Insula Socotra, o lume SF

0
3204
Copaci Dragonblood, Socotra, Yemen

Insula Socotra, aflată în Oceanul Indian, arată ca şi cum ar fi scoasă dintr-un film SF, însă, de fapt, ea a evoluat diferit de alte zone ale Pământului întrucât este complet izolată.

Insula Socotra, Yemen

Insula Socotra este casa a peste 800 de specii rare de plante şi de animale, o treime din ele fiind unice în lume. Ea se află în Oceanul Indian, la circa 250km depărtare de Somalia şi 340km de Yemen, şi are plaje nisipoase, dar şi munţi maiestuoşi şi peşteri de calcar. Cea mai mare parte a ei, însă, este foarte uscată, din cauza secetei, acest lucru ducând la apariţia unor plante care arată bizar.

Insula Socotra, Yemen

Copacii şi celelalte plante de pe insulă au evoluat astfel încât să poată supravieţui în climatul ostil, iar unele dintre ele au chiar 20 de milioane vechime.

Insula Socotra, Yemen

Doar Hawaii, Noua Caledonie şi Insulele Galapagos au mai multe specii endemice de plante decât Socotra, potrivit unui studiu al Centre for Middle Eastern Plants. 305 din cele 825 de specii de plante de pe insula Socotra nu se mai regăsesc în alte zone ale lumii.

Insula Socotra, Yemen

Socotra are un deşert tropical şi un climat semi-deşertic, cu o temperatură medie de 25 de grade Celsius, dar cu ploi extrem de rare. Insula este una dintre cele mai izolate zone de pe Terra şi făcea parte, în trecut, din super continentul Gondwana, de care s-a despărţit în Miocen.

Insula Socotra, Yemen

Simbolul insulei a devenit un copac cu o formă bizară, denumit copacul „sângelui de dragon” (Dracaena cinnabari). El se denumeşte astfel întrucât, în Evul Mediul, localnicii foloseau răşina sa roşie pentru medicamente şi vopseluri. Celebru este şi un trandafir de deşert, care are un trunchi extrem de butucănos. Circa 40.000 de oameni trăiesc acum pe ciudata insula, care aparţine de Republica Yemen. Numele său ar veni din sanscrită şi ar însemna „insula care aduce fericire”.

Insula Socotra, Yemen

Insula are şi o mare varietate de animale: găzduieşte 140 de specii de păsări, din care 10 sunt endemice. Multe dintre speciile locale sunt pe cale de dispariţie, însă, din cauza pisicilor aduse de oameni pe insulă. 90% din reptile sunt, deasemenea, endemice, precum şi o specie de liliac.

Insula Socotra, Yemen

Insula Socotra, Yemen

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.