aflati.ro - Afla lucruri si fapte interesante!

Menu

Diavolul tasmanian

Diavolul Tasmanian este cel mai mare din categoria carnivorelor marsupiale. Este un animal pe cale de disparitie, motiv pentru care este protejat prin lege.

Situatia precara in care a ajuns specia se datoreaza faptului ca ani intregi au fost vanati si considerati o amenintare pentru animalele din acelasi habitat.
Diavolul tasmanian
Astazi, aceste animale mai traiesc pe insula Tasmania din Australia, in locuri uscate si in paduri.

Diavolul Tasmanian (Sarcophilus harrisii) este un animal destul de mic de statura, dar cu muschii bine dezvoltati, cu dinti puternici, ce pot sfasia fara nicio problema carnea, organele si oasele.

Corpul ii este acoperit cu o blana de culoarea neagra si se termina cu o coada in care au o glanda ano-genitala ce emana mirosuri urate in situatii de stres. Aspectul acesta, dar si tipatul lor iritant le-au atras denumirea de “diavoli”.

Diavolul Tasmanian este un animal nocturn ce localizeaza prada, dar si eventualii pradatori, cu ajutorul mustatilor. De asemenea, are mirosul si auzul bine dezvoltate, poate alerga cu o viteza de pana la 13 km/h, poate inota sau se poate catara in pomi.

Masculii, a caror greutate poate ajunge pana la 10 kg, sunt mai mari decat femelele, cu o medie a greutatii de 8 kg. Femelele sunt fertile si active sexual cam din al doilea an de viata.
Diavolul tasmanian
Masculii se lupta intre ei pentru femele, deoarece acestea se imperecheaza cu masculul dominant. Aspectul acesta are loc de regula in luna martie. O data cuplul format, masculul este nevoit, de asemenea, sa isi pazeasca femela aleasa pentru imperechere, deoarece exista riscul ca si alti masculi sa atenteze la ea pentru acelasi scop.

Perioada de gestatie la diavolii tasmanieni dureaza 21 de zile, femela diavolului tasmanian putand da nastere si la 30 de pui. Puii se nasc prin marsupiul mamei, insa aceasta dispune doar de patru mameloane ce ii poate hrani, motiv pentru care rata de supravietuire este destul de mica dupa nastere. Cei care raman in viata parasesc marsupiul dupa 3 luni, timp in care li se dezvolta mustatile, blana, ochii, dupa care raman in preajma mamei pentru inca trei luni.

Categorii:   Natura

Comentarii