Gull Dong

0
3827
gull dong

Gull Dong este o rasa de caini rara si obscura in toata lumea. Doar in Pakistan, tara lor de origine, si in India sunt mai frecvent intalniti. Rasa este cunoscuta sub mai multe nume:

  • Bully Gull Terrier
  • Bull Dog Pakistanez
  • Gull Dang
  • Kanda

Acesti caini sunt mereu confundati cu alte rase pakistaneze datorita numelor asemanatoare. Unele dintre rasele cu care sunt confundati sunt chiar cele care au fost imperecheate pentru a obtine rasa Gull Dong. Acestea sunt GUll Terr (Bull Terrier Pakistanez) si Bully Kutta (cunoscut sub numele de Mastiff Indian sau Mastiff Pakistanez).

Un Gull Dong este un mix de 3/4 Gull Terr si 1/4 Bully Kutta. El combina marimea si puterea unui Bully Kitta cu agiliatea si viteza unui Gull Terrier. Din asta, rezulta un caine de marime medie: mai inalt decat un Gull Terr, dar mai mic decat un Bully Kitta.

Origine

Putin se stie despre trecutul acestui caine in afara faptului ca a luat nastere in anii 1900 in regiunea care urma sa devina Pakistan in 1947. Nefiind asociata cu nici-un club de caini, rasa nu este bine documentata si standarizata.

Cainii Gull Dong se aseamana izbitor cu originalul Bull Terrier englezesc. Nici nu este de mirare cand ne gandim la faptul ca Stramosul sau Gull Terr este un descendent al Bull Terrier-ului englezesc care a fost adus in regiune de Imperiul Britanic.

Acesti caini mostenesc de la Bully Kutta, sangele a mai multor caini, inclusiv Bull Terrierul si Mastifful englezesc. Un alt nume al cainelui Bully Kutta este Mastifful Sindh, numit dupa districtul din desertul Kutch de unde rasa isi trage originea. Originea acestui caine este incerta. Una dintre teoriile care circula este cea conform careia unele rase de caini eglezesti (Pointeri, Mastiffi englezesti, Bull Terrierul englezesc si unele rase de caini de vanatoare) au fost amestecate pentru a obtine acest caine impunator. Unii experti in istorie resping aceasta teorie crezand ca Bully Kutta este un caine de origine antica. Caini Mastifi au exista in subcontinentul Indo-Pakistanez cu mult timp inainte de invazia britanica. Acesti caini erau descendentii directi ai cainelui Alaunt al Persiei, care este descendentul al cainelui Hyracania al Persiei si cainele asirian Molossus. Ambele sunt rase antice care au fost aduse in subcontinentul indian de invaziile Indo-Ariene. Dovezi ale acestei invazii pot fi gasite in scrierile lui Aristotel si ale lui Alexandru cel Mare. Conform acestei teorii, cand britanicii au invadat India, au imperecheat Mastiffi si Bull Terrierii englezesti cu aceste rase antice de Mastiffi.

Rol

Atat cainele Gull Dong, cat si rasele mama au fost imperecheate special pentru a juca rolul de caini de paza, caini pentru vanat ursi si caini pe lupta. Chiar daca luptele cu caini sunt ilegale in multe parti ale lumii, inclusiv in Pakistan, practiva este inca foarte raspandita.

Trasatura lor de caini de lupta a fost mostenita de la Bull Terrierii englezesti care fusesera imperecheati special pentru luptele cu caini. Unii considera ca rasa Gull Terr este rasa originala de Bull Terrier englezesti si ca aceasta inca exista in zilele noastre in India si Pakistan.

Aspectul fizic

Gull Dong este un caine musculor si puternic ce cantareste intre 41 – 64kg. Masculii masoara 86 – 106cm inaltime, iar femelele, 76 – 86cm. Chit ca ei sunt mai inalti si mai grei ca marea majoritate a cainilor pakistanezi, sunt considerati caini de marime medie.

Capul si oasele lor sunt solide, muschii bine dezvoltati si spatele lung.

Blana lor este scuta si fina de o nuanta alba, neagra, gri sau maronie.

Temperamentul unui Gull Dong

Ei sunt niste caini loiali, inteligenti, atletici, agresivi si dominanti. Ei se ataseaza repede de stapani si de familia acestora si devin protectivi.

In ciuda faptului ca sunt devotati tuturor membrilor familiei, acesti caini sunt prea puternici pentru a fi lasati sa se joace cu copiii. De regula, cainii nu trebuie lasati nesupervizati cu copiii mici. In cazul Bull Dong-ului, insa, aceasta regula se extinde si la copiii mai mari.

Gull Dong sunt caini excelenti de paza datorita vigilentei si instinctului lor de a-si proteja teritoriul si stapanii. Sunt suspiciosi fata de straini si nu vor ezita sa va sara in aparare. Asta insteamna, insa, ca pot fi periculosi si imprevizibili fata de oamenii pe care nu-i cunosc. Din acest motiv, un Gull Dong trebuie socializat si dresat de mic si trebuie tinut mereu sub control (in lesa!).

Au o cantitate mare de energie in ei. Acestia sunt caini carora le place sa munceasca si sa aiba ceva de facut. Aceasta cantitate mare de energie necesita activitati fizice zilnice. Toti cainii au nevoie sa fie plimbati zilnic, insa un Gull Dong are nevoie de mai mult de atat. El are nevoie de cineva cu care sa faca jogging.

Un Gull Dong este greu de dresat si nu este un caine potrivit pentru oricine. Aceasta rasa are nevoie de stapani bine educati in arta dresajului si a socializarii cainilor. Acest dresaj trebue sa inceapa inca de la o varsta frageda si sa fie impus de-a lungul vietii. Stabiliti reguli stricte in viata de zi cu zi care sa fie respectate cu rigurizitate.

Ingrijire

Un Gull Dong este usor de ingrijit. Folositi folositi o perie aspra petru a-i peria blana si spalatil doar atunci cand este nevoie.

Sanatate

Un Gull Dong este, de regula, un caine sanatos ce traieste pana la 12 ani. Singurul defect genetic este tendinta lor de a surzi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.