Cainele Basenji

0
2241
cainele Basenji

Cainele Basenji a fost descoperit in Congo. El era folosit pentru a vana animale mici si a tine sub control numarul de rozatoare din sate.

Mai este denumic si cainele african ce nu latra si este admirat pentru blana scurta, corpul muscular, urechile ridicate si coada de purcel. Cei care sunt atrasi de acest caine nu sunt, insa, niciodata pregatiti pentru temperamentul si personalitatea sau unica.

Un Basenji este foarte inteligent, insa este incapatanat pana la cer. Cuvantul „obedient” care este folosit pentru a descrie multe rase de caini este necunoscut lui. El poate cunoaste foarte bine comenzile dumneavoastra, insa daca le executa sau nu va fi intotdeauna un mister. El poate sa stea sa se gandeasca inainte de executa comanda sau poate sa se decida ca nu are motiv sa asculte. El mai degraba isi foloseste inteligenta pentru a va atrage atentie si a va face sa-i oferiti lucrul pe care il vrea sau de care are nevoie.

Cei care au avut un astfel de caine spun ca va obisnuieste sa va mentineti mereu ordinea in casa. Acest lucru se datoreaza faptului ca orice lucru lasat de izbeliste va ajunge jucaria preferata a cainelui. Veti invata cu timpul sa va protejati bine bunurile de acest caine nazdravan.

Un Basenji se pricepe foarte bine la evadat. Nu exista nici un gard in lume care sa tina inauntru un Basenji care-si doreste sa fie altundeva.

Le place mult sa se joace, dar nu puteti conta pe el sa prinda un frisbee sau o minge de tenis.

Igiena lor este mereu impecabila, aproape ca cea a unei pisici. Daca va place sa va mentineti casa imaculata, veti aprecia aceasta trasatura a lui.

Au un temperament de caine de veghe. Sunt pregatiti sa tina in frau un intrus cu orice pret, insa dimensiunile lor mici nu le permit sa fie caini de paza.

Acest caine nu este o alegere potrivita pentru cei care se asteapta la un caine ascultator, ci pentru cei care admira personalitatea si inteligenta lor. Pentru acest tip de oameni, el este cainele ideal.

Rezumat

  • desi de obicei nu latra, cainii Basenji pot fi foarte zgomotosi print-o gama larga de alte sunete precum tipete si miorlairi
  • sunt foarte greu de dresat. Aceasta rasa a supravietuit mii de ani datorita faptului ca sunt ganditori independenti. Ei nu vad nici un motiv de a asculta de oameni. Dresajul prin stimulare pozitiva poate functiona oarecum, dar isi va alege singur cand sa asculte si cand nu.
  • in ciuda dimensiunilor mici, ei au un instinct de predator si nu pot fi lasati cu incredere din lesa
  • se pricep de minune sa scape din curte. Daca nu le place inauntru, vor folosi gardul se sarma pe post de scara, se vor gatara pe gardul de lemn sau vor fugi in secunda in care deschideti poarta
  • au cantitati mari de energie ce trebuiesc consumate. Daca nu li se ofera activitati prin care sa-si consume energia, pot deveni distructivi,
  • se considera parte din familie si au nevoie de atentie. Nu pot fi lasati pur si simplu singuri in curte doar cu hrana si atat
  • au un instinct incontrolabil de a fugari animale. De aceea, nu sunt recomandati caselor in care mai exista pisici, hamsteri, soareci, pasari etc. Daca sunt crescuti cu ele, totul poate fi in regula, dar nu este recomandat
  • sunt incapatanati de felul lor si pot deveni confuzi si agresivi daca incercati sa invingeti aceasta incapatanare cu forta

Istoria cainilor Basenji

Aceasta este probabil una dintre cele mai vechi rase de caini domesticati, ceea ce probail ca explica de ce nu latra. Oamenii preistorici probabil ca au preferat un caine mai tacut pentru a nu-i incurca in timpul vanatorilor. Se aseamana mult lupilor in sensul ca pot latra, dar latra foarte rar.

Se teoretizeasa ca Basenji este o rasa semi-domesticata. Metabolismul lui difera de cel al oricarei alte rase de caini domesticati. Femelele ovuleaza doar odata pe an precum lupii, in loc de 2 ori precum cainii domesticati.

Cainii Basenji au fost descoperiti in Africa de Vest in secolul 19. Acolo, erau folositi pentru a ademeni animale mici in capcane, a cara lucruri si a semnala apropierea animalelor salbatice periculoase. Pentru unele triburi africane, un caine Basenji era considerat mai pretios decat o nevasta. El nu numai ca era bun pentu vanat, ci era si ingenios si descurcaret.

Prima incercare de a importa acesti caini in Europa a esuat deoarece tot cainii adusi au fost omorati de boala. Prima incercare cu success a avut loc in 1930. Ei au fost importati atat in Anglia, cat si in Statele Unite.

Fizic

Masculii masoara 43 cm la nivelul umerilor si cantaresc aprox. 11kg, iar femelele, 41 cm si 10 kg.

Temperament

Cainele Basenji este un hound, adica este inteligent si independent, dar si afectios si vigilent. Este un ogar ce fugareste orice lucru pe care-l vede miscandu-se: pisici, veverite, iepuri, etc.

Nu este tipul de caine care sa asculte de comenzi, ci tipul de caine care se decinde singur daca sa va asculte sau nu.

Rabdarea si simtul umorului sunt cruciale in a avea un astfel de caine. El va rontai tot ce prinde in gura si este cababil sa-si faca un plan de a dobandi orice-si doreste.

Este distant fata de straini si tolereaza nu tolereaza animalele mai mici decat daca a fost crescut cu ele.

Problemele de satatate ale unui Basenji

Ei sunt in general sanatosi, dar precum toate rasele de caini, sunt vulnerabili unor anumite conditii de sanatate:

Sindromul Fanconi

Sindromul Fanconi este o boala a rinichilor care afecteaza procesarea zaharului si a proteinelor. Acest caine elibereaza prin urina proteina de care are nevoie pentru a supravietui.

Simptomele acestei conditii includ:

  • urinare excesiva
  • sete excesiva
  • nivele elevate de glucoza in urina

Conditia se diagnostica la vasta de intre 4 si 7 ani si pana nu demult era fatala. Desi inca este incurabila, boala poate fi tinuta sub control. Tratamentul este, insa, costisitor. Nu financiar, ci obositor. El implica a da cainelor pana la 30 pastile/zi.

Boli intestinale sistemice imunoproliferative

Cunoscute mai popular sub numele de malabsorbtie si este similara cu sindromul de intestin iritabil la oameni. Cainii afectati de aceasta boala au o reactie alergica permanenta la mancare. Ei sufera de diaree si iau in greutate extrem de greu.

Tratamentul include minimizarea stresului, schimbari de alimentatie si administrarea medicamentelor pentru a reduce intoleranta la histamina.

Aceasta conditie este mult mai rar intalnita decat in trecut.

Anemia hemolitica

Cainii afectati de aceasta conditie au un defect la 2 gene care joaca rolul in productia de Piruvat-kinaza, o enzima necesara pentru mentinerea celulelor sanatoase a corpului.

De obicei, aceasta boala omoara cainele in jurul varstei de 2 ani.

Hipotiroidismul

Este cauzat de o deficienta a hormonului tiroidal. Boala se manifesta prin:

  • infertilitate
  • obezitate
  • tulburari psihice
  • blana devine aspra si fragila
  • pielea devine tare si se inchide la culoare

Boala poate fi tinuta sub control prin medicamente, insa cainele va fi dependent de aceste medicamente pe tot parcursul vietii.

Membrana pupilara persistenta

Membrana pupilara persistentaDuce la aparitia unor tesuturi ce acopera pupila ochiului. Aceste tesuturi sunt ramasite ale unei membrane ce hraneste lentilele ochiului cat timp catelul se afla in pantecul mamei. In mod normal, ele dispar pana la varsta de 4 – 5 saptamani, dar uneori persista in continuare.

Membranele se pot intinde pe tot diametrul irisului, de la iris la lentila ochiului sau de la iris la cornee.

Daca nu dispar de la sine pana la varsta de 8 saptamani, va fi nevoie de un tratament cu picaturi prescrise de veterinar. Netratarea poate duce la aparitia cataractei sau a opacitatii corneei.

Coloboma

coloboma la cainiColoboma un termen folosit pentru a descrie o gaura in structura ochiului. Gaura poate aparea oriunde la nivelul ochiului. Gaura poate aparea oriunde la nivelul ochiului, dar apare de obicei in partea de jos a ochiului. Efectele acesteaia pot fi slabe sau severe, in functie de marimea si locatia gaurii.

Se crede ca aceasta conditie este ereditara. De aceea, cateii afectati trebuiesc sterilizati pentru a nu raspandi boala.

Atrofierea Retinala Progresiva

Desi mai demult era doar o ingrijorare minora, mai recent a devenit o problema majora. Aceasta este o familie de boli ale ochiului ce implica deteriorarea gradata a retinei. Initial, cainele incepe sa sufere de orbire pe timp de noapte. Pe masura ce boala progreseaza, isi pierd si vederea pe timp de zi. Multi caini se adapteaza foarte usor la pierderea vederii, insa doar atunci cand imprejurimile lor raman aceleasi.

Hernie Ombilicala

Hernia Ombilicala este atunci cand organele interne patrund prin peretele abdominal din zona buricului. In unele cazuri cand hernia este mai putin severa, ea se vindeca de la sine pana la varsta de 6 luni, pe cand alti caini traiesc cu hernie ombilicala toata viata. Cazurile mai grave au nevoie de operatie. Aceasta operatie poate preveni o conditie si mai serioasa prin care intestinul patrunde prin hernie si este „strangulat”.

Displazie de sold

Aceasta este o conditie eretica prin care femurul nu incape si nu poate face legatura bine cu articulatia soldului. Unii caini dau semne de durere si schiopatat la unul sau la ambele picioare din spate. Pe masura ce cainele imbatraneste, poate aparea si artrita.

Boala nu este doar mostenita, ci poate aparea si datorita unor factori de mediu, precum a lasa catelul sa ia prea mult in greutate prea repede sau de la ranile aparute de la saritul sau de la cazaturile pe podele netede.

Deoarece Displazia de Sold se transmite la descendenti, cainii ce sufera de aceasta boala nu trebuiesc imperecheati.

Ingrijire

Basenji este un caine de vanatoare ce are nevoie de exercitiu zilnic. Unii dintre ei se multumesc cu o plimbare zilnica, pe cand altii au nevoie de forme mai interesante de exercitiu. Crescuti impreuna cu copiii, isi vor consuma energia unul altuia.

Acest caine se aseamana cu o felina prin displacul lui fata de ploaie. Asteptati-va de la el sa fie morocanos daca-l plimbati pe timp de ploaie. Singura situati cand i-ar placea sa fie udat ar fi in timpul unei zile extrem de insorite.

El tinde sa se mentina singur curat si nu are nevoie de baie mai mult de odata la cateva luni. Blana sa naparleste ca cea a oricarui caine, insa ea este atat de scurta si de fina incat naparlirea nu este la fel de vizibila.

Trebuie sa-i periati dintii de cel putin 2-3 ori pe saptamana pentru a preveni cariile si a indeparta bacteriile.

Nutritie

Datorita fizicului slab asemanator unei caprioare, corpul acestui caine nu se descurca sa care greutati in exces. De aceea, nu trebui sa-l lasati sa devina obez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.