Muntele Roraima, Venezuela

0
2885
Muntele Roraima - Venezuela

Muntele care a inspirat pana si filmul Avatar, cartea lui sir Arthur Conan Doyle si a aprins imaginatia a sute de exploratori si temerari.

De la cautatori de aur la savanti si de la impatimiti ai mitologiei pana la experti in paleontologie, acesta a fost muntele creatiei.

Dominand granita dintre Venezuela, Brazilia si Guyana cu o inaltime de 2810 metri, acest gigant a fost prima oara imblanzit in 1884 cand prima ascensiune a fost condusa de Everard si Harry Perkins.

Muntele Roraima (de asemenea cunoscut ca Roraima tepui sau Roraima Cerro în spaniola, si Monte Roraima în portugheza), este cea mai mare formatiune de acest gen de pe platoul din America de Sud, facand parte din lantul muntos Pakaraima descris pentru prima data de catre exploratorul englez Sir Walter Raleigh în 1596, cu o suprafata neteda ca un platou in varf de 31 de km patrati si aparat de stanci de peste 400 metri inaltime pe toate laturile.

Muntele Roraima, Venezuela

Muntele Roraima face parte dintr-o rezervatie de 30 000 km patrati numita Canaima National Park, formand cel mai inalt varf din Guyana.. Muntii masivi ai parcului sunt considerati unele dintre cele mai vechi formatiuni geologice de pe Pamant, datand de aproximativ doua miliarde de ani din precambrian.

Cel mai înalt punct din Guyana si punctul cel mai înalt din statul brazilian, Roraima vegheaza de milenii acest platou.

Tocmai acest aer de mister care il inconjoara, cununa de nori in care este mereu invaluit, i-au facut pe oameni sa creada ca poate adaposti o intreaga Lume pierduta.

Si… au avut dreptate.
Muntele Roraima, Venezuela
Multe dintre speciile gasite pe Roraima sunt unice pe platou si in lume – plante rare, cascade nemaipomenite alimentate de torente din ceruri, cea mai mica broscuta preistorica intalnita vreodata.

Deasemenea, formatiuni foarte ciudate erodate de ploi si vant, privelisti de basm, campuri de cuart si fenomene meteo extraordinare.

Cu mult timp înainte desosirea exploratorilor europeni, muntele a avut o semnificatie deosebita pentru indigenii din regiune, si este esentiala pentru multe mituri si legende. Indienii din tribul Pemon din Gran Sabana credeau ca Roroima este partea de sus a unui copac puternic care a daruit toate fructele si legumele din lume – copacul creatiei. Doborât de unul dintre stramosii lor, copacul s-a prabusit la pamânt si a dezlantuit un potop teribil.

În 2006, Muntele Roraima a fost destinatie unui celebru documentar despre lumea pierduta. Aceasta calatorie moderna a fost inspirata de explorarea si aventurile celor de exploratori care l-au inspirat si pe sir Arthur Conan Doyle in cartea sa despre oameni si dinozauri, The Lost World, publicata în 1912. In 2006, echipa documentarului Real Lost World au fost primii oameni de stiinta care au explorat pesterile din si de pe Roraima, recent descoperite. Au gasit în interior adevarate cratere ca spre o alta lume. Dr. Hazel Barton, unul dintre participanti a revenit în 2007, finantat de o expeditie NASA pentru a investiga caracteristicile preistorice ale microbilor pe baza de siliciu, probabil printre primele forme de viata de pe planeta si modul de supravietuire pe alte planete.
Muntele Roraima, Venezuela
În 2009, Muntele Roraima a servit ca sursa de inspiratie pentru o locatie în filmul Disney- Up.

Desi laturile abrupte ale platoului fac ascensiune foarte dificila, acesta a fost primul mare tepui urcat: Sir Everard a urcat o rampa împadurita în decembrie 1884. Aceasta este aceeasi ruta folosita de excursionisti astazi.

Astazi, Muntele Roraima este o adevarata destinatie pentru excursionisti. Aproape toti cei care merg in aceasta parte a Venezuelei nu rateaza asta. Cu un ghid local, cu provizii si echipament adecvat, desi calea pentru a ajunge pe platou este bine marcata, este usor sa te pierzi pe vârful muntelui, dupa cum exista si câteva trasee distincte constant acoperite de nori. Formatiunile misterioase nu te incurajeaza deloc.

Din Paraitepui, celor mai multi excursionisti le ia o zi pentru a ajunge la baza muntelui, si apoi urmeaza o alta zi „La Rampa” o scara, cale naturala, pâna la partea de sus. Înca doua zile sunt de obicei necesare pentru intoarcere, si multi oameni petrec o zi si o noapte pe vârful muntelui, facând cinci zile în total. Calatoriile mai lungi pot ajunge in partea de nord a tepui-ului, mai ales în Guyana, cu explorari si mai interesante a unor locuri foarte putin vizitate, cum ar fi Lacul Gladys, locatie indepartata si periculoasa, dar de o frumusete aparte.

Aventurierii mai pot ajunge, de asemenea, la munte – daca vremea permite – prin excursii cu elicopterul sau avionul disponibile din Venezuela.

Desi o zona de conflict intre fermieri si oficialitati, muntele tepui ramane o atractie pentru lumea intreaga.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.