Fulgerele ce trasnesc in sus

0
1463

Meteorologii au observat fulgere ce trasnesc dinspre pamant, inspre nori inca din anul 1939, insa au fost mereu nedumeriti despre cum acest fenomen ia loc. O inregistrare de mare viteza a acestui fenomen a fost analizata de o echipa de cercetatori. Acestia au descoperit un posibil indiciu: un blit de lumina ce preceda partea superioara a fulgerului filmat de observatori.

In filmuletul de mai sus, un fulger trasneste din nori si loveste pamantul. Apoi, apar mai multe fulgere ce trasnesc dinspre varful unui turn de televiziune, inspre nori. Echipa a inregistat acest clip in slow-motion ce intinde aprox. 1 secunda de timp real, pe un interval de 40 secunde. Oamenii de stiinta au estimat, pentru prima data, frecventa acestor fenomene electrice.

fulger ce trasneste in sus
In aceasta imagine se observa un fulger ascendent, si un fulger normal, declansator mai in spate.

Fulgerele ascendente sunt rare. Mai putin de 1% din totalitatea de fulgere trasnesc in directia opusa si apar doar in locurile unde exista obiecte inalte precum zgarie-nori. Companiile ce investesc in energia eoliana sunt cele mai interesate de acest fenomen electric, deoarece ele doesc sa-si protejeze morile de vant.

Oamenii de stiinta doresc sa inteleaga conditiile necesare pentru ca fulgerul sa trasneasca in sus, iar fulgerul declansator este primul pas spre descoperire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.