Cel mai plat loc de pe Terra

0
2495
Salar de Uyuni, Bolivia

În Bolivia există o câmpie de sare care este atât de plată încât agențiile spațiale din întreaga lume o folosesc pentru a calibra altimetrele de pe sateliții din jurul Pământului. Cu o arie de peste 10.000 de kilometri pătrați, Salar de Uyuni este cea mai mare sărătură din lume și este atât de plată încât înălțimea sa variază cu mai puțin de un metru pe întreaga suprafață.

Salar de Uyuni, Bolivia

Comparativ, dacă Salar de Uyuni ar fi în România, ar fi aproximativ la fel de mare ca județele Satu Mare și Maramureș luate împreună. În realitate, câmpia de sare este situată la o altitudine de 3656 de metri, în podișul Altiplano, și s-a format după ce un lac enrom, numit Minchin, s-a evaporat treptat în ultimii 20 000 de ani. Rămășițele lacului sunt vizibile și astăzi: în apropiere de pustiul sărat din Uyuni, lacurile Poopo și Uru Uru, plus marele lac Titicaca, sunt conectate între ele în timpul sezonului ploios, reconstituind o parte din suprafața lacustră a vechiului Minchin.

Salar de Uyuni, Bolivia

Trei sferturi din an, sărătura nu primește decât extrem de puține precipitații, fiind practic lipsită total de viață. Stratul de sare, cu o grosime ce variază între 2 și 20 de metri, este responsabil pentru suprafața uimitor de plată: odată ce apele din sezonul ploios topesc partea superficială a depozitului de sare, acesta se transformă într-un enorm lac sărat, cu o adâncime foarte mică. Repetat de mii de ori de-a lungul timpului, procesul a dus la aplatizarea aproape perfectă a sărăturii.

Salar de Uyuni, Bolivia

Cu aspectul unei enorme mări albe, Salar de Uyuni are în centru mai multe “insule”, vârfurile unor vechi vulcani, care în alte vremuri ieșeau dintr-o mare de apă, nu de sare. Fascinant în mijlocul unui pustiu uscat, vârfurile stâncoase sunt acoperite de corali fosilizați și de depozite sedimentare cu urme de viață marină.

Salar de Uyuni, Bolivia

Aventurierii care vor să viziteze sărătura au în general ca punct de pornire orașul Uyumi, situat la doar câțiva kilometri distanță de marginea sărăturii, și pot înnopta în unul dintre hotelurile construite din blocuri de sare extrase din fostul lac.

Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni, Bolivia

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.