10 cele mai renumite domuri din lume

0
1045

1. Taj Mahal, Agra, India

Un mausoleu gigantic de marmură albă, construit între 1632 și 1653 prin ordin al împăratului Mughal Shah Jahan în memoria soției sale preferate. Cea mai spectaculoasă caracteristică a Taj Mahal este cupola de marmură care depășește mormântul. Este de 35 de metri înălțime (115 ft). În partea de sus a celebrului dom este decorat cu un design de lotus. Taj Mahal este cel mai faimos monument al întregului subcontinent al Indiei.

Most Famous Domes: The Taj Mahal (source: wiki)

Cele mai cunoscute domuri: Taj Mahal (sursa: wiki)

2. Dome Of The Rock, Ierusalim, Israel

Domul stâncii este una dintre primele și cele mai cunoscute realizări ale arhitecturii islamice, așa cum a fost finalizată în anul 691 d.Hr. Acesta este situat pe Muntele Templului, unul dintre cele mai contestate locuri religioase din lume. Domul stâncii nu este o moschee, ci mai degrabă un altar care protejează sub tavanul înalt, o piatră sacră. Dome-ul este probabil cea mai spectaculoasă clădire din orașul vechi, înconjurată de o cupolă aurie orbitoare vizibilă de departe, interiorul fiind stratificat cu ceramică stralucitoare, mozaicuri și caligrafie arabă. Este una dintre cele mai bune atracții din Ierusalim

Most Famous Domes: Dome Of The Rock, Jerusalem, Israel (source: wiki)

Cele mai cunoscute domuri: Dome of the Rock, Ierusalim, Israel (sursa: wiki)

3. Catedrala Sfântul Vasile, Moscova, Rusia

Situat în Piața Roșie din Moscova, aceasta este o biserică ortodoxă rusă construită între 1555 și 1561, la comanda lui Ivan cel Groaznic. Biserica Sf. Vasile marchează centrul geometric al Moscovei și este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Most Famous Domes: Saint Basil's Cathedral, Moscow (source: wiki)

Cele mai cunoscute domuri: Catedrala Sfântul Vasile, Moscova (sursa: wiki)

4. Capitol al Statelor Unite, Washington DC, Statele Unite ale Americii

Situat pe Capitol Hill, Capitol este sediul Congresului SUA. Domul din fontă din Capitol este al doilea cupol al acestei clădiri: domul inițial a fost înlocuit după ce Capitolul a fost extins în anii 1850 pentru a se adapta la numărul tot mai mare de legislatori din statele nou admise. Extinderea a dublat lungimea Capitolului, dar și a distorsionat domul original, încadrat în lemn.

 United States Capitol, Washington DC (source: wiki)

Statele Unite ale Americii Capitol, Washington DC (sursa: wiki)

5. Moscheea imam (Moscheea Shah), Isfahan, Iran

Moscheea este privită ca una dintre capodoperele arhitecturii persane. Construcția sa a început în 1611, iar splendoarea sa se datorează în principal frumuseții plăcilor de mozaic de șapte culori și inscripțiilor caligrafice. Cupola Moscheei Shah este cea mai înaltă din Isfahan, atingând o înălțime de 53 de metri (74 ft). Caracteristica distinctă a acestui cupol sunt plăcile colorate care acoperă atât exteriorul cât și interiorul domului.

Imam Mosque (Shah Mosque), Isfahan, Iran

Imam Moschee (Moscheea Shah), Isfahan, Iran

6. Hagia Sophia, Istanbul, Turcia

O fostă biserică ortodoxă greco-patriarhală, mai târziu o moschee imperială, iar acum un muzeu. De la data construirii sale, în 537 până în 1453, a servit ca o catedrală ortodoxă estică și sediu al Patriarhiei de Constantinopol, cu excepția situației între 1204 și 1261, când a fost transformată într-o catedrala romano-catolică sub Imperiul latin. Clădirea a fost o moschee din 1453 până în 1931. A fost apoi secularizată și deschisă ca muzeu în 1935, așa cum este astăzi.

Hagia Sophia, Istanbul, Turkey

Hagia Sophia, Istanbul, Turcia

7. Catedrala din Florența (Santa Maria del Fiore), Florența, Italia

Biserica principală din Florența, Italia, și una dintre atracțiile importante ale orașului. Constructie   a început în 1296 în stil gotic și a fost finalizată în 1436, odată cu finalizarea domului. Exteriorul bazilicii se confruntă cu panouri de marmură în diferite nuanțe de verde și roz, marginite de alb și are o fațadă elaborată din secolul al XIX-lea.

Florence Cathedral (Santa Maria del Fiore), Florence, Italy

Catedrala din Florența (Santa Maria del Fiore), Florența, Italia (sursa: MarcusObal)

8. Reichstag, Berlin, Germania

Reichstagul a fost inițial finalizat în 1894 și a fost folosit de parlamentul german până în 1933, când a fost grav avariat într-un incendiu. După reunificarea Germaniei a fost reconstruită și, în 1999, a devenit locul de întâlnire al parlamentului german modern, Bundestag-ul. În timpul reconstrucției, sa adăugat cupola spectaculoasă de sticlă. Domul are o panoramă spectaculoasă de 360 de grade asupra orizontului urban din Berlin.

Most Famous Domes: Reichstag, Berlin (source: wiki)

Cele mai cunoscute case: Reichstag, Berlin (sursa: wiki)

9. Pantheon, Roma, Italia

Panteonul din Roma a fost construit în 126 d.Hr. ca un templu pentru toți zeii romani și a servit ca biserică romano-catolică încă din secolul al VII-lea. Templul este acoperit cu o cupolă din beton cu o deschidere centrală: oculus. Aproximativ două mii de ani după ce a fost construită, faimosul cupol al Pantheonului este încă cel mai mare dom din beton nereforțat din lume.

Most Famous Domes: The Pantheon in Rome (source: wiki)

Cele mai cunoscute domuri: Panteonul din Roma (sursa: wiki)

10. Bazilica Sf. Petru, Roma, Italia

Construită în anii 1506 și 1615. Domul însuși a fost proiectat în 1547 de către Michelangelo, care a luat în considerare un proiect anterior făcut pentru aceeași cupolă. Domul Sf. Petru se ridică la o înălțime totală de 136,57 metri (448,1 ft) de la podeaua bazilicii până la vârful crucii externe. Este cel mai înalt dom din lume.

St. Peter's Basilica, Rome, Italy

Bazilica Sf. Petru, Roma, Italia

arhitectura domes celebre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.