Dogo Argentino

0
4213
dogo argentino

Dogo Argentino este tipul de caine care nu li se potrivesc celor care nu au mai avut niciodata caini. El este un caine mare, puternic, inteligent, energetic si incapatanat si are nevoie de un stapan care sa inteleaga instinctul canin si sa-i fie lider. El mai trebuie sa stie sa-l creasca corespunzator. Socializarea lor si dresajul trebuie sa inceapa cat mai devreme. Acest mic ghem de 10kg de blana va creste repede si poate ajunge sa cantareasca pana la 46kg.

Temperament

Acest caine are un nivel ridicat de energie si are nevoie mereu de ceva de facut. Nu va fi multumit sa stea toata ziua si sa nu faca nimic. Se va multumi insa cu orice activitate care-l pune in miscare, fie o plimbare sau jucand rolul sau traditional de caine de vanatoare.

El are un instinct de predator si trebuie prevenit din a fugari si a omori pisici sau alte animale mici. Daca nu a fost crescut in preajma lor, va fi ostil fata de ele.

Ca orice catel, cand este mic, Dogo Argentino simte nevoia sa roata si sa mestece obiecte. Aceasta obisnuinta imbinata cu marimea acestui caine poate cauza multe daune in casa dumneavoastra. Este indicat sa-l tineti mereu ocupat cu activitati precum dresajul, joaca sau sesiuni de socializare. Un Dogo Argentino plictisit devine distructiv.

Tot din instinct el este teritorial si protectiv. Un Dogo Argentino este un caine care poate fi si bland si feroce. Este un caine cu o dualitate puternica a personalitatii. Este un caine de paza foarte bun pentru o familie cu copii, iar in acelasi timp un caine de vanatoare care poate ataca porcii mistreti. Agresivitatea lui, insa nu iese niciodata la iveala fara un motiv bun.

Ingrijire

Blana unui Dogo Argentino naparleste enorm. El are nevoie sa fie periat cel putin odata pe sapamana pentru a-i mentine blana sanatoasa. Faptul ca are blana scurta este compensat de faptul ca este un caine mare.

Are nevoie de o baie cel putin odata la 3 luni, sa i se taie ghiarele odata pe luna si sa i se curete urechile saptamanal.

Este important sa-l obisnuiti de mic cu aceasta rutina.

Origine

Cainele Dogo Argentino a fost viziunea unui tanar de 17 ani pe nume Antonio Nores Martinez din Argentina. El si-a dorit un caine care sa poata vana pe oricare dintre diversele forme de relief din tara lui. El luat Cainele de Lupta Cordoba si a inceput un proces de imperechere cu mai multe rase de caini pana a obtinut cainele visurilor lui. Printre aceste rase se numara:

 • Pointeri
 • Boxeri
 • Marele Danez
 • Bull Terrier
 • Bulldog
 • Cainele Lup Irlandez
 • Dogues de Bordeaux
 • Marele Pyrenees
 • Mastiffi Spanioli

Antonio a scris standardul rasei in 1928, iar Argentina si alte tari din America de Sud au inceput sa foloseasca acesti caini pentru a vana porci mistreti.

Probleme de sanatate

Toti cainii au potetntialul de a se alege cu probleme ereditare de sanatate. Fiti sceptici fata de crescatorii de caini care va spun ca rasa pe care vrea sa v-o vanda nu are nici un risc de sanatate. Un crescator onest va va vorbi deschis de problemele de sanatate care pot aparea.

Problemele de sanatate care au fost observate adesea la aceasta rasa includ:

 • hipotiroidismul
 • surzeala
 • glaucomul
 • paralizia laringeana
 • displazia de sold

Nu cumparati un catel de la un crescator de caini care nu va dovedeste prin acte faptul ca paintii catelului au fost testati pentru identificarea defectelor genetice.

Obezitatea este cea mai frecventa problema de care poate suferi un caine. Este responsabilitatea dumneavoastra de a va proteja catelul de aceasta conditie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.