5. Furnicile Argentiniene (Linepithema humile)
Uneori, iarba este mai verde pe cealalta parte a campiei. Furnicile, de multe ori, isi muta coloniile in regiuni noi, sau chiar continente noi. Acesta este cazul si cu aceasta specie de furnici. Candva native Americii de Sud, ele traiesc acum in colonii vaste raspandite prin Europa, Statele Unite si Japonia. O colonie de astfel de furnici se intinde pe o lungime de 900km si insumeaza sute de mii de furnici. In Europa, exista o colonie si mai mare, ce se intinde pe aproape 6450km de-a lungul Coastei Marii Mediterane. Unii oameni de stiinta spun ca acestea nu sunt mai multe colonii independente, ci o singure mega-colonie ce insumeaza miliarde de furnici. Daca au dreptate, atunci aceasta specie de furnici rivalizeaza oamenii atat in populatie, cat si din punctul de vedere al abilitatii lor de a ocupa noi teritorii.
4. Furnicile de foc (Solenopsis invicta)
Asemeni speciei de furnici mentionate mai sus, Furicile de Foc isi au originea in America de Sud, de unde s-au raspandit, cel mai probabil ca pasageri clandestini pe vapoare. Acestea migreaza, incet dar sigur, din ce in de mai mult inspre Nord.
Aceasta specie de furnici se organizeaza in doua tipuri de colonii:
- Colonii cu o singura regina: Dupa cum numele sugereaza, acest tip de colonie prezinta o singura regina ce produce oua, si intre 100.000 – 240.000 de furnici lucratoare
- Colonii cu mai multe regine: Acestea pot avea chiar si 60 de regine si intre 100.000 – 500.000 de furnici lucratoare. Aceste tipuri de colonii nu sunt ostile una fata se alta, si deci pot trai in una in apropierea celeilalte.
Daca o persoana sau un animal deranjeaza aceste furnici, ele ataca agresiv, lasand prada cu un numar mare de intepaturi arzatoare. In 1999, un numar de astfel de furnici au patruns intr-un institut de sanatate din Mississippi, SUA si au dat de paturile pacientilor. Doi pacienti sau ales cu sute de intepaturi, ambii decedand intr-un final.
3. Albina de Miere Africanizata (Apis mellifera scutellata)
Nici o insecta sociala este mai notorie decat aceasta. Numita si Albina Ucigasa, si-a capatat aceasta reputatie, nu datorita marimii ei sau potentei veninului, ci datorita naturii sale defensive. Pe cand albinile de miere europene isi apara cuiburile folosind 10-20 de indivizi pentru a alunga atacatorul, Albinile de Miere Africanizate isi organizeaza atacuri mult mai mari, recrutant 1000 de albine sau chiar mai mult pentru a alunga atacatorul. Un singur atac poate rezulta in sute de intepaturi ce pot fi fatale.
Dar daca un singur asalt insumeaza 1000 de albine, cat de mare poate fi intreaga colonie? Acestea au colonii ce insumeaza 50.000 – 70.000 de indivizi. Insa, ceea ce-i face speciali nu este marimea populatiei, ci modul in care isi guverneaza colonia. Ele tind sa creasca repede, iar regina poate produce pana la 1500 oua/zi. Apoi, colonia se desparte in 2 si procesul se repeta chiar si de 10 ori/an. Spre deosebire, albinele europene trec prin acest proces 1-3 ori/an.
2. Albinile jacheta galbena
Acest tip de albine insumeaza mai multe specii de albine inrudite. Unele dintre ele isi fac cuibul sub pamant, de multe ori in cuiburile abandonate ale unor rozatoare. Altele, in copaci, grajduri sau autoturisme abandonate. In orice caz, coloniile contin, de obicei, pana la 15000 de lucratori si o singura regina.
Datorita iernilor calde, care devin tot mai dese, populatiile de astfel de albine au inregistrat explozii. Oamenii de stiinta speculeaza ca, in lipsa temparaturilor suficient de scazute pentru a le forta sa hiberneze, aceste albine isi mentin coloniile active tot anul. Unele dintre aceste colonii pot avea mai multe regine, rezultant in colonii mult mai mari. In 2006, oamenii de stiinta au descoperit mai multe astfel de colonii „supraponderale”, una dintre care avea 250.000 de lucratori si 100 de regine. Una dintre aceste colonii era atat de mare incat umplea in totalitate interiorul unui automobil abandonat.
1. Termite (Macrotermes sp.)
Acest cuvant este cosmarul oricarui proprietar. Aceste insecte traiesc in movile de pamant mari si construite in mod elaborat. Unele movile pot canteri cateva tone si pot tine chiar si 20 ani. Regina poate produce intre 5.000 – 30.000 oua/zi, ceea ce inseamna 200 milioane de oua pe parcursul vietii ei de pana la 20 ani. Coloniile, insa, nu ajung niciodata atat de mari deoarece mortalitatea lor este foarte ridicata. Acestea contin, tipic, in jur de 200.000 de termite.