Combinatia de entuziasm si pericol din aceste imagini dau nastere unor sentimente contradictorii: sunt infricosatoare, insa nu-ti poti lua ochii de pe ele.
Orasul Sanzhi, Taiwan
Acest oras trebuia sa fie o statiune luxoasa de litoral pentru localnicii instariti. Insa, cand constructiile au inceput, ciudateniile au inceput sa apara: Zeci de lucratori au murit prin cadere de la inaltime (chiar si cei ce erau securizati cu cabluri de siguranta) sau zdrobiti de macarale defecte. Localnicii credeau ca orasul este locuit de spirite malefice. Exista povesti terifiante despre lagarele de moarte pe care Japonezii le aveau in aceasta zona, acum multi ani. Bineinteles, pana la sfarsitul anilor ’80, constructiile au fost anulate. Apartamentele au fost lasate goale, insa guvernul prezerva acest oras deoarece oamenii cred ca a-l demola va elibera spiritele rele.
Spitalul militar Beelitz, Germania
Orasul care gazduieste acest spital este situat la 40km de capitala Germaniei. In timpul celor 2 razboaie mondiale, spitalul este utlizat de fortele armate Germane. In 1916, insusi Adolf Hitler a fost tratat in acest spital. Cetatenii au parasit orasul in 1995, lasandu-l intr-un stagiu continuu de deteriorare.
Uzina Dagdiesel din Makhachkala, Dagestan
In cladire a fost inaugurata in 1939 pentru testarea armelor acvatice. Este situata la 2,7km de mal si a fost abandonata de mult timp. Constructia sa a fost dificila si indelungata datorita conditiilor nefavorabile. Din pacate, cladirea a fost folosita un timp foarte scurt si, in aprilie 1966, cladirea a fost scoasa din functiune. In zilele noastre, ea sta abandonata in Marea Caspica.
Azilul de nebuni Lier, Norvegia
Acest spital psihiatric Norvegian din oraselul Lier aflat la jumatate de ora distanta de Oslo, are o istorie terifianta: pacientii erau supusi unor metode de tratament experimentale. In 1985, patru cladiri ale spitalului au fost abandonate rapid fara nici un motiv aparent. Toate echipamentele, paturile si chiar si inregistrarile spitalului au fost lasate in urma.
Insula Gunkanjima, Japonia
Numele real al acestei insule este Hashima, insa a fost poreclita Gunkanjima, care inseamna „insula nava de razboi”. A inceput sa fie locuita, pentru prima data, in 1810 dupa descoperirea carbunilor. Pe parcursul urmatorilor 50 ani, a devenit cea mai dens populata insula din lume. 5300 de oameni traiau pe o insula a carei diametru era de doar 1,6km. In 1974, dupa epuizarea combustibililor fosili ale insulei, oamenii au parasit, treptat, insula. Accesul la aceasta insula este, in prezent, restrictionat.