25 Fapte interesante despre Auschwitz

0
2491

Vreți să aflați mai multe despre Auschwitz în Polonia? Aici sunt 25 de fapte interesante despre Auschwitz pe care probabil că nu le știai înainte de a citi acest lucru!

Evenimentele care au avut loc aici sunt unele dintre cele mai crude și îngrozitoare acte din istoria omenirii. De aceea este important să nu uitați niciodată ce sa întâmplat aici.

1. Naziștii au efectuat experimente crude

Înfometarea, expunerea la substanțe toxice, hipotermia și electroșocurile sunt doar câteva din experimentele efectuate aici.

Joseph Mengele a fost principalul medic de tabără și a fost obsedat de experimentarea pe gemeni.

horror facts about auschwitz

2. 1/6 din toți evreii uciși în Holocaust au murit aici

Numărul de decese din Auschwitz a fost mai mare decât decesele britanic și american combinate. Se estimează că aproximativ 1,1 milioane de persoane au murit în lagărele de concentrare de la Auschwitz.

3. A fost construită pentru prizonieri politici din Polonia

Primii prizonieri politici polonezi au sosit la Auschwitz în mai 1940 și acesta a fost principalul motiv pentru care a fost construit, dar sa extins rapid și a devenit o tabără de exterminare pentru a se potrivi ideologiei lui Hitler și a "soluției sale finale".

4. Auschwitz-Birkenau era partea cu camerele de gaze

Această fotografie a fost luată după eliberare și este din interiorul uneia dintre camerele de gaze din Auschwitz-Birkenau. Multe dintre camerele de gaze au fost distruse înainte, după o comandă din partea șefului SS, Heinrich Himmler, pentru distrugerea probelor.

gas chamber auschwitz

5. Munca sclavă de la Auschwitz a generat aproximativ 60 de milioane de reichsmarcuri

Mulți dintre prizonieri au fost folosiți pentru muncă, iar unele dintre cele mai mari companii din lume au folosit astăzi sclavi din lagărele de concentrare din Germania.

Munca sclavă din Auschwitz a generat 60 de milioane de Reichsmark-uri, care ar fi în valoare de 163 milioane de dolari în valoarea de astăzi.

6. Rudolf Höss a fost comandantul taberei

Rudolf Höss a subordonat tabăra din 1940 până în 1943 și a fost mai târziu arestat în 1946 și condamnat la crimă.

Höss a mărturisit că 2,5 milioane de persoane au fost ucise, iar jumătate de milion de persoane au murit din cauza bolilor și a foametei în perioada în care a fost comandantul armatei naziste între 14 iunie 1940 și 1 decembrie 1943.

rudolf hoss

7. Nu numai evreii au fost uciși aici

Rapoartele afirmă că aproximativ 22 000 de romi și 150 000 de polonezi au fost uciși pe lângă evrei. 15.000 de prizonieri de război sovietici și 400 de martori ai lui Iehova sunt de asemenea uciși.

8. Fiecare deținut a primit un număr de tabără

Fiecare persoană care a fost trimisă la Auschwitz sau în alte lagăre de concentrare a fost marcată cu un număr unic.

auschwitz prisoner number

9. Prizonierii au primit trei mese în timpul zilei

În fiecare dimineață, a fost servită o jumătate de litru de apă cu un înlocuitor de cafea. Mai târziu, prizonierilor li s-au servit 1 litru de supă, iar pentru cină au mâncat 300 de grame de pâine neagră, cu 25 de grame de topping.

10. Un gardian SS sa îndrăgostit de un prizonier evreu și a salvat-o

Franz Wunsch a fost un gardian SS care sa îndrăgostit de prizonierul evreu Helena Citronova. El a fost responsabil de camerele de gaz și sa îndrăgostit de ea după ce a fost adusă să cânte melodii pentru ziua de naștere.

Helena nu a recitit sentimentele, dar în timp a dezvoltat cumva sentimente reciproce. Poate pentru că Franz a salvat-o pe ea și pe sora ei de la a fi trimisă la camerele de gaze de mai multe ori.

Mai târziu a spus că au dormit împreună și la treizeci de ani de la eliberare, Franz a fost judecat pentru crimele sale, dar Helena și sora ei l-au apărat în proces.

11. Încă sunt supraviețuitori în viață

La 27 ianuarie 1945, circa 7000 de prizonieri au fost eliberați din lagărele de concentrare din Auschwitz. Majoritatea au murit din cauza vârstei sau din cauza problemelor legate de foamete cauzate după eliberare, dar mai există încă mulți supraviețuitori care au fost copii sau adulți mai tineri.

auschwitz children

12. Tadeusz Wiejowski a fost prima persoană care a scăpat

În 1940, polonezul Tadeusz Wiejowski a devenit prima persoană care a scăpat de Auschwitz, dar a fost prins un an mai târziu și a fost executat.

13. 4 polonezi au reușit să evadeze în 1942

Kazimierz Piechowski, Stanisław Gustaw Jaster, Józef Lempart și Eugeniusz Bender au fugit după ce au intrat cu succes în revista SS și au furat ambele arme și uniforme SS. Ei au reușit să fure o mașină și au scăpat de lagărul de concentrare în 20 iunie 1942.

SS officer

Foto: Shutterstock

14. Tatăl lui Anne Frank a supraviețuit taberei de moarte

Tatăl lui Anne Frank a supraviețuit lui Auschwitz și a murit mai târziu de cancerul pulmonar în 1980. Anne Franke însă nu a avut norocul și a contractat tifos după ce a fost transferat la Bergen-Belsen.

15. Numai 196 de oameni au scăpat din Auschwitz

928 prizonieri au încercat să scape, dintre care 50 erau femei și 878 bărbați. În plus față de cei 196 de prizonieri care au reușit să scape cu succes, există rapoarte de încă 25 de deținuți care au scăpat, dar mai târziu au fost prinși și aduși înapoi în tabără.

Majoritatea încercărilor eșuate de a scăpa s-au încheiat cu prizonierii împușcați.

auschwitz information

5 x Fapte despre Horror despre Auschwitz

 • Experimentele lui Joseph Mengele au inclus teste genetice, sterilizare, hipotermie, electroșocuri și testarea substanțelor toxice
 • Gazul Zyklon B a fost folosit pentru a ucide oamenii în camerele de gazare
 • Prizonierii trăiau în condiții îngrozitoare
 • Există o cameră plină de pantofi de la 80.000 de victime
 • Au fost cel puțin 40
  de subcadre, iar Auschwitz-Birkenau a fost de departe cea mai mare.

auschwitz prisoner cells

5 x Auschwitz Fapte pentru copii

 • Nazii au operat tabăra între mai 1940 și ianuarie 1945.
 • Peste 232.000 de copii sub vârsta de 18 ani au fost deportați în tabăra de la Auschwitz-Birkenau.
 • Arbeit Macht Frei înseamnă "Munca te face liberi".
 • Astăzi, peste 2 milioane de persoane vizitează lagărele de concentrare din Oświęcim.
 • Boxerul evreu numit Salamo Arouch a fost închis și forțat să lupte pentru supraviețuirea sa de mai bine de 2 ani, iar 200 de lupte împotriva altor prizonieri.

Auschwitz facts for kids

Fapte generale despre Auschwitz

Iată câteva informații mai generale care ar putea fi interesante pentru a afla dacă căutați fapte din Auschwitz. Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1979.

 • Numele în poloneză : Oświęcim.
 • Anii operaționali : 1940-1945.
 • Numărul de deținuți : cel puțin 1,3 milioane
 • Oameni uciși : 1,1 milioane
 • Comandant fondator : Rudolf Höss

Câte dintre aceste fapte din Auschwitz ați știut deja? Lasă un comentariu mai jos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.