Turnul Burj Khalifa

0
3226
Turnul Burj Khalifa

Turnul Burj Khalifa este un miracol al ingineriei moderne si o cladire imensa in general. Este atat de inalt, incat depaseste a doua cea mai mare cladire din lume, Turnul Central din Shanghai, cu 36 etaje.

Realizarea turnului Burj Khalifa a necesitat o combinatie de idealuri teoretice si stiinta practica. In timpul constructiei, proiectul a acumulat un numar de cifre si statistici impresionante. Nu numai ca Burj Khalifa este cel mai inalta cladire din lume, ci a doborat si multe alte recorduri.

Inaltimea turnului Burj Khalifa

Turnul Burj Khalifa inaltime
Privelistea Dubaiului din varful Turnului Burj Khalifa

Turnul Burj Khalifa masoara 828 metri inaltime, adica apropape 1km! Este de 3 ori mai mare ca Turnul Eiffel si de 2 ori mai mare decat Empire State Building. Daca toate componentele sale ar fi aliniate orizontal cap la cap, s-ar intinde pe o lungime de peste 1/4 din circumferinta planetei.

Recorduri mondiale

Pe langa recordul de cea mai mare cladire din lume pe care il detine, turnul Burj Khalifa detine 6 alte Recorduri Mondiale:

  1. cea mai inalta structura de sine statatoare
  2. cladirea cu cel mai mare numar de etaje din lume
  3. cel mai la inaltime etaj destinat locuintelor
  4. cel mai la inaltime punte de observatie
  5. liftul cu cel mai mare spatiu de deplasare
  6. cel mai inalt lift de serviciu

Greutatea

Airbus-A380
Airbus-A380

Greutatea betonului din care turnul este construit este echivalenta a 100.000 elefanti, iar greutatea totala a aluminiului este echivalenta cu cea a aluminiului folosit in total in 5 avionane Airbus-A380.

 

Cifre ametitoare

Atunci cand se incearca depasirea limitelor intr-o anumita directie, ele ajung sa fie depasite in toate directiile. Pentru ca inginerii sa poata depasi incercarile impuse de un proiect atat de grandios, ei sunt nevoiti sa faca fata si altor incercari pe care obiectivele principale le implica.

Consumul de apa

Burj Khalifa consum de apa
Fantana Dubaiului

Fiind cea mai inalta cladire din lume, turnul Burj Khalifa poate sustine un numar ametitor de locuitori. Consumul zilnic de apa al acestuia este de aproape 2 milioane de litri. Apa este pompata printr-un sistem de tevi cu lungimea totala de 100km, iar acesta a fost proiectat pentru a opera conform celor mai inalte standarde de eficienta pentru astfel de cladiri.

Inca 200km de tevi sunt cuprinse de sistemul anti-incendiu si 34km, de sistemul de aer conditionat.

In timpul lungilor veri ale Dubai-ului, sub o temperatura medie de 40°C, aceste sisteme de conducte sunt sub presiunea imensa de a-i conforta pe locatari. Acestea produc 57 milioane de litri de apa anual.

Sarcina de a pompa apa inspre cer pentru a alimenta turnul este una formidabila. Inginerii care au lucrat la cladire au considerat ca a avea o singura pompa gigantica care sa pompeze apa pana in varful turnului ar fi periculos datorita presiunii pe care ar trebui sa o genereze. In schimb, ei au creat un sistem care pompeaza apa la o serie de rezervoare de apa raspandire prin diferite nivele ale cladirii. Ele sunt tinute in 7 nivele ale cladirii, fiecare nivel masurand cat 2 etaje.

Aerul conditionat

Sistemul de aer conditionat trage aerul de la etajele superioare, catre cele inferioare. La altitudini mai mari, aerul este mai rece si mai curat decat la sol. La capacitate maxima, sistemul de aer conditionat al turnului produce la fel de mult aer rece pe cat topirea a 12000 tone de gheata.

Curatarea geamurilor

Pentru a curata cele 24.348 de geamuri ce insumeaza 120.000 m², exista 3 sine ce sustin masinarii ce cantaresc fiecare cate 1,5 tone. Aceste masinarii sustin, la randul lor, spalatorii de geamuri ce stau suspendati in custi de metal.

Partea cea mai la inaltime a cladirii este curatata de o echipa de spalatori de geamuri care coboara din varful turnului, atarnati de franghii.

Pentru a curata intreaga fatada a cladirii, este nevoie de 36 de muncitori si intre 3 – 4 luni.

Lifturi

burj khalifa punte de observatie
puntea de observatie al turnului Burj Khalifa

Fiind nevoit sa urce 140 etaje, lifturile acestei cladiri se deplaseaza cu o viteza de 10m/s. In ciuda numaraului mare de etaje, dureaza doar pentru a urca pana la puntea de observatie aflata la etajul 124. Lifturile turnului Burj Khalifa sunt printre cele mai rapide din lume.

Materiale de constructie

Peste 45000m³ de beton, cantarind peste 110000 tone, au fost folosite pentru a construi fundatia turnului. Pentru constructia completa, s-au folosit inca de 3 ori mai mult.

Constructie

Excavatiile pentru construirea acestui turn au inceput in . In doar de la inceperea sapaturilor, Burj Khalifa a devenit cea mai mare cladire de sine statatoare din lume.

Proiectul a necesitat peste 380 de ingineri si tehnicieni. La un momendat, 12000 de muncitori lucrau la proiect intr-o singura zi. Au fost nevoie de si 22 milioane de ore de munca pentru a finaliza proiectul. Finalizarea proiectului a avut loc in , iar deschiderea oficiala, in .

Arhitectura si design

Turnul a fost proiectat de Skidmore, Owings si Merril (SOM), care au mai proiectat si Turnul Willis din Chicago si One World Trade Center din New York City. Burj Khalifa utilizeaza un design tubular inventat de Fazlur Rahman Khan pentru constructia Turnului Willis. Acest design tubular foloseste doar jumatate din cantitatea de otel folosita in constructia zgarie-norului Empire State Building. Acest design a influentat in mod direct si indirect, designul multor cladiri din intreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.