Un nou studiu, realizat de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, arată că oamenii cu ochi albaştri au un singur strămoş comun.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, o mutaţie genetică ce s-a produs acum 6-10.000 de ani stă la baza culorii ochilor tuturor oamenilor care au ochi albaştri, transmite Science Daily.
„La început cu toţii am avut ochi căprui”, a declarat profesorul Hans Eiberg de la Departamentul de Medicină Celulară şi Moleculară al universităţii. O mutaţie care a afectat gena OCA2 a dus la o schimbare care a stopat apariţia ochilor căprui la anumite persoane. Mai simplu, aceasta a redus producţia de melanină în iris. Melanina este pigmentul care dă culoare ochilor, părului şi pielii.
Potrivit lui Eiberg, diferitele culori ale ochilor pot fi explicate prin cantitatea de melanină din iris. Dar toţi indivizii cu ochi albaştri prezintă toţi doar o mică variaţie a cantităţii de melanină din ochi, ceea ce sugerează că au un strămoş comun, unic. Prin comparaţie, cantitatea de melanină din irisul persoanelor cu ochi căprui variază semnificativ de la caz la caz.
Mutaţia care a dus la apariţia ochilor albaştri nu este nici negativă, nici pozitivă, potrivit cercetătorilor, deoarece ochii albaştri funcţionează la fel ca ceilalţi.