Pestera Waitomo (Waitomo Glowworm Caves)

0
2856
Pestera Glowworms, New Zealand

Pestera Waitomo – Waitomo Glowworm Caves – este localizata la iesirea din oraselul Waitomo, pe Insula de Nord, in Noua Zeelanda. Pestera reprezinta o atractie turistica faimoasa datorita populatiei masive de viermi luminiscenti ce traiesc in aceasta pestera. Viermii luminiscenti – Arachnocampa luminosa – sunt niste creaturi micute bioluminiscente care produc o lumina albastru-verzuie si care se gasesc exclusiv in Noua Zeelanda.

Pestera Waitomo Glowworm a fost explorata pentru prima data in 1887 de catre seful de trib Maori Tane Tinorau, insotit de geodezul englez Fred Mace. Populatia locala Maori stia de existenta pesterii, insa aceasta nu fusese niciodata explorata in profunzime, pana cand Fred si Tane sa o faca. Acestia si-au confectionat o barca din tulpini de in si – cu torte in maini – au plutit in interiorul pesterii, pentru a o investiga.

Aproape de intrare, exploratorii au intalnit portiunea in care se aflau viermii luminiscenti si – asa cum era de asteptat – au ramas uimiti de stralucirea pulsanta a tavanului pesterii. Pe masura ce au inaintat in pestera, exploratorii au observat si formatiunile de calcar uimitoare ale pesterii.

Pestera Waitomo (Waitomo Glowworm Caves)

Entuziasmati de descoperirea lor, cei doi s-au reintors de multe ori pentru a explora mai departe in intunericul pesterii, iar in una din expeditiile indepedente, seful de trib Tane a descoperit o intrare superioara in pestera, intrare ce este folosita astazi. In 1889, Tane Tinorau deschide pestera pentru vizitele turistilor, facand echipa cu sotia sa, Huti si devenind ghid pentru grupurile de turisti, pentru o mica taxa. In 1906, administrarea pesterii a fost preluata de guvern. Cei doi soti primesc acum un procentaj din incasarile pesterii si sunt implicati in management-ul si dezvoltarea pesterii.

Pestera Waitomo (Waitomo Glowworm Caves)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.