Paianjenul Vaduva Neagra este un arahnid cunoscut datorita aspectului unic al femelelor si tendintei lor de a-si manca partenerii. Acestea specie este considerata una dintre cele mai veninoase specii din lume. In ciuda acestui fapt, muscatura unei vaduve negre este rareori fatala pentru oameni.
Caracteristicile fizice ale Vaduvei Negre
Femelele au infatisarea cea mai distincta. Ele au corpuri negre, lucioase si un semn in forma de clepsidra rosie pe partea inferioara a abdomenului lor rotund. Semnul poate fi, uneori, de culoare galben-portocaliu.
Vaduvele negre de sex feminin au lungimea de aproximativ 1,5 centimetri. Masculii au aproximativ jumătate din dimensiunea femelelor. Ei au o culoare mai deschisa, cu pete rosii sau roz pe spate.
Habitatul Vaduvei Negre
Vaduvele negre se gasesc in regiunile temperate din intreaga lume. Aceste regiuni includ Statele Unite, partea de Sud a Europei, Australia, Africa si o mare parte a Americii de Sud. Ele se adapostesc in locuri uscate si intunecate precum hambare, garaje, subsoluri, toalete publice, busteni gauriti, gauri de rozatoare, cosurile de gunoi, tufe si vegetatie densa.
Alimentatia Vadivei Negre
Precum multi alti paianjeni, Vaduva Neagra mananca insecte si alte arahnide prinse in panza lor. Femela atarna de panza cu capul un jos si-si asteapta prada. Aceasta pozitie scoate in evidenta semnele colorate de pe abdomen. Conform unui raport stiintific, aceste semne avertizeasa potentialii predatori de faptul ca are un venin toxic. Aceste semne insa, nu par sa inspaimante in nici un fel prada. Conform autorului raoprtului, acest lucru se datoreaza, cel mai probabil, diferentelor de perceptia a culorilor dintre pasari (potentialii predatori) si insecte (prada).
Vaduva neagra mananca muste, tantari, lacuste, gandaci si omizi. Dupa ce prada este capturata, paianjenul o infasoara in panza si-i injecteaza, cu ajutorul coltilor, enzimi digestivi ce lichifiaza corpul prazii. Paianjenul apoi soarbe lichidul rezultat.
Imperecherea la Vaduva Neagra
Vaduvele Negre sunt solitare, exceptand sezonul lor de imperechere din primavara. Femelele pot trai pana la 3 ani, pe cand masculii traiesc, de obicei, 1 luna sau 2. Vaduva Neagra isi trage numele din faptul ca practica canibalism sexual. Femela omoara si-si mananca partenerul, ceea ce explica durata ralativ scazuta de viata a masculilor. Oamenii de stiinta teoretizeaza ca aceasta practica exista deoarece ofera o sursa de proteine progeniturii care se dezvolta in femela, in urma actului sexual.
Sacul de oua pe care femela il depune contine intre 200 – 900 oua ce clocesc dupa 30 zile. Puii au, la randul lor, tentinde canibale si putini supravietuiesc cele 3 luni necesare pentru a ajunge la maturitate.
Muscatura Vaduvei Negre
Veninul unei Vaduve Negre este de 15 ori mai puternic decat cel al unui Sarpe cu Clopotei. Din fericire, ele musca doar daca sunt deranjate, si doar muscaturile femelelor prezinta pericol de moarte. In ciuda povestilor ce circula despre Vaduva Neagra, majoritatea victimelor lor nu sufera leziuni serioase. Muscatura unei Vaduve Negre este foarte rar fatala. Singurii oameni care sunt vulnerabili muscaturii sunt cei foarte tineri si cei foarte batrani.
In cele mai multe cazuri, muscatura vaduvei negre pare o impunsatura de ac. Durerea isi face simtita prezenta la cateva minute dupa injectarea veninului si se raspandeste rapid prin corp. Durerea tine intre 8 si 12 ore, iar alte simptome pot persista pe parcursul a mai multor zile.