Pasarile sunt, cu cateva exceptii, animale impanate, cu doua picioare care sunt capabile sa zboare. Cand iesi afara, sansele sunt ca vei vedea cel putin o pasare in ramurile unui copac, pe o linie electrica sau care zboara deasupra capului. Abilitatea lor de a-si lua zborul pentru a vana sau a scapa de predatori le-a facut animale de succes. Exista peste 10.000 de specii cunoscute de pasari care variaza ca marime, de la o coliba putin mai mare decat o albina la struti inalti de 3 metri. Avand in vedere varietatea speciilor de pasari, alimentatia pasarilor este si ea foarte variata si poate fi cu mult diferita de la o specie la alta.
In salbaticie, dieta unei pasari depinde, de obicei, de dimensiunea ei. Cele mai mici pasari traiesc din nectarul florilor. Pasari putin mai mari, cum ar fi vrabiile, mananca seminte, floarea soarelui si semintele de sofranel; viermii si alte nevertebrate mici; si insecte precum greierii sau tantarii. Alte pasari prefera sa traiasca langa apa si sa se scufunde pentru a printe pesti sau crustacee. Falconii si vulturii se invart in cerc in cautarea pradei mici precum iepurii sau chiar alte pasari. Pe de alta parte, turmele de gasca se pot hrani cu iarba ca oile. Unele pasari supravietuiesc furand de la altele, in loc sa-si gaseasca mancarea proprie. Multi pescarusi vor astepta pana cand o alta pasare gaseste ceva gustos, apoi va fura prada pentru ea insasi. Vulturii asteapta ca un animal sa moara si apoi sa-i manance cadavrul. Acest lucru poate suna urat, dar vulturii sunt de fapt esentiali pentru curatarea naturii si prevenirea raspandirii bolilor. Exista atat de multe tipuri de pasari, fiecare adaptandu-se un pic diferit, incat varietatea a ceea ce mananca pasarile poate fi uluitoare.
Dupa cum va puteți imagina, orice clasa de animale atat de diversificata va avea, de asemenea, o alimentatie ce variaza mult de la o specie la alta. Un lucru pe care toate speciile de pasari le au in comun este un metabolismul, deci trebuie sa fie mereu in cautarea hranei.
Pasari Rapitoare / Avivore
Pasarile rapitoare se hranesc cu alte pasari. Aceasta este o dieta raspandita in randul pasarilor rapitoare mai mici, cum ar fi accipiters. Pasarile rapitoare mai mari vor vana si porumbei. soimii cu Coadă Rosie si soimii calatori din orase au foarte mult succes deoarece populatia de porumbei, deoarece populația de porumbei este atât de abundentă în zonele urbane. De asemenea, pasarile rapitoare mari pot vana rațe sau alte păsări de apă ca atunci când sunt disponibile.
Pasari Carnivore
Pasarile carnivore mananca:
- rozatoare
- mamifere
- pesti
- amfibieni
- reptile
Toate pasarile de prada sunt carnivore. O pasare carnivora poate sa-si vaneze singura prada, sau poate sa se hraneasca cu animale moarte. Vultorii, de exemplu, sunt pasari care se hranesc cu cadavrele animalelor. Multe alte pasari vor vedea carcasa unui animal decedat ca o masa gratuita.
Pasari Fitofage
Alimentatia pasarilor fitofage consista in mod primar (dar nu neaparat exclusiv) in fructe. Ele au ciocuri specializate care le ajuta sa taie sau sa decojeasca fructele.
Printre fructele consumate de pasari se numara:
- Mere
- Caise
- Banane
- Cirese
- Smochine
- Mango
- Masline
- Portocale
- Pere
- Prune
Desi unele fructe consumate de pasari pot fi despingatoare sau chiar toxice oamenilor, organismele lor sunt diferite si, de aceea, sunt capabile de a consuma o gama mai larga de fructe decat oamenii.
Pe parcursul anului, dieta unei astfel de pasari depinde de ce fructe sunt disponibile la un momentdat. Ele pot consuma insecte pentru proteine, in special in timpul sezonului de cuibarit. Unele pot cosuma seva copacilor si nectar, in special cand fructele sunt greu de gasit.
Pasarile fitofage joaca un rol important in ecosistemul naturii datorita faptului ca raspandesc semintele fructelor pe care le consuma. Acest lucru poate ajuta la regenerarea abundentei de hrana a unui habitat.
Pasari insectivore
Pasarile insectivore sunt pasari carnivore specializate pe a se hrani cu insecte precum tantari, libelule sau chiar paianjeni. Char si pasarile care nu sunt insectivore vor consuma ocazional insecte pentru a oferi puilor suficiente proteine.
Un numar mare de pasari insectivore se hranesc cu paianjeni. Titul Albastru isi hraneste puii cu un numar ridicat de paianjeni, inainte ca acestia sa paraseasca cuibul. Conform lui Kathryn Arnold, un Ornitologis la Universitatea din Glasgow, aceasta pasare prefera paianjeni in loc de insecte datorita cantitatii mai mare de taurina gasite in corpul unui paianjen, fata de cel al unei insecte.
Prin hranirea puilor cu paianjeni, Titul Albstru se asigura de dezvoltarea optima a puilor.
Alte tipuri de pasari
Printre alte tipuri de pasari se numara
- pasari care se hranesc cu seminte (granivore)
- pasari care se hranesc cu moluste
- pasari care se hranesc cu seva plantelor si a copacilor
- pasari care se hranesc cu nectar
- pasari care se hranesc cu serpi
- pasari care se hranesc cu polen
- pasari care se hranesc cu pesti
- pasari omnivore