Cea mai bogata tara din lume are doar 2 milioane de locuitori, dar detine active in intreaga Europa
Abdicarea Seicului Hamad in favoarea fiului sau, Tamim, s-a facut simtita mult mai departe de granitele celui mai bogat stat din Golf, inclusiv in Marea Britanie, unde tara detine foarte multe active, relateaza The Telegraph.
Emirul Qatarului a cedat puterea fiului sau, anul trecut, incalcand astfel traditia. O astfel de abdicare voluntara a unui monarh ajuns pe tron datorita legaturii de sange este foarte rara in Golf, iar in Qatar, in mod special, nu a mai avut loc de generatii intregi.
Acesta a lasat in urma o mostenire impresionanta: The Shard, cel mai inalt zgarie-nori din vestul Europei, precum si un stat plin de rezerve de gaze naturale, ce sunt exportate in intreaga lume. Dupa 18 ani de conducere, Seicul Hamad a ales sa lase carma tarii in mainile fiului sau, de 33 de ani, intr-una dintre cele mai pasnice tranzitii de putere care au avut loc in regiune.
Locuitorii Qatarului sunt cei mai bogati pamanteni
Cu o populatie amestecata, Qatarul este propulsat de uriasele sale rezerve de gaz, a “sponsorizat” practic Primavara Araba (valul de proteste inceput in decembrie 2010), a salvat de la faliment unele dintre cele mai mari banci din lume si a ridicat cladiri impozante.
Dar importanta sa este si una militara. Tara ofera baza diplomatica talibanilor si, prin gazduirea Cetrului de Comanda al Statelor Unite, s-a pozitionat drept un jucator cheie in demersul eventualelor actiuni nucleare venite din partea Iranului.
Insa ambitiile micului stat nu se opresc aici. Qatarul va gazdui Cupa Mondiala lafotbal in 2022, fapt pentru care si-a propus construirea unor stadioane cu aer conditionat, ca sa asigure toate conditiile unei bune desfasurari a competitiei, avand in vedere ca temperaturile din zona ating, de obicei, valori de peste 40 de grade Celsius.
In plus, sotia emirului, o militanta pentru drepturile femeilor, si-a petrecut viata luptand pentru educarea si emanciparea femeilor arabe, in timp ce emirul a demarat o serie de proiecte prin care tara sa gazduiasca la un loc, in viitorul apropiat, cele mai multe muzee si galerii de arta din lume.
“Tot ce a facut Qatarul pana acum a fost sa se dezvolte pentru noua generatie. Acum, aceasta este gata sa duca tara mai departe cu noi idei, intr-o zona unde puterea generata de tineri este foarte importanta”, a spus un reprezentant al familiei al-Thani.
Ramane insa de vazut cat va dura ca noile abordari sa fie implementate de tanara generatie, reprezentata de Seicul Tamim. Statul se anunta pregatit pentru masurile oarecum liberale, cum ar fi constructia de universitati pentru femei sau incurajarea turismului de masa, asa ca orice abatere de la planul initial ar putea atrage critici internationale.
Seicul Tamim a fost desemnat sa preia tronul inca de acum zece ani si, intre timp, a reusit sa-si puna deja amprenta pe o parte dintre politicile de stat. Desi se spune despre el ca este mai religios decat tatal sau, acesta trebuie sa pastreze echilibrul fragil dintre viziunea moderna si cea conservatoare.
Organizarea Cupei Mondiale se anunta una dintre probele de foc, multimi intregi de fani dezlantuiti urmand sa ia cu asalt pioasa comunitate musulmana, in timp ce Qatarul va trebui sa demonstreze intregii lumi ca este cat se poate de conectat la noutatile tehnologice si culturale.
Stat mic, bani multi si cheltuieli mari
Qatarul a devenit emirat de sine statator de la mijlocul secolului XIX, fiind sub protectoratul britanic pana sa isi declare independenta in 1971. Populatia sa numara 1,9 milioane de locuitori (triplu fata de cat numara in anul 2000, datorita afluxului de muncitori), dintre care doar 500.000 sunt femei. Gratie rezervelor sale de gaz natural si petrol, are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, aproximativ 100.000 de dolari. Comparativ, pentru Marea Britanie cifra este de 35.000 de dolari.
Printre activele pe care tara le detine in strainatate se numara turnul The Shard, lantul de supermarketuri Sainsbury’s (din care detine 26%), lantul de magazine Harrods, casa de moda italiana Valentino, brandul de bijuterii de lux Tiffany’s, clubul de fotbal Paris Saint-Germain, televiziunea prin cablu Al Jazeera, precum si 20 de procente din aeroportul Heathrow.
Super tare, ai dracu araboi cu petrolul lor, daca aveam si noi era asa si bucurestiul ?? :)) se fura mai mult si tot nu eram asa!