25 Fapte interesante despre Roma

0
3732

Doriți să aflați mai multe despre Roma? Iată 25 de fapte interesante despre Roma pe care probabil nu le știai înainte de a citi acest lucru!

Pentru a face acest lucru și mai distractiv, vreau să vă provoc și dumneavoastră. Câte dintre aceste fapte din Roma ați știut înainte de a citi acest lucru? Trimiteți rezultatul dvs. în secțiunea de comentarii!

1. Roma a fost primul oraș modern care a ajuns la 1 milion de locuitori

S-ar putea să nu mai fie cel mai mare oraș, dar istoricii estimează că Roma antică avea cu ușurință o populație de un milion de oameni. Care a fost cu mult înainte de orașe mari, cum ar fi New York și Londra, ar putea vedea că au milioane de cetățeni.

2. Orașul a fost fondat în anul 753 î.Hr.

Potrivit legendei, orașul a fost fondat de doi frați gemeni numiți Romulus și Remus, care au fost crescuți de un lup. Romulus a mers înainte și la ucis pe fratele său Remus și a fondat regatul roman.

Desigur, oamenii locuiesc aici mult mai mult decât atât, iar arheologii au găsit dovezi care susțin că zona a fost locuită de cel puțin 14 000 de ani în urmă.

3. Forum Romanum a fost centrul vieții de zi cu zi din Roma

Forumul Roman sau Forumul Romanum, așa cum este cunoscut la nivel local, a fost un important centru în timpul Imperiului Roman. A fost un centru politic și un loc în care a avut loc viața de zi cu zi.

Încă astăzi este un loc important în care puteți afla multe despre istoria orașului și este una dintre cele mai populare atracții turistice.

Forum Romanum

Foto: Shutterstock

4. Roma a devenit capitala Italiei în 1870

Sa întâmplat foarte mult după ce Imperiul Roman sa destrămat, și până în 1870 orașul Romei sa putut întoarce în zilele sale de glorie și a devenit din nou capitala.

5. În Roma există două echipe majore de fotbal

AS Roma și SS Lazio sunt cele două echipe cele mai faimoase din oraș, ambele având stadionul Olimpico ca arena lor de acasă. Este una dintre cele mai violente derbii de fotbal din Europa.

Roma LAzio

Foto: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com

6. Universitatea La Sapienza din Roma este cea mai mare din Europa

Prima universitate din Roma este atât masivă, cât și prestigioasă, cu peste 100.000 de studenți!

7. Există mai mult de 280 de fântâni și 900 de biserici

Este cu adevărat unul dintre cele mai culturale orașe din Europa, iar vizitatorii pot admira peste 280 de fântâni și o cantitate uluitoare de 900 de biserici împrăștiate în jurul orașului.

Unul dintre multe lucruri interesante despre Roma!

Church in Rome

Foto: Stefano_Valeri / Shutterstock.com

8. Este cunoscut ca Orașul Etern

S-ar putea să fi auzit că Roma nu a fost construită într-o
singură zi, iar acum știi și că este poreclită Orașul Etern. Chiar și vechii romani au numit-o Orașul Etern.

Ei au crezut că, indiferent de ce sa întâmplat, Roma va domina și va trăi pentru totdeauna. Termenul a fost menționat pentru prima dată de Albius Tibullus într-o poezie din secolul I.

9. Colosseumul a fost un dar pentru romani

Colosseum este una dintre cele mai renumite clădiri din Roma și a fost construită în anii 70-80 de către împăratul Vespasian și terminată de Titus, succesorul său. Este un amfiteatru vechi unde gladiatorii au luptat pentru moartea lor împotriva animalelor sălbatice sau a altor gladiatori.

A fost construit pentru divertismentul oamenilor, iar când a fost prima deschidere, a avut loc o sărbătoare de 100 de zile.

Colosseum inuti

Foto: Shutterstock

10. Semnificația SPQR

Acesta este un lucru pe care îl puteți vedea în multe locuri din oraș, mai ales în clădirile mai vechi. Este o abreviere pentru Senatus Populusque Romanus, care în principiu înseamnă Senatul și poporul Romei.

11. Romanii au fost prima civilizație care a folosit betonul

Un alt fapt interesant despre Roma și romani este că acestea au fost prima civilizație care a folosit beton și au făcut-o cu adevărat durabilă.

Panteonul, de exemplu, este un vechi templu roman, construit pentru prima dată în timpul domniei lui Augustus (27 î.Hr. – 14 î.Hr.), și mai târziu terminat de Hadrian. Și astăzi este încă puternică, 2000 de ani mai târziu.

Pantheon

12. Există o mulțime de fântâni de băut cu apă delicioasă

Dacă ați fost vreodată la Roma, probabil că ați văzut fântâni în multe locuri și este comun pentru localnici să bea de la ei. Majoritatea călătorilor sunt atenți la ce apă beau, pentru că pot fi contaminate în unele țări, dar nu aici.

Apa romana a zburat in oras de la inventarea apeductelor in timpul Imperiului Roman, iar romanii de astazi, precum si vizitatorii se pot bucura inca de apa proaspata in fântâni.

13. În fiecare seară se colectează peste 3000 de euro din Fântâna Trevi

Unul dintre cele mai surprinzătoare fapte despre Roma poate fi găsit în interiorul Fântânii Trevi. Toți știu probabil că este o atracție foarte populară și ar fi putut auzi și despre legenda spunând că ar trebui să arunci o monedă pentru a-ți aduce dorința.

Dar cred ca va surprinde ca peste 3000 de euro sunt colectate in fiecare noapte. Banii sunt donați pentru caritate pentru persoanele în nevoie.

Trevi fountain coin toss

Foto: Shutterstock

14. Primul mall a fost construit aici

Între 107 și 110 d.Hr., împăratul roman Traian a construit primul mall din lume, cunoscut și sub numele de Traian's Market sau Mercato di Traiano.

15. Vaticanul se află în întregime în limitele orașului Romei

Știați c
ă Vaticanul este cel mai mic stat suveran din lume? O mulțime de oameni cred probabil că este doar o altă parte a Romei, deoarece puteți merge doar la Capela Sixtină sau la Bazilica Sf. Petru fără a vă arăta pașaportul.

Dar, deși Vaticanul este în întregime înconjurat de Roma și de limitele orașului, este totuși statul său propriu și aici locuiește Papa.

vatikanstaten - världens minsta land

5 x Fapte despre Roma antică

 • În Roma antică era obișnuit ca oamenii să facă vărsături între mese pentru a putea mânca mai mult
 • Femeile antice romane își vopsesc părul cu cenușă de lemn de fag și grăsime de capră
 • Cetățenii romani de sex masculin purtau Toga și purtau femeile
 • Zilele au fost împărțite în 12 ore de lumină și 12 ore de întuneric
 • Vechii romani obișnuiau să creadă în mulți dumnezei diferiți
Rome facts for kids

Foto: Shutterstock

5 x fapte de la Roma pentru copii

 • Pisicile sunt libere să trăiască oriunde s-au născut în oraș
 • Copiii merg la școală de la cel puțin 6 ani până la vârsta de 16 ani
 • Imperiul Roman era una dintre cele mai mari civilizații din istoria omenirii
 • Se spune că armata romană ar putea mări cel puțin 40 km în fiecare zi
 • Romanii au construit multe rețele rutiere importante
The Roman empire

Foto: Shutterstock

Fapte generale despre Roma

Mai jos sunt câteva informații generale, cum ar fi populația totală, suprafața terenului și alte informații generale despre Roma care ar putea fi interesante de știut.

 • Populația totală : 1.415.045.928
 • Pseudonimul (e) : Orașul Etern, Capitala Lumii, Tronul Sfântului Petru
 • Suprafață : 1,285 km2 (496,3 sq mi)
 • Cel mai înalt punct : Monte Mario (139 de metri deasupra mării)
 • Regiune : Lazio
 • Țară : Italia
Trastevere

Foto: Shutterstock

Cartierele din Roma

Dacă căutați fapte despre Roma, ar putea fi, de asemenea, interesant să știți despre unele din cartierele diferite din oraș.

Aventino Garbatella
Borgo Ghetoul (Quartiere Ebraico)
Centro Storico Parioli
Esquilino Ostiense
Monti Trastevere

Steagul Romei

Rome flag

Harta Romei

Map of Rome

Foto: Shutterstock


Câte dintre aceste fapte din Roma ați aflat în prealabil? Trimiteți rezultatul dvs. în secțiunea de comentarii de mai jos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.