25 Fapte interesante despre hinduism

0
5287

Vrei să afli mai multe despre hinduism ? Iată 25 de fapte interesante despre hinduism pe care probabil nu le știai înainte de a le citi!

Pentru a face acest lucru și mai distractiv, vreau să vă provoc și dumneavoastră. Câte dintre aceste fapte hinduse știați înainte de a citi acest lucru? Trimiteți rezultatul dvs. în secțiunea de comentarii!

1. Rig Veda este cea mai veche carte cunoscută din lume

Rig Veda este un text vechi scris în sanscrită. Data este incertă, dar majoritatea experților o dau înapoi la 1500 de ani î.Hr. Este cea mai veche carte cunoscută în lume și, prin urmare, hinduismul este uneori numit și cea mai veche religie.

2. 108 este considerat un număr sacru

Așa-numitele Malas sau Girlande de margele de rugăciune vin ca un șir de 108 margele. Matematicienii culturii vedice au văzut acest număr ca o totalitate a existenței și că leagă Soarele, Luna și Pământul.

108 a fost de mult un număr sacru pentru hinduși.

3. Este a treia religie cea mai mare din lume

Numai creștinismul și islamul au mai mulți adepți decât hinduismul, ceea ce îl face a treia religie cea mai mare din lume!

Hindu followers

Foto: chetansoni / Shutterstock.com

4. Credința hindusă spune că zeii pot lua multe forme

Există doar o singură energie veșnică, dar ea poate lua forma mai multor zei și zeițe. Se crede, de asemenea, că o parte din Brahman trăiește în fiecare ființă din Univers.

Unul dintre multe lucruri interesante despre hinduism, deoarece alte religii majore sunt monoteiste.

5. Sanskrit este limba cea mai frecvent utilizată în textele hinduse

Sanscrita este limbajul străvechi în care este scris cea mai mare parte a textului sacru, iar istoria limbii se întoarce la cel puțin 3500 de ani în timp.

Sanskrit

Foto: Shutterstock

6. Hinduismul crede într-un concept circular al timpului

Lumea occidentală urmează un concept liniar de timp, dar Hindușii cred mai degrabă că timpul este o manifestare a lui Dumnezeu și că nu se termină niciodată.

Ei văd viața în cicluri care încep să se sfârșească și se termină să înceapă. Dumnezeu este atemporal, iar trecutul, prezentul și viitorul coexistă simultan.

7. Nu există un singur fondator al hinduismului

Majoritatea sistemelor de religii și credințe din lume au un fondator, cum ar fi Isus pentru creștinism, Mohamed pentru Islam sau Buddha pentru budism și așa mai departe.

Hinduismul, cu toate acestea, nu are un astfel de fondator și nu există o dată exactă atunci când a provenit. Acest lucru se datorează faptului că a crescut din schimbările culturale și religioase din India.

Hindu beliefs

Foto: Shutterstock

8. Numele real este Sanātana Dharma

Numele inițial în s
anscrită pentru hinduism este Sanātana Dharma. Cuvântul Hindu sau Indu a fost folosit de greci pentru a descrie oamenii care trăiesc în jurul râului Indus.

În secolul al XIII-lea, Hindustanul a devenit un nume popular alternativ pentru India. Și în secolul al XIX-lea, se crede că scriitorii englezi au adăugat ism la hinduși și că a fost ulterior adoptat de hinduși înșiși.

9. Hinduismul încurajează o dietă vegetariană

Ahimsa este un principiu moral care poate fi găsit în credința hindusă, precum și budismul și jainismul. Este un cuvânt sanscrit care înseamnă "a nu răni" și compătimire.

De aceea, mulți hinduși mănâncă o dietă vegetariană, deoarece dacă mănânci carnea în scop, se crede că îi cauți rău animalelor. Cu toate acestea, unii hinduși se abțin de la consumul de carne de porc și carne de vită.

Hindu food

Foto: Shutterstock

10. Hinduii cred în Karma

O persoană care face bine în viață se crede că primește o bună karma. Pentru orice acțiune bună sau rea în viață, karma va fi afectată și dacă aveți o bună karmă la sfârșitul acestei vieți, hindușii cred că viața viitoare va fi mai bună.

11. Există 4 scopuri de viață pentru hinduși

Acestea sunt Dharma (neprihănirea), Arta (mijloacele de bani), Kama (dorința corectă) și Moksha (mântuirea).

Acesta este un altul dintre faptele hinduismului interesant, și mai ales că scopul nu este să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru a fi lăsați în rai sau trimis în iad. Hinduismul are obiective total diferite, iar scopul final este acela de a deveni unul cu Brahmanul și de a părăsi ciclul de reîncarnare.

Hinduism facts

Foto: Shutterstock

12. Om reprezintă sunetul universului

Om, de asemenea, Aum este cea mai sacră silabă, simbol sau mantra din hinduism. Este adesea scandat în fața unei mantre sau independent. Se crede că sunetul Universului sau Brahman este sunet. Este folosit și în budism, jainism și sikhism.

Este un sunet spiritual pe care îl veți auzi frecvent în timp ce practicați yoga sau vizitați un templu. Este, de asemenea, folosit pentru meditație.

13. Yoga este o parte vitală a hinduismului

Sensul original al Yoga a fost "Uniunea cu Dumnezeu", dar în ultimii ani sa apropiat de societatea occidentală. Dar termenul de yoga este de asemenea destul de slab, deoarece termenul original se referă de fapt la diferite practici hinduse.

Există diferite forme de yoga, deși cea mai comună astăzi este Hatha yoga.

Sadhu

Foto: De Visu / Shutterstock.com

14. Oricine poate obține mântuirea

Nu se spune că oamenii din alte religii nu pot obține mântuirea sau iluminarea.

15. Kumbh Mela este cea mai mare adunare spirituală din lume

Festivalul Kumbh Mela a primit statutul de patrimoniu cultural de către UNESCO, iar la 10 februarie 2013, peste 30 de milioane de persoane au participat la o singură zi.

Kumbh Mela

Foto: CRS PHOTO / Shutterstock.com

5 x Fapte aleatorii despre hinduism

 • Mii de hinduși se închină la vaci
 • Există trei secte majore în hinduism: Shaiva, Shakti și Vaishnava
 • Există mai mult de un miliard de hinduși în lume, dar majoritatea sunt din India
 • Ayurveda este o știință a medicinei care face parte din Vedele sacre
 • Diwali, Gudhipadawa, Vijayadashami, Ganesh, Navratri sunt unele dintre cele mai importante festivaluri hinduse
Holy cow

Foto: ElRoi / Shutterstock.com

5 x fapte Hinduism pentru copii

 • Acesta a provenit cu cel puțin 4000 de ani în urmă, însă istoria sa poate fi urmărită până în 5000-10 000 î.Hr.
 • Există un zeu de elefanți cunoscut sub numele de Ganesha
 • Domnul Brahma, Lordul Vishnu și Lordul Shiva sunt principalele zeități din hinduism
 • Brahman este originea veșnică, care este responsabilă pentru crearea universului
 • Hinduii cred în reîncarnare, ceea ce înseamnă că sufletul este etern și este în mod continuu renăscut într-o formă sau alta
hinduism facts for kids

Foto: Shutterstock

Fapte generale despre hinduism

Mai jos sunt câteva informații generale despre hinduism care ar putea fi interesante de știut.

 • Numărul total de hinduși : 1,08 miliarde de persoane
 • Numele original : Sanātana Dharma
 • Locul de origine : India
 • Textul sacru : Vedele și Upanishadele
 • Limba originală : sanscrită

Hindui zei

Brahma Ganesha
Shiva Vishnu
Krishna Shakti
Yamuna Hanuman
Ayyapan Kartikeya

Hinduism credințe

Hindușii cred într-un suflet universal sau Dumnezeu numit Brahman. Se crede că este o energie veșnică care este atemporală și cauza creării universului și a tot ce vine cu el.

Brahmanul nu este nici el, nici ea și poate lua forme pe Pământ în multe feluri, de aceea Hindușii cred în mai mulți zei și zeițe.

Reîncarnare

Acesta este conceptul de a fi renăscut într-o altă formă sau corp fizic. Vedele nu menționează doctrina despre Karma și despre renaștere.

Vedele menționează numai credința într-o viață de după moarte, astfel încât reîncarnarea este ceva care a crescut în religie și a fost menționat pentru prima dată în Upanișadele timpurii.

Cu toate acestea, în vremurile moderne, reîncarnarea joacă un rol important în hinduism și ce formă fizică sau corp fizic sufletul tău va intra depinde de karma ta.

Karma

Aceasta este suma acțiunilor unei persoane în ac
eastă stare de existență și în cele anterioare. Pentru fiecare faptă bună pe care o faceți, cu atât va fi mai bună karma pe care o veți primi, atâta timp cât intenția este pură.

Iar contrariul se va întâmpla dacă faci ceva greșit. Karma decide soarta sufletului tău în timpul reîncarnării.

Hinduism simboluri

Simbolul Aum și Swastika sunt două simboluri străvechi hinduse.

Hinduism symbols

Foto: Shutterstock

Festivaluri hinduse

 • Diwali
 • Holi
 • Onam
 • Maha Shivaratri
 • Krishna Janmashtami
 • Makar Sankranti
 • Ganesh Chaturthi
 • Rama Navami
 • Ugadi
 • Kumbh Mela
Holi festival

Foto: Shutterstock

Ce este hinduismul?

Hinduismul sau Sanatana Dharma este numele colectiv pentru tradițiile indiene, credințele religioase și filosofice. Este sistemul major de credințe din India și are peste 1 miliard de adepți. Este unic, deoarece nu are fondator, ci a crescut mai degrabă din religiile vedice.

Adepții hinduismului sunt cunoscuți ca hinduși și sunt cunoscuți ca cea mai veche religie din lume.

Fondator al hinduismului

Nu există un singur fondator al hinduismului. A fost creată din schimbările culturale și religioase din India, iar istoria sa datează la cel puțin 5000-10.000 î.Hr.

De ce contează

Indiferent de ce crezi în tine, e important să te educi despre religiile și sistemele de credință ale lumii. Pentru a accepta pe alții și pentru a opri acțiunile judecătorești, trebuie să ne înțelegem reciproc.

Acum știți elementele de bază ale hinduismului și, în ciuda faptului că sunteți de acord sau nu, cel puțin acum nu trebuie să facem ipoteze și puteți să vă inspirați sau să vă însuflețiți sau să acceptați cel mai puțin hindușii și credințele lor.

Avem doar o planetă pe care trăim și trebuie să fim deschisi spre alte culturi. Avem nevoie de acceptare și de respect pentru a menține pacea și a face Pământul un loc prosper pentru a trăi pentru fiecare ființă vie, indiferent de fond.

De asemenea, dacă călătoriți în India sau în orice altă țară cu mulți hinduși, este o idee bună să învățați un lucru sau două în prealabil pentru a arăta respectul și aprecierea culturii lor.


Câte dintre aceste fapte hinduism știți în prealabil? Trimiteți rezultatul dvs. în secțiunea de comentarii de mai jos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.