archimede sa fie inspirat de procedurile de baie.

18. Mendeleev a văzut tabelul periodic al elementelor in visul lui

Adevar: Insusi omul de stiinta a respins aceasta legenda spunand: „M-am gandit la ea timp de 20 de ani, in timp ce credeti ca a venit la mine imediat.” Si povestea despre a vedea in visele sale a fost creata de prietenul sau A. A. Inostrancev pentru a-si distra studentii.

17. Cleopatra a venit din Egipt

Adevar: Renumita Regina a Egiptului era de origine greaca. Cleopatra sa nascut in Alexandria. E descendenta dinastiei lui Ptolemeu, care a preluat controlul asupra Egiptului dupa moartea lui Alexandru cel Mare. Apropo, Cleopatra a fost prima din familia ei care a invatat limba egipteana.
Cleopatra

16. Piramidele au fost construite de sclavi

Adevar: Exista dovezi concludente ca altarele magnifice ale faraonilor nu au fost construite nici de sclavi, nici de evrei, ci de angajati liberi si de profesionisti in construct ii.

15. Diogenes a trait intr-un butoi

Adevar: De fapt, Diogenes nu putea sa traiasca intr-un butoi, deoarece grecii antici pur si simplu nu le-au putut face. El a trait intr-un pithos – un vas mare de lut, in care s-a depozitat petrol si vin si au fost ingropati oameni.

14. Doar barbatii ar putea deveni pirati

Adevar: O femeie aflata la bordul unei nave va aduce un rau, mai ales daca este … un pirat! Surprinzator, insa barbatii nu erau singurii care navigau in jurul oceanelor care vanau comori. Piratii de sex feminin erau concurenti buni ai piratilor de sex masculin si erau la fel de periculoase ca precum colegii lor de sex masculin.
pirat

13. Aboriginii l-au mancat  pe capitanul Cook

Adevar: Motivele pentru moartea lui James Cook au fost barfe despre uciderea a cativa oameni hawaii de catre britanici si despre comportamentul lui ciudat personal. Toate acestea au determinat aborigenii sa inceapa actiuni razboinice. Si in timp ce englezii se aflau intr-o panica, hawaiienii l-au ucis pe Cook, presupunand ca l-au lovit in spatele capului cu o sulita. Dar nimeni nu la mancat.

12. Gladiatorii s-au ucis intotdeauna unul pe altul

Adevar: Razboinicii cei mai calificati si bine pregatiti au costat multi bani si multi dintre ei au trait o viata lunga. Analiza scheletelor si a pietrelor de mormant demonstreaza ca au existat gladiatori care au avut mai mult de 100 de lupte in viata lor si au trait aproximativ 25-30 de ani, ceea ce corespunde sperantei de viata medii in Imperiul Roman din acea vreme.

gladiator

11. Vikingii purtau casti cu coarne

Adevar: Cand ne gandim la Viking, apare in mintea fiecarei persoane o imagine a unui barbat brutal cu barba barbierita care poarta o casca coifa. Cu toate acestea, nici o descoperire arheologica nu a demonstrat ca vikingii erau fanii acestui mod. In realitate, castile cu coarne nu erau practice deoarece erau mai vulnerabile si de aceea Vikingii le-au pus in slujba numai pentru ritualuri, nu pentru lupte.

10. Inainte de a pleca pentru cruciade, cavalerii isi foloseau centurile de castitate pe sotiile lor

Adevar: Stim cu totii despre centura de castitate, garantand credinciosia unui iubit. Cu toate acestea, in realitate, ele nu au fost niciodata folosite, iar toate poveștile legate de ele sunt mituri. Cureaua feminina de castitate nu este mai mult decat un simbol al credinciosiei, in timp ce o centura de castitate pentru barbati arata mai mult ca o parte a armurii.
cruciade

9. Regele Arthur era un om adevarat

Adevar: Arthur nu a existat niciodata ca individ. Numele lui a fost atribuit probabil unei alte persoane cunoscute cu un nume diferit in istoria traditionala. Si, da, exista un numar foarte mare de indivizi care au prezentat trasaturile esentiale ale lui Arthur.

8. Mozart a fost otrăvit de Salieri

Adevar: Salieri nu a avut nici dorinta, nici motivul de a ucide Mozart. El era destul de faimos si cu mult mai mare succes decât victima supozitionala. De aceea, invierea, precum si crima, sunt excluse. Salieri a fost chiar eliberat de acuzatie in timpul vieții sale.

7. Toate statuile antice sunt albe

Adevar: Arta antica este puternic asociata cu culoarea alba. Este uimitor, dar cladirile publice si statuile au fost odata pictate, dar vopselele acestea au fost uzate dupa mii de ani, deoarece au fost facute din minerale cu o baza organica. Bacteriile organice de descompunere si, prin urmare, vopselele s-au maruntit. Astazi putem vedea culorile reale ale artei antice cu ajutorul luminii ultraviolete.

statuia antica a lui cezar

6. Vincent van Gogh si-a taiat singur urechea

Adevar: Aceasta legenda a fost chiar motivul din spatele denumirii unui sindrom in care o persoana bolnava efectueaza o interventie chirurgicala pe corpul sau sau cere ca o alta persoana sa o faca pentru el. Cu toate acestea, van Gogh nu si-a taiat urechea. In realitate, si-a pierdut urechea in timpul unei dispute cu prietenul sau Gauguin.

5. Walt Disney a pictat-o ​​pe Mickey Mouse

Adevar: Ar fi minunat, dar nu este adevarat. Mickey a fost pictata de un renumit animator Disney: Ub Iwerks. Cu toate acestea, Walt Disney a jucat de asemenea un rol in crearea acestui personaj renumit. Cand au aparut desene animate, Mickey Mouse a inceput sa vorbeasca cu vocea Disney.

4. Cowboy-ilor le placea sa aiba lupte

Adevar: Acele lovituri dramatice de cowboy! Un oras fierbinte la pranz, soarele arzator, tambururile si … nu dueluri in jur. Toate pentru ca cowboy-urile rareori au avut astfel de lupte. Acest stereotip a fost creat de filmele occidentale.
Cowboy

3. Ivan cel Groaznic si-a ucis fiul

Adevar: In nici o cronica nu exista semne ca moartea lui Tsarevich Ivan Ivanovici din Rusia a fost violenta. In plus, putem sa presupunem din scrisoarea tarului de la Moscova ca fiul sau a murit de o boala. Aceasta este si ceea ce se dovedeste si in cercetarea moderna.

2. Matematica a fost exclusa din lista premiilor Nobel pentru că sotia lui Alfred Nobel l-a inselat cu un matematician

Adevar: Surprinzator, este faptul ca Alfred Nobel nu a fost niciodata casatorit. Si premiul Nobel nu este acordat pentru realizarile din domeniul matematicii, deoarece a fost recunoscut ca o stiinta abstracta.

1. Spartanii i-au aruncat nou-nascut bolnav de pe o stanca

Adevar: Acest mit a fost respins de cercetatorii moderni. Potrivit legendei, nou-nascutii au fost aruncati intr-o apoteta (groapa). După analizarea oaselor extrase din acest loc, sa decis ca ramasitele au aparținut 46 de bărbați in varsta de 18-35 de ani. Aceasta inseamna ca niciun copil nu a fost ranit.
spartanii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.