12 cele mai frumoase locuri din Romania

0
2334

Romania este o tara plina de istorie bine conservata. Cultura, repere iconice si peisaje frumoase o fac o destinație fantastica de calatorie. Iata cele mai bune locuri pentru a merge.

Delta Dunarii

Delta Dunarii este una dintre cele mai mari si mai bine conservate delte din intreaga Europa, cu 23 de ecosisteme care gazduiesc un numar imens de plante si faune salbatice. Situata in judetul Tulcea, in regiunea Dobrogea, delta este o retea de cai navigabile care se naste din Marea Neagra. In total, delta este de 5.165 de kilometri patrati si este listata ca site al Patrimoniului Mondial UNESCO. Cautati unele dintre cele 300 de specii de pasari care viziteaza delta sau pestii din lacuri si mlastini pentru a gasi unele dintre cele 45 de specii de pesti de apa dulce. Vizitati  primavara pentru a evita tantarii si nu ratati un apus de soare fabulos peste rau.

Sfinxul si Babele

Situat in Munții Bucegi, Sfinxul si Babele sunt doua formatiuni naturale de roca . Creat de vant si ploaie, formatiunile sunt situate la o plimbare de 10 minute unul de celalalt la o altitudine de peste 2000 de metri. Sfinxul a fost descoperit in jurul anului 1900. Cu toate acestea, si-a dobandit numele, care se refera la Marele Sfinx al Gizei, în 1936, cand a fost recunoscut pentru prima oara ca un aspect dintr-un anumit unghi. Babele, care se traduce in „batrana”, este numele formatiunilor in forma de ciuperci. La Sfinx si la Babele se poate ajunge cu telecabina de la Busteni, cu masina sau pe jos.

Manastirea Voronet

Situate in zona de nord-est a Romaniei, manastirile pictate din  Bucovina sunt cu adevarat unice. Peretii exteriori ai  manastirii au fost pictati in fresce colorate in secolele 15 si 16. Scenele contin capodopere ale sfintilor, profeti, Isus, ingeri, demoni, cer, iad si multe altele. Initial, au fost pictate sa faca povestile Bibliei disponibile tuturor satenilor din jur. Bisericile sunt acum listate ca site-uri patrimoniului mondial UNESCO.

Castelul Peles

Acest exemplu exceptional de arhitectura neo-renascentista este una dintre atractiile de top din tara. Decorata cu piatra ornamentala, lemn sculptat si ferestre vitrate, castelul este, in acelasi timp, fermecator si intimidant de la fața locului, fata de privelistile panoramice ale Munților Carpati. Regele Carol I a construit acest castel la sfarsitul secolului al XIX-lea ca o casa de vara. Astazi, structura fabuloasa serveste drept muzeu, prezentand o colectie de arta, armuri si arme. Explorati cele 160 de camere si gradinile cu un  ghid prin castel.

Cluj-Napoca

Este un oras tanar si modern situat in Transilvania. Fiind al doilea oras din Romania ca marime este, de asemenea, locuinta celei mai mari populatii studentesti din tara, fiind capitala neoficiala a regiunii istorice a Transilvaniei. Aici se gasesc centre si case de arta si muzee din Romania Muzeul National de Arta. Acest muzeu detine o colectie vasta de lucrari de arta romanesti. Orasul, datand din secolul al II-lea asezarea dacica a tarii, este plin de obiective istorice. Exista o gama larga de atractii, de la arhitectura baroca pana la biserica gotica St Michael din secolul al XIV-lea, care contine cel mai inalt turn al bisericii din tara.

Palatul de Cultura

Vizitati orasul Iasi pentru a gasi frumoasa cladire neogotica care gazduieste Palatul Culturii din Romania. Cu 298 de camere, de-a lungul celor 390.000 de metri patrati, cladirea gazduieste patru muzee. Aceste muzee sunt Muzeul de Stiinta si Tehnologie, Muzeul de Etnografie al Moldovei, Muzeul de Arta si Muzeul de Istorie al Moldovei. Palatul Culturii a fost construit intre anii 1906 si 1925 pentru a inlocui ruinele vechii Curti Regale a Moldovei datata din 1434. Inainte de mutarea muzeelor, cladirea a servit drept Palatul Administrativ si Justitie. Cladirea este inscrisa in Registrul national al monumentelor istorice.

Castelul Bran

Castelul Bran puternic, dar elegant, care dateaza din 1377, este una dintre destinatiile de top din Romania. Acest lucru se datoreaza in principal asociatiilor sale cu un anumit vampir – castelul medieval de deal a fost comercializat ca inspiratie a lui Bram Stoker pentru castelul lui Dracula. Din pacate, pretentia la faima poate fi inselatoare, deoarece alte cateva castele din tara s-au legat de vampirul celebru al lui Stoker. Castelul se afla la granita dintre Transilvania si Tara Romaneasca si este deschis ca un muzeu care prezinta arta si mobilierul colectat de regina Marie.

Transalpina

Faceti o calatorie pitoreasca pe Transalpina sau pe DN67C, un drum alpin curbil, care trece prin muntii Parang din Carpatii de Sud din Romania. Este unul dintre cele mai inalte drumuri din tara, iar localnicii l-au numit Drumul Regelui sau Calea Diavolului. Urdele Pass este cel mai inalt punct de pe sosea, cu o altitudine de 2.145 de metri deasupra nivelului marii. Drumul calatoreste intre Novaci si Sebes, care trece prin patru judete. Vederi pitoresti la munte sunt garantate de-a lungul Transalpinei.

Raul rosu sau Rapa Rosie

Este o rezervatie geologica uluitoare in sud-vestul Podisului Secaselor, in apropierea orasului Sebes. Curgerea eroziva a provocat aspectul clar al muntelui, iar peretele lung de 800 de metri este aproape complet vertical, atingand inaltimi intre 50 si 125 de metri. Calitatea rosie a zonei provine din formarea de pietris, nisipuri de cuart si gresii. In timpul sezonului ploios se formeaza ravene adanci si raul Rapa Rosie curge in apropiere.

Sarmizegetusa

Din punct de vedere istoric, aceasta zona era capitala in epoca asezarii dacice si era centrul evenimentelor sale militare, religioase si politice. Astazi, situl este unul misterios al istoriei antice asezat in Muntii Orastie si unul dintre siturile de patrimoniu mondial UNESCO. Situat pe varful unui munte la o altitudine de 1.200 de metri, zona istorica este plina de ruine vechi de secole, ca un sanctuar care aminteste de Stonehenge in Anglia. Inconjurat de privelisti frumoase, naturale, Sarmizegetusa  este un loc minunat pentru a petrece o după-amiaza linistita si ganditoare.

Sighisoara

Situat in judetul Mures, in zona istorica a Transilvaniei, Sighisoara este un oras bine pastrat cu pereti medievali. In secolul al XII-lea, a fost fondată de mesteri si comercianti germani. Patrimoniul mondial UNESCO este plin de strazi pietruite inguste, case pline de culoare si turnuri in crestere. Cel mai proeminent dintre ele este turnul cu ceas de 64 de metri inaltat, construit in 1556. Orasul este, de asemenea, cunoscut ca locul de nastere al lui Vlad al III-lea, care a servit drept sursa de inspiratie pentru personajul fictiv, contele Dracula. Cel mai bun moment pentru a vizita este in timpul festivalului medieval anual din iulie.

Sibiu

In 2007, Sibiul a fost numit Capitala Culturala Europeana si nu va dezamagi pe cei care cauta o doza de istorie si cultura a Romaniei. Muzeul de Arta Brukenthal are o prezentare fantastica a operelor de arta romanesti, iar Muzeul de civilizatie folclorica ASTRA este un muzeu in aer liber, cu peste 300 de case din lemn, biserici si ateliere istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.