Cei mai temuti predatori din istorie

0
2401
cei mai temuti predatori din lume Anomalocaris

5. Smilodon

cei mai temuti predatori din lume smilodon
O reconstructie a speciei Smilodon Fatalis

Smilodon-ul a fost o felina preistorica ce, adesea, poarta numele de Tigrul cu dintii de sabie. In ciuda numelui, nu este deloc o ruda apropiata a tigrilor din zilele noastre. De aceea, numele corect al acestei familii, este Pisica cu dintii de sabie. Smilodon-ul a fost cea mai mare specie de Pisica cu dinti de sabie si, de asemenea, una dintre cele mai mari mamifere carnivore ce au umblat vreodata Pamantul.

Aceasta familie de feline a trait in SUA si America de Sud. Ele favorizeaza habitatele ce prezinta atat copaci pentru a se ascunde, cat si spatii deschise pentru a putea vana animale ierbivore mari si incete. Aceste feline vanau, cel mai probabil, in grupuri, asemeni leilor din Africa. Exista dovezi interesante, conform carora, membrii batrani si raniti ale acestor grupuri erau sutinuti de ceilalti membrii, in ciuda inabilitatii de a mai vana.

In timpul vanatorii, mai multe dintre aceste feline se organizau pentru a-si urmari prada prin iarba inalta. Fiecare felina in parte putea sa-si fugareasca prada doar timp de un scurt interval de timp datorita deficientei de echilibru de care sufereau datorita cozii scurte. Se pare ca Smilodon-ul era nevoit sa utilizeze arta furisarii pentru a-si asigura hrana.

In ciunda lungimii lor formidabile de 22cm, coltii lor erau fragili si se rupeau usor. De aceea, nu-si puteau infinge coltii in prada ca un leu, ci erau nevoite sa foloseasca forta formidabila a membrelor anterioare pentru a imobiliza prada. Odata ce prada era imobilizata la pamant, alta felina isi infingea coltii in traheea acesteia, apoi isi foloseau maxilarele puternice pentru a o strangula sau iti smulgeau, pur si simplu, gatul.

Datorita fragilitatii coltilor, Smilodon-ul nu putea consuma o mare parte din carcasa animalelor. Nu puteau sa riste sa muste din oase, si de aceea, consumau doar partile moi ale corpului, precum partea din jurul stomacului. Desi acest lucru era o mare risipa pentru Smilodoni, era o veste buna pentru pasarile si mamiferele necrofage ce existau in acea vreme.

4. Anomalocaris

cei mai temuti predatori din lume Anomalocaris
Anomalocaris

Pentru a gasi al 4-lea cel mai mortal predator din lume, trebuie sa calatorim 500 milioane de ani in trecut, cand Pamantul este de nerecunoscut. Solul este compus din roca seaca, insa oceanele sunt pline de viata. Timp de milioane de ani, evolutia animalelor a fost inceata. Majoritatea animalelor ce existau, erau oarbe, lipsite de aparare si inotau intamplator prin apa.

In acest moment, au inceput sa apara primii predatori. Cel mai mare si mai fatal dintre acestia se numea Anomalocaris. Pe atunci, era cel mai mare animal din lume, cu un corp de 2m lungime. Avea un corp flexibil si segmentat, ochi mari si o gura rotunda compusa din placi ascutite. Era asemeni nici unei creaturi din zilele noastre. Din nefericire, caracteristicile unice ale acestui animal au fost destinate esecului. Aceasta perioada din istoria planetei a dat nastere multor animale bizare si exotice ce, din nefericire, s-au dovedit a fi ramuri moarte ale arborelui evolutiei.

Anomalocaris avea 2 ochi mari, ceea ce inseamna ca a fost unul dintre primele animale din istoria Pamantului ce-si putea urmari, vizual, prada. Desi era capabil de a manca orice, hrana lor favorita era Trilobita. Trilobita, insa, nu era o prada usoara datorita carcasei ce ii oferea o protectie considerabila. Pentru a le vana, Anomalocaris le apucau cu „coarnele” lor frontale si le indoiau repetat ca pe o sarma, pana cand se crapa carcasa, astfel putand consuma carnea dinauntru.

cei mai temuti predatori din lume Trilobita

3. Tiranozaurus Rex

cei mai temuti predatori din lume Tiranozaurus rexEste cel mai faimos dinozaur din lume. Acesta a fost o creatura bipeda enorma cu o coada puternica, un cap enorm si mici membre anterioare.

T-Rex a trait in America de Nord, unde vana, in general, alti dinozauri. Se crede ca acesta avea un simt exceptinoal al microsului de care se folosea pentru a-si gasi un partener cu care sa se imperecheze, sau un cadavru pe care sa-l consume.

Armele primare ale acestuia erau gura enorma si dinii ca de fierastrau. Maxilarul putea ajunge la lungimea de 1,2m cu o deschizatura de 1m. Dintii acestuia aveau, adesea, lungimea mainii unui om si erau folosii pentru a provoca rani teribila prazii si a-i avaria organele vitale, ducand la moartea acesteia.

T-Rex isi consuma hrana smulgand fasii de carne de pe cadavrul victimei si inghitindu-le de odata. Este posibil ca T-Rex sa fi putut consuma pana la 70kg de carne dintr-o inghititura. O astfel de modalitate de a se hrani il lasa mereu in pericol de moarte prin asfixiere.

Un mister al acestei creaturi sunt micile ei membre frontale cu 2 degete. Oare la ce foloseau? Erau prea scurte pentru a-i ajunge la gura si mult prea slabe pentru a fi utile in lupta. Cea mai buna teorie pe care o avem este cea conform careia, aceste membre anterioare erau folosite pentru a contrabalansa capul enorm al acestuia. O teorie alternativa spune ca acestea ar fi putut fi folosite in ritualuri de imperechere.

2. Liopleurodon

cei mai temuti predatori din lume LiopleurodonUnul dintre cele mai uimitoare aspecte ale erei dinozaurilor este faptul ca cel mai puternic predator din lume nici macar nu era dinozaur.

Liopleurodon era o reptila maritima uriasa. Corpul acestea avea 25m lungime ce, in ciuda marimii, putea sa inoate linistit prin marile tropicale ale erei Jurasice. Maxilarul acestei creaturi era de 3 ori mai mare decat cel al T-Rex. De aceea, nu este surprinzator faptul ca se hranea cu alte reptile marine gigantice din vremea respectiva, precum crocodilii, rechinii, ihtiozauri si alti pliozauri. Cel mai impresionant este faptul ca putea vana cel mai mare peste ce a exitat vreodata: gigantul de 30m numit Lidsihtis.

Majoritatea reptilelor subacvatice erau nevoite sa-si inchida narile in timp ce inotau, pentru a nu se ineca, insa aceasta specie evoluase un nas ce-i permitea sa simta miosuri sub apa, in timp ce-si tinea respiratia. Utilizand acest simt, Liopleurodon-ul ar fi putut sa-si adulmece prada de la distanta.

1. Homo Sapiens

cei mai temuti predatori din lume homo sapiensAm ajuns la cel mai periculos pradator din lume si pare a fi un animal binecunoscut. Daca vei vrea vreodata sa vezi unul, tot ce trebuie sa faci este sa te uiti in oglinda.

In general, ne numim „oameni”, insa din punct de vedere stiintific, ne numim Homo Sapiens. Specia noastra a evoluat in Africa de Est, in urma cu 190.000 ani, unde ne-am petrecut majoritatea timpului in care am existat. Primele populatii migratoare au parasit Africa in urmacu 90.000 ani. Dupa doar 50.000 ani, existau populatii de oameni in Asia, Europa si in Estul Indepartat, inclusiv in Australia.

Au existat mai multe specii de oameni, insa acum 28.000 ani, Neandertalii si ultimii supraietuitori ai speciei Homo Erectus au disparut, apoi, in urma cu 12.000 ani Homo Florensiensis, o specie de oameni pitici ce traiau in Indonezia au disparut si ei. Inventivitatea pe care Homo sapiens o poseda, le-a oferit posibilitatea de a supravietui ultima Epoca de Gheata si sa secopere noi modalitati de a trai, folosind puterea inventiei. Inventia agriculturii, acum 11.000 ani a transformat specia noastra si a fixat-o pe drumul spre lumea tehnologizata in care traim azi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.