Populatia planetei va inceta sa creasca in jurul anului 2070

0
1000
stoparea cresterii populatiei

In ciuda exploziei populatiei umane din ultimii 50 ani, un studiu realizat recent prezice ca populatia umana va atinge un maxim pana in anul 2070, dupa care va incepe sa scada.

Pana in prezent era populara ideea conform careia populatia umana va creste atat de mult incat Pamanul nu ne va putea sustine pe toti, ca atat de multi oameni se vor naste, incat nu va mai exista loc in lume pentru toti. Acum, insa, se pare ca crestera populatiei umane urmeaza sa-si atinga limita.

Oamenii de stiinta esimeaza ca exista o sansa de 85% ca populatia speciei umane isi va atinge nivelul maxim de 8,4-9 miliarde de oameni pana in anul 2100. Un studiu demografic efectuat, in trecut, de catre Natiunile Unite a prezis ca populatia planetei va atinge numarul de 9.32 miliarde de locuitori pana in anul 2050, insa acest studiu nu a luat in considerare tendinta oamenilor de a face tot mai putini copii pe zi ce trece.

Precum vremea, crestera populatiei umane este un lucru greu de prezis, deoarece aceasta depinde de foarte multi factori independenti, precum epidemiile, rasboaiele si trendurile sociale. De exemplu, cercetatorii ce se ocupau cu demografia in anii ’30, nu si-au imaginat vreodata ca populatia planetei va creste atat de mult dupa primul razboi mondial, si nu ar reusit sa prezica nici marea scadere a natalitatii din anii ’70.

Pentru a rezulva problema impredictabilitatii populatiei, cercetatorii Institutului de Sisteme si Analiza Aplicata din Laxenburg, Austria, se bazeaza pe probabilitati. Echipa a determinat ca exista o probabilitate de 20% ca populatia planetei sa-si atinga maximul pana in 2050, 55% pana in 2075 si 45% pana in urmatorul secol.

Desi majoritatea tarilor dezvoltate, in special in Europa, au dat deja semne de declin in ceea ce priveste natalitatea, tari in curs de dezvoltare, precum Chad sau Yemen, au un procent de crestere a  populatiei de 3,3% anual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.