Poluarea ar putea face datarea arheologică a obiectelor imposibilă

0
1215
Poluare

Cercetătorii trag un semnal de alarmă. Dacă nivelul de poluare continuă să crească, datarea cu carbon va deveni inutilă.

Un studiu realizat de Imperial Collage din Londra arată că emisiile de dioxid de carbon ar putea duce la ”îmbătrânirea” atmosferei în următorii ani, ceea ce va face mult mai dificilă determinarea vârstei unui obiect organic vechi cu ajutorul radiocarbonului, metodă folosită pentru datarea arheologică şi geologică.

Emisiile au adesea un efect de ”diluare” pe care oamenii de ştiinţă trebuie să îl ia în calcul, însă în următoarele decenii acesta ar putea reprezenta o reală problemă pentru datarea corectă a obiectelor.

Cercetătorii analizează carbonul-14, un izotop radioactiv de carbon, dintr-un obiect pentru a determina vârsta acestuia. Ei sunt îngrijoraţi de faptul că emisiile combustibililor fosili, cu toate că nu conţin acest izotop, cresc artificial nivelul de carbon şi fac obiectele să pară mult mai vechi decât sunt în realitate.

Spre exemplu, dacă cercetătorii vor descoperi un obiect în 2050 şi vor folosi actuala tehnică de datare cu carbon, vor ajunge la concluzia că este cu 1.000 de ani mai vechi decât în realitate. În 2100, diferenţa ar fi de 2.000 de ani.

Datarea cu carbon a fost inventată la finele anilor 1940 şi este standardul ”de aur” folosit de arheologi pentru a stabili vârsta unei descoperiri. Willard Libby, cel care a dezvoltat tehnica, a primit în 1960 premiul Nobel pentru chimie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.