Cei mai periculosi paianjeni din lume

0
4470

In lume, exista peste 43000 de specii de paianjen. Dintre acestea, doar o mica parte sunt periculosi pentru oameni.

De ce exista atat de putine specii de paianjen ce prezinta un pericol pentru oameni? Un lucru important ce trebuie luat in considerare este diferenta de marime dintre un paianjen si un om. Veninul paianjenilor este facut pentru a fi utilizat impotriva animalelor mici precum insectele sau soareci. Cu toate acestea, veninul lor poate cauza leziunu ale pielii sau chiar reactii alergice mortale.

9. Paianjenul pusnic maro (Loxosceles reclusa)

paianjenul pusnic maro

Acest paianjen este unul dintre cei mai periculosi paianjeni ai Americii de Nord. Veninul acestuia poate distruge peretii vaselor de sange din zona muscaturii. Este posibil ca rana rezultata sa aibe nevoie de cuteva luni de zile pentru a se vindeca. In eventualitatea in care rana se infecteaza, aceasta poate duce la moartea victimei. Majoritatea acestor paianjeni traiesc in partea Sud-Vestica a Statelor Unite, insa pot fi gasiti si mai in Nord, adapostiti in podurile caselor, subsoluri, depozite, etc.

8. Paianjenul hoinar brazilian (Phoneutria fera sau Phoneutria nigriventer)

paianjenul hoinar brazilian

Acesti paianjeni sunt, uneori, numiti si „paianjeni de banana”, deoarece sunt frecvent observati pe frunzele bananierilor. Au o postura defensiva extrem de agresiva, in care isi ridica picioarele din fata, in aer. Phoneutria sunt otravitori oamenilor si sunt considerati cei mai fatali paianjeni din lume. Veninul lor este toxic sistemului nevos. Acesta cauzeaza salivare excesiva, batai iregulare ale inimii si (la barbati) erectii dureroase de luga durata (priapism). Unii oameni de stiinta studiaza acest venin in speranta de a crea un tratament pentru disfunctia erectila

In anul 2013, o familie de londonezi a fost nevoita sa-si paraseasca casa datorita unei infestatii cu acest tip de paianjeni. Un sac de oua depozitat intr-un manunchi de banane a trecut nedetectat printr-o firma de import si personalul magazinului din care acestia au cumparat bananele. Cand au adus bananele acasa, sacul de oua s-a deschis si continutul lui infricosator a fost eliberat.

7. Paianjenul sac galben (Cheiracanthium inclusum)

Paianjenul sac galben

Aceasta specie de paianjen construieste tunele de panza pe sub pietre, in frunzele copacilor sau prin iarba. Ei pot fi gasiti atat in America de Nord, cat si Centrala si Sudica. Gandul ca sunt veninosi este infricosator, mai ales in combinatie cu faptul ca sunt gasiti, de cele mai multe ori, in casele oamenilor.

Veninul acestor paianjeni prezinta o substanta ce distruge celulele sau functiile acestora si pot produce necroleziuni.

6. Paianjenul lup (familia Lycosidae)

Paianjenul lup

Paianjenul lup reprezinta mai multe specii de paianjeni ai familiei Lycosidae si a fost numit dupa comportamentul lui specific lupilor, de a urmari si a insfaca brusc prada. In jur de 125 de specii ale acestei familii se regasesc in America de Nord si aprox. 50 in Europa. Unele specii pot fi regasite pana si in cercul arctic.

Cei mai mari dintre ei au corpuri si picioare de 2,5cm lungime. Printre caracteristicile lor, se numara viteza mare de deplasare si faptul ca pot fi gasiti, de regula, prin iarba sau pe sub piere sau buturugi si chiar in locurile locuite de oameni, daca acestea prezinta un numar ridicat de insecte.

Paianjenul lup

Femelele isi ataseaza ouale de propriul corp si le cara cu dansa. Daca sacul de oua se detaseaza de aceasta si se pierde, il va cauta disperata. Spre deosebire de celelalte specii de paianjen, paianjenul lup nu-si abandoneaza puii dupa nastere. Dupa ce puii ies din sacul de oua, se urca in spatele mamei, iar aceasta ii va cara timp de cateva zile.

5. Vaduva Neagra (Latrodectus mactans)

Vaduva Neagra

Aceasta specie de paianjen este cauza a mii de vizite anuale la centrele specializate pe tratarea muscaturilor de paianjen. Habitatul acestora se intinde din SUA si unele parti ale Canadei, pana in America de Sud si insulele Americii Centrale.

Femelele au, de regula, o culoare neagra lucioasa si un pattern rosu sau rosu-galbui pe abdomenul sferic al acesteia, iar corpul lor are 2.5cm lugime. Masculii au doar o patrime din marimea femelelor si sunt, de cele mai multe ori, omorati si mancati de acestea, dupa imperechere. Ei prezinta, pe langa patternul rosu de pe abdomen, si cateva linii albe pe partile corpului.

Desi muscatura acestora se simte precum o intepatura de ac, poate duce la crampe si dureri severe ale muschilor, ousoara paralizare a muschilor diafragmei, ceea ce ingreuneaza respiratia. Desi majoritatea oamenilor muscati de vaduva neagra se recuperaza fara complicatii grave, muscaturile pot fi fatale batranilor si copiilor foarte mici.

4. Vaduva Maro (Latrodectus geometricus)

Vaduva Maro
Se crede ca aceasta specie de paianjen a evoluat in Africa. Ea este clasificata ca o specie invadatoare in orice alta parte a lumii in care poate fi gasita. Populatii de Vaduve Maro au fost gasite in Sudul Californiei, Insulele Caraibe, statele Americane din Coasta Golfului, Japonia, Africa de Sud, Madagascar, Australia si Cipru. Aceasta specie isi face buibul in cladiri, scoarta copacilor batrani, sub automobile, prin tufe si alte vegetatii.

Veninul vaduvei maro este de 2 ori mai puternic ca cel al vaduvei negre, insa specia este mai putin agresiva si injecteaza o doza mai mica de venin la muscare.

3. Vaduva Rosie(Latrodectus bishopi)

Vaduva Rosie
Vaduva Rosie (sau Vaduva cu picioare rosii), are un cefalotorace si picioare de culoare rosie si un abdomen de culoare maroniu spre negru. Partea superioara a abdomenului este acoperita cu pete rosii inconjurate de o linie alba sau galbena, iar anvergura picoarelor acesteia este de 4-5cm

Paianjenul cu spatele rosu (Latrodectus hasselti)

Vaduva Rosie
O ruda a Vaduvei Negre, specia este foarte raspandita in Australia, in toate regiunile in afara desertelor. Acesti paianjeni sunt des intalniti in zone urbane si sunt identificati dupa dunga de culoare rosie de pe spatele acestuia.

Paianjenii cu panza in forma de palnie (familia Dipluridae)

Paianjenul Australian cu plasa in forma de palnie
Aceasta familie de paianjeni a fost numita dupa modul in care-si construiesc plasa, in forma de palnie. Acest tip de panianjeni asteapta la capatul ingust al palniei, ca prada lui sa intre in contact cu panza, apoi se repezeste sa o prinda. Una dintre aceste specii de paianjen, prezente in Australia, este cunoscuta datorita agresivitatii ei. Aceasta a cauzat mai multe pierderi de vieti umane din anul, 1920 si pana in prezent. Antidotul pentru toxina principala din veninul acestora este eficienta doar daca este administrata la scurt timp dupa muscare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.