aflati.ro - Afla lucruri si fapte interesante!

Menu

Cel mai rar sarpe din Romania

Redescoperit dupa 80 de ani. Locul unde traieste „boa de nisip” este tinut SECRET.

Serpii boa traiesc si in Romania. Dupa aproape opt decenii, o specie crezuta disparuta a fost descoperita de oamenii de stiinta, care nu vor insa sa dezvaluie locul unde traieste reptila.

Potrivit unui comunicat al Societatii Ornitologice Romane (SOR) „dupa 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar sarpe din Romania – boa de nisip (Eryx jaculus). Aceasta specie ajunsese sa fie considerata un adevarat “Sfant Graal” al herpetologilor, o specie pe care toti o credeau disparuta din fauna Romaniei, si care acum a fost regasita. Din 1935 nu a mai fost vazut boa de nisip in viata, in Romania, au mai fost semnalate doar exemplare moarte. Nimeni nu reusise sa mai gaseasca un exemplar in viata”.

Primul exemplar a fost semnalat pe pagina de Facebook a Societatii Ornitologice de un pasionat de natura care locuieste in zona Luncii Dunarii. De aici a fost catre un herpetolog – adica un specialist in serpi. “Nu poti trece cu vederea o astfel de descoperire”, a povestit pentru SOR Vlad Cioflec, biologul care a identificat specia. „Am vazut fotografiile si am ramas uimit. Mi-am organizat o echipa din care au mai facut parte sotia mea, Corina Cioflec, un fotograf de natura – Doru Panaitescu si un alt herpetolog, Tibor Sos. Impreuna am plecat pe teren, sa cautam ceea ce noi credeam ca este o specie disparuta. Cel mai greu cred ca a fost sa tin secreta locatia indicata de primul gasitor”.

Categorii:   Natura, Stiinta

Etichete:  , ,

Comentarii